Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cu FBI-ul si politia pe urme
''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay
 16 martie, 15:04 
Pentru cel putin a treia oara in tot atatea luni, hackerul roman cunoscut sub numele de ''Vladutz'' da batai de cap administratorilor eBay. In ciuda eforturilor sustinute facute de echipa de securitate a companiei, Vladutz a obtinut acces neautorizat la o parte din retea, postand mesaje pe cel putin doua dintre forumurile eBay folosind credentialele rezervate angajatilor companiei americane. Ironia soartei, el a intrat inclusiv pe un forum dedicat increderii si sigurantei, relateaza RealitateaTV.
Atacul, ca �i cele precedente, alimenteaza suspiciunile ca eBay are probleme serioase de securitate a sistemului, in ciuda asigurarilor date de companie ca hacker-ul nu a reusit sa patrunda pe serverele pe care sunt pastrate datele clientilor si alte informatii importante. Pe parcursul ultimelor doua luni, volatilitatea numarului de licitatii postate si apoi retrase a crescut ingrijorator de mult. Criticii spun ca acesta este rezultatul unei brese in sistemul de securitate al site-ului ce le permite cyber-escrocilor sa preia anumite conturi si sa posteze o serie de licitatii frauduloase. Cand echipa de securitate a site-ului descopera ce se intampla de fapt, sterge postarile, provoacand, astfel, o scadere rapida a listarilor.
''Suntem in plin proces de a-l bloca. Avem incredere ca masurile noastre vor functiona'', a adeclarat Nichola Sharpe, purtatorul de cuvant al eBay. Aceasta a explicat ca membrii echipei de securitate stiu exact in ce mod patrunde Vladutz in retea, insa a refuzat sa descrie metoda folosita sau sa dea detalii despre masurile care vor fi luate. Sharpe a dat asigurari ca intrusul nu a avut niciodata acces la parti mai sensibile din retea.
Explicatiile date de compania americana nu i-au calmat insa pe criticii sistemului, care sustin ca frauda este in plina crestere. Utilizatorii s-au plans chiar de incapacitatea eBay de a rezolva problema si de refuzul de a accepta public acest lucru. "Trebuie sa fim foarte rabdatori, pana cand aceste probleme vor deveni suficient de grave pentru a atrage aten�ia marelui public. Chiar si atunci, cei de la eBay vor aplica tactica lor cunoscuta: negarea si acuzele de dezinformare aduse altora", a scris un utilizator din Germania.
La pranz, pe banner-ul roz rezervat oficialilor eBay a fost postat un mesaj. Citand o parte din mesajul neam�ului, impostorul, care a utilizat nick-ul ''vladuzpower'', i-a raspuns: "Uite-te la 15 martie pe CNN. S-ar putea sa ai o surpriza. Dar nu pot sa promit nimic" si nu a mai explicat altceva. Ultima intamplare este doar cea mai recenta datatoare de dureri de cap personalului de securitate de la eBay. Saptamana trecuta, un utilizator a postat informatii personale referitoare la 15 persoane, inclusiv numele, adrese, numere de telefon, conturi bancare si numerele cartilor de credit. Un telefon dat la una dintre aceste persoane a confirmat ca datele erau corecte.
Reprezentantii e-Bay sustin ca il urmaresc cu determinare pe Vladutz cu ajutorul departamentului specializat din cadrul FBI in fraude electronice si al fortelor de politie din tarile est-europene. Hani Durzy, un oficial al companiei americane, a declarat ca hackerul roman este foarte bun. Totodata, e-Bay a anuntat ca accesul neautorizat pe serverele folosite pentru conturile de e-mail ale angajatilor sai a fost limitat prin noi masuri de securitate, aceste servere fiind in prezent complet separate de cele pe care sunt pastrate datele importante si confidentiale ale tranzactiilor comerciale sustinute de site.
In decembrie 2006, un hacker roman din Arad a fost acuzat de patrunderea ilegala in peste 150 de computere apartinand institutiilor publice din Statele Unite, printre care Nasa. Romanul a provocat pagube de aproape 1,5 milioane de dolari.
REACTII LA CALD
Cristina STEFAN, redactor ZIUA online:
''E bine ca Vladutz se rezuma la a posta mesaje pe forumuri si nu-si foloseste aptitudinile pentru a ne goli conturile bancare. Sau poate se pregateste pentru lovitura cea mare si vrea sa vada cat timp are la dispozitie sa fuga din tara pana sa-i bata FBI-ul la usa. Practic vorbind, e mai bine sa te inchida pentru mesaje pe forum decat pentru frauda''.
A.E.  
 Afisari: 233  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-16
 16:06 
Romani, vi se pregateste ceva
5 comentarii
 15:44 
Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan
 15:11 
Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi"
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01130 sec.