Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Telenovela viorii detinute de Madalin Voicu a ajuns la final
Vioara Stradivarius s-a intors in patrimoniul Ministerul Culturii
 9 martie, 15:53 
Maestrul Ion Voicu
Inca o ancheta initiata de ZIUA se incheie cu succes. In urma campaniei declansate de ziarul nostru inca de la inceputul anului in curs, in care redactorii ZIUA semnalau ca mostenitorii familiei Voicu detineau in mod nelegal vioara Stradivarius la care a cantat celebrul violonist Ion Voicu, astazi, Madalin Voicu a inapoiat instrumentul in cauza. Insotit de mama sa, el a sosit in jurul orelor 11.00 la sediul Ministerului Culturii si Cultelor, unde a fost intampinat de ministrul Adrian Iorgulescu. Conform acestuia din urma, vioara a fost predata si "pare a fi intr-o stare buna". Instrumentul a fost sigilat in prezenta membrilor Fundatiei Ion Voicu si dat in custodia Muzeului National de Arta, unde va fi expertizata, in vederea stabilii autenticitatii. Voicu a avut aseara o aparitie intr-o emisiune televizata, in care a promis ca va restitui vioara autoritatilor romane.
Ministrul Culturii a precizat ca procesul de predare-primire a fost semnat, la solicitarea Madeleinei Voicu, fara prezenta reprezentantilor presei. Vioara a fost transportata cu o masina blindata direct la Muzeul National de Arta al Romaniei.
"Vom aduce expertii nostri care vor identifica vioara, doi jandarmi si o masina blindata sa o transoporte direct la Muzeul National de Arta al Romaniei. Speram ca toate lucrurile sunt in ordine", a declarata Tudorel Urian, consilier de imagine al ministrului Culturii si Cultelor.
Adrian Iorgulescu a mai declarat reprezentantilor mass-media ca discutiile cu familia Voicu au fost amiabile si a multumit doamnei Voicu pentru ca a facut posibil acest dialog.
Iorgulescu a adaugat ca vioara, a carei valoare este estimata la peste 1,5 milioane de euro, va trebui asigurata, pe banii statului roman. Ulterior, va fi demarata si organizarea unui concurs pentru darea in folosinta, pe o perioada de cinci-sapte ani, unui tanar violonist roman. "Eu doresc sa dam instrumentul pe o perioada mai scurta, nu pe perioada existentei interpretului, mai ales ca se da unor oameni tineri, pe o perioada de 5-7 ani, sa vedem daca merita sa foloseasca acest instrument", a explicat ministrul Culturii.
El a mai spus ca, dupa expertizarea viorii, daca se va constata autenticitatea si starea buna de functionare a instrumentului, MCC va intrerupe orice actiune in instanta impotriva familiei Voicu. "Eu nu pun la indoiala onestitatea familiei Voicu si nu cred ca au venit la noi sa ne arate un fals. Daca comisia va constata altceva, vom face toate demersurile necesare. Daca se va constata ca obiectul este deteriorat, vor raspunde cei care l-au folosit", a mai spus Iorgulescu.
Dialog televizat ministru - detinator de vioara
Aseara, in cadrul unei editii speciale a emisiunii 100% difuzata de Realitatea TV, Madalin Voicu a declarat ca doreste sa returneze vioara Stradivarius statului: "Fundatia Voicu, la dorinta maestrului Ion Voicu, doreste ca vioara sa se intoarca la stat si eu de aceea am venit in acesta seara aici". Conditiile pe care Madalin Voicu le-a pus pentru a restitui vioara au fost ca instrumentul sa se numeasca "Elder Voicu" si sa nu fie daruit "chiar oricui".
Madalin Voicu a afirmat ca doreste ca vioara sa fie oferita unui muzician tanar, cu varsta cuprinsa intre 25 si 30 de ani, in urma unui concurs national, ai carui organizatori sa fie Ministerul Culturii si Fundatia Ion Voicu. Ministrul Adrian Iorgulescu a afirmat, aseara, intr-o interventie prin telefon, ca este de acord cu toate conditiile lui Voicu.
Istoricul disputelor lui Madalin Voicu cu autoritatile
In urma cu o luna, Adrian Iorgulescu declara ca vioara a fost cumparata de statul roman in 1956 si data in folosinta maestrului Ion Voicu. In replica, Madalin Voicu sustinea ca vioara apartine fundatiei Ion Voicu si ca instrumentul a fost achitat de tatal sau. Stradivarius Elder este unica in Romania, fiind una dintre ultimele 10-13 viori din lume semnate de Stradivarius si aflate inca in stare de functionare.
Vioara la care maestrul Ion Voicu a cantat vreme de 40 de ani a fost realizata in 1702.
Pentru mai multe amanunte, accesati site-ul ZIUA:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-08&id=213781
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-24&id=214687
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-03-03&id=216909
REACTII LA CALD
Dan Mircea CIPARIU, redactor Departament Investigatii:
"Campania ZIUA privind recuperarea de catre statul roman a viorii Stradivarius s-a finalizat in sensul ei firesc. Ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri, dupa acest final fericit, e inertia MCC si a institutiilor statului, care trebuiau sa recupereze acest obiect de patrimoniu national in afara presiunii mass-media si a societatii civile".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-13
 16:16 
Bani pentru partid, varianta PNL (Gorj)  2007-03-09
1 comentariu
 15:51 
Elizabeth Hurley, mireasa de doua ori intr-o saptamana  2007-03-09
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01148 sec.