Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vanzoleala pe scena politica
Comisii si comitete
 5 martie, 16:11 
Traian Basescu (Foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Principalele partide politice de pe scena politica romaneasca au avut astazi intruniri la centru, in vederea stabilirii membrilor comisiilor care vor avea maine consultari cu seful statului, la Cotroceni, pe tema referendumului privind votul uninominal. In acelasi timp, Comisia parlamentara de anchetare a faptelor presedintelui Traian Basescu si-a inceput, tot astazi, activitatea. In cadrul primei sedinte, convocate la Camera Deputatilor, membrii comisiei conduse de conservatorul Dan Voiculescu, au stabit o prima lista din cadrul programului audierilor, care cuprinde numele fostului consilier prezidential, Elena Udrea, si pe cel al fostului ministru al Economiei, Codrut Seres. Numele lui Traian Basescu nu apare insa pe aceasta prima lista. Partidul Democrat (PD) a anuntat ca va depune o contestatie la Curtea Constitutionala privind infiintarea acestei comisii de ancheta a faptelor presedintelui, pe motiv ca in Constitutie se prevede ca presedintele Romaniei raspunde pentru faptele sale doar in fata plenului Parlamentului, si nu in fata unei comisii de ancheta, fie ea si parlamentara. "Vom solicita Birourilor Permanente sa suspende activitatea comisiei pana la decizia Curtii Constitutionale", a declarat liderul democrat Emil Boc.
Crin Antonescu, seful delegatiei PNL la intalnirea de la Cotroceni
Biroul Politic Central al PNL l-a desemnat pe vicepresedintele Crin Antonescu sa conduca delegatia liberala la Palatul Cotroceni, premierul Tariceanu urmand sa lipseasca de la consultarile cu presedintele Traian Basescu pe tema referendumului pentru votul uninominal.
Din delegatie vor face parte si vicepresedintii Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Voicu. Liberalii sunt interesati sa stie data exacta a organizarii referendumului, mandatul lor fiind acela de a-i cere sefului statului sa faca in asa fel incat consultarea populatiei sa nu bruieze desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Liberalii au declarat ca isi mentin pozitia exprimata de catre premierul Tariceanu, aceea potrivit careia alegerile europene sunt principala prioritate si ele nu trebuie sa fie parazitate nici de referendumul pentru votul uninominal, nici de demersurile de suspendare a sefului statului.
Cristian Diaconescu, PSD: Consultarile cu Basescu, exercitiu de imagine
Liderii PSD s-au intalnit in aceasta dimineata in cadrul sedintei saptamanale a Biroului Permanent, pentru a stabili o strategie in vederea negocierilor de la Cotroceni, convocate de presedintele Basescu pentru maine. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca aceste consultari nu reprezinta altceva decat un "exercitiu de imagine", similar ideii de referendum pentru introducerea unui vot uninominal. In opinia sa, aceasta din urma chestiune "poate fi rezolvata usor printr-un proiect de lege, care ar trece usor de Parlament, toate partidele declarandu-se 'pentru' ".
Initiativa democratilor de sesizare a Curtii Constitutionale pe tema comisiei parlamentare de anchetare a sefului statului a fost catalogata de social-democrati drept "o incercare de a evita o dezbatere publica, transparenta, in legatura cu modul in care presedintele s-a achitat de mandatul sau constistutional". Actiunea PD "denota faptul ca Basescu si democratii nu au incredere in Parlament", a incheiat Diaconescu.
Intrunirea Comisiei speciale de ancheta a activitatii lui Basescu
Comisia de ancheta a actiunilor sefului statului a avut astazi prima intrunire, sub conducerea conservatorului Dan Voiculescu. Membrii ei vor stabili daca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia, asa cum au acuzat partidele din Opozitie.
Voiculescu a precizat, ianinte de intrunirea comisiei, ca la audieri vor fi invitati atat seful statului, cat si o serie de politicieni printre care posibil si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Prima lista a audiatilor nu cuprinde numele lui Basescu
Comisia a stabilit in aceasta prima sedinta lista persoanelor care vor fi chemate la audieri. Aceasta cuprinde numele actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, pe cel al fostului ministru de resort, Codrut Seres, cel al lui Gheorghe Dobre, seful Adminsitratiei prezidentiale, George Maior si cel al fostului consilier prezidential, Elena Udrea. Acestia vor fi audiati de comisie, dupa urmatorul program: miercuri vor fi invitati la audieri primii patru, iar saptamana viitoare, ultimii doi.
Data limita pana la care comisia trebuie sa isi depuna raportul final este 21 martie. Parlamentul va trimite Curtii Constitutionale eventuala cerere de suspendare a presedintelui Traian Basescu in termen de trei zile de la depunerea raportului comisiei.
PD contesta comisia parlamentara
Reprezentantii PD contesta infiintarea acestei comisii, sustinand ca in Constitutie se spune foarte clar ca presedintele Romaniei raspunde pentru faptele sale doar in fata Parlamentului, si nu in fata unei comisii de ancheta, chiar daca aceasta este compusa din senatori si deputati.
"Vom solicita Birourilor Permanente sa suspende activitatea comisiei pana la decizia Curtii Constitutionale", a afirmat liderul democrat Emil Boc, la sfarsitul consultarilor avute astazi cu colegii de partid.
"Ne surprinde atitudinea colegilor liberali pentru constituirea comisiei de ancheta", a adaugat Boc, ca reactie la afirmatiile reprezentantilor PNL, care au acuzat atitudinea democratilor de a nu numi un reprezentant al acestei formatiuni politice in aceasta comisie de ancheta.
"Refuzul democratilor de a intra in comisia parlamentara care-l ancheteaza pe presedinte este o greseala", a afirmat vineri vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, citat de NewsIn.
Iliescu si Vacaroiu: "Basescu nu e obligat sa vina la audierile comisiei speciale"
Nicolae Vacaroiu (Foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Facand referire la anchetarea presedintelui Basescu, la incheierea intrunirii PSD, Nicolae Vacaroiu, vicepresedintele acestei formatiuni politice si totodata presedinte al Senatului, a declarat ca faptele sefului statului pot fi analizate de o comisie, dar ca acesta nu poate fi obligat sa vina la audieri in Parlament.
"Din moment ce presedintele este ales de popor, vine in fata Legislativului cand doreste. Nu exista procedura de a-l chema pe presedintele Romaniei in fata Parlamentului. Numai la dorinta lui, cand doreste sa adreseze un mesaj, sau cu alte ocazii, prin intelegere cu presedintii de Camere" vine seful statului, a mai spus Vacaroiu.". "Un ministru e obligat sa vina, dar presedintele nu, pentru ca este ales direct de popor", a mai precizat Vacaroiu.
"Comisia parlamentara de ancheta constituita in urma demersului privind suspendarea sefului statului are un alt rol decat acela de a-l chema pe acesta la Parlament", a declarat, la randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
"O astfel de comisie nu il ancheteaza pe presedintele Basescu, o astfel de interpretare a regulamentelor celor doua Camere este eronata. Nu este o comisie de ancheta, s-a interpretat prost. Este o comisie pe care Parlamentul, conform Regulamentului poate sa o constituie pentru a completa eventual argumentele din documentul de suspendare", a mai spus Iliescu.
Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea lui Traian Basescu a fost constituita in urma votului plenului reunit al celor doua Camere, de saptamana trecuta. Cititi mai multe, accesand site-ul ZIUA: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-01&id=216756
REACTII LA CALD
Roland Catalin PENA, redactor sef adjunct:
"Dupa cum arata lucrurile, nu cred ca alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la termen. Majoritatea partidelor - cu exceptia PD-ului - se teme de data de 13 mai. Se uita in sondaje si vad ce nivel de "performanta" au atins".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-13
 16:30 
Efectul Dominoului la Bursa  2007-03-05
 15:44 
Cresterea economica a Chinei este de neoprit  2007-03-05
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00875 sec.