Ziua Logo
  Nr. 3868 de joi, 1 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie
 1 martie, 16:04 
Prima editie a romanului lui Jane Austen, "Mandrie si prejudecata"
Intr-o epoca in care s-ar fi putut crede ca romanele de inspiratie fantastica prevaleaza in preferintele cititorilor, romanul lui Jane Austin, "Mandrie si prejudecata", o opera clasica, scrisa la 1800, a primit titlul de cea mai populara carte, intr-un sondaj realizat in Marea Britanie, cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii, informeaza sky.com. Urmatoarele doua locuri in topul de zece "cele mai indragite lecturi" intocmit de cititorii britanici au fost ocupate de trilogia "Stapanul Inelelor" si de romanul "Jane Eyre", de Charlotte Bronte. Una dintre lecturile favorite ale participantilor la sondaj, s-a dovedit a fi Biblia, a carei mentionare a situat-o in top pe locul al saselea.
Romanul "Mandrie si prejudecata" a fost ales de 20% dintre cei 2.000 de participanti la sondajul in cauza. Suprinzator sau nu, cartea s-a dovedit a fi populara in randul tuturor categoriilor de varsta, inclusiv a adolescentilor iubitori de lectura.
Pe locul al doilea s-a situat trilogia fantastica "Stapanul Inelelor" scrisa de J. R. R. Tolkien, aceasta fiind urmata de romanul "Jane Eyre" de Charlotte Bronte. "Stapanul Inelelor", opera lui JRR Tolkien, cuprinde trei carti: "Tovarasia Inelului", "Cele doua turnuri" si "Intoarcerea Regelui", care spun povestea unui Inel Unic. Conform firului epic, au existat trei inele pentru elfi, sapte pentru pitici si noua pentru oameni.
Cartile din seria "Harry Potter", ce au inregistrari vanzari record si care i-au adus faima mondiala scriitoarei britanice J. K. Rowling, s-au situat pe locul al patrulea si sunt urmate, pe locul al cincilea, de romanul "Sa ucizi o pasare cantatoare", scris de scriitoarea americana Harper Lee.
Volumele din populara serie fantastica Harry Potter ilustreaza o lume a vrajitorilor, protagonist fiind tanarul vrajitor cu acelasi nume. De la lansarea primului volum, in 1997, "Harry Potter si Piatra Filosofala", cartile au castigat o imensa popularitate si un succes comercial in intreaga lume. Primele sase volume, din cele sapte ale seriei, s-au vandut in peste 300 milioane copii si au fost traduse in peste 47 de limbi.
Harry Potter
Singurul roman al autoarei americane Harper Lee ,"Sa ucizi o pasare cantatoare", cucereste prin simplitate si profunzime. O fetita de opt ani, impreuna cu fratele ei, descopera lumea cu lucrurile sale bune - prietenia, aventura, mistere captivante - dar si cu tarele ei de neinteles - rasismul, ignoranta si rautatea fara sens. Cu naivitate si umor, marcate de simtul moral in formare, copilul in care se personifica Harper Lee relateaza cele mai importante evenimente care i-au marcat un an din viata.
Pe locul al saselea in topul britanic a fost trecuta Biblia.
Lista celor mai populare zece carti este completata de "La rascruce de vanturi", de Emily Bronte, trilogia "Materiile intunecate" a lui Philip Pullman, "1984" de George Orwell si s-a incheiat cu "Marile sperante" de Charles Dickens.
Considerata una dintre cele mai frumoase carti ale literaturii din toate timpurile, "La rascruce de vanturi" este o poveste pasionanta de dragoste si razbunare, scrisa intr-un stil plin de forta, care a dus la consacrarea autoarei drept unul dintre cei mai mari scriitori englezi.
Urmarind maturizarea protagonistului Pip, "Marile Sperante" ofera cititorului prilejul intalnirii cu o galerie de personaje memorabile. Destinele acestor figuri tragice sau comice ne dezvaluie Anglia si Europa secolului al XIX-lea, o lume necrutatoare, agitata si plina de contraste, in care dragostea si umanitatea incearca sa tina piept fascinatiei banilor si a lacomiei.
"Toate aceste 10 carti au calitatea de a fi atemporale si universale, si pe care le descoperim prima data in anii de scoala", a declarat Sue Horner, una dintre organizatoarele proiectului.
In cadrul unui top 100 al celor mai populare carti, dintre cele mai recente bestseller-uri, "Codul lui Da Vinci" de Dan Brown s-a situat pe locul al 42-lea, "Jurnalul lui Bridget Jones", de Helen Fielding, pe pozitia a 68-a, in timp ce "Copiii din miez de noapte" de Salman Rushdie, unul dintre castigatorii premiului Booker, s-a situat pe locul al 69-lea.
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:
"Faptul ca romanul "Mandrie si prejudecata" s-a situat pe primul loc in topul alcatuit in Marea Britanie, inaintea Bibliei, spune ceva esential despre spiritul britanic... De altfel lista celor zece carti aflate in top este alcatuita cu preponderenta din scriitori britanici. Iar includerea lui Harry Potter in acest top, inaintea "Marilor sperante" indica inca o data faptul ca seria lui J.K.Rowling si-a castigat un loc bine stabilit in acelasi spirit britanic..."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 1022  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si eu am citit de atat de multe ori cartea lui Jane Austin, incat o stiu aproape pe dinafara,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-01
 20:44 
min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca
 17:16 
"Stop Murder. Brasov = Auschwitz"
5 comentarii
 16:05 
Parlamentarii nu vor vot uninominal
 16:01 
Fantana (The Fountain)
 Top afisari / comentarii 
 Profitorul tuturor regimurilor (6049 afisari)
 Bebelusul inviat din morti (5615 afisari)
 Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal (5241 afisari)
 O alta gafa a domnului Traian Basescu (2752 afisari)
 Un atac antiintelectualist (2727 afisari)
 "Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie (1022 afisari)
 "Stop Murder. Brasov = Auschwitz" (346 afisari)
 Fantana (The Fountain) (220 afisari)
 min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca (119 afisari)
 Parlamentarii nu vor vot uninominal (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00846 sec.