Pentru prima data in istoria Romaniei, Parlamentul va lua in discutie, maine, un document pe baza caruia parlamentarii propun suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. In aceeasi sedinta ar urma sa fie discutata si eventuala constituire a unei comisii de ancheta in acest caz, Basescu fiind acuzat, printre altele, de subminarea economiei nationale, fals in declaratii si uz de fals si trafic de influenta. Seful statului a anuntat ca nu vine in Parlament.
In urma cu o saptamana, PSD a cerut Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, convocarea unei sesiuni comune a Parlamentului pentru a incepe procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii, relateaza Rompres. Totodata, parlamentarii PSD anuntasera ca vor solicita si infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara cu privire la ''faptele grave pe care le-a comis presedintele, respectiv noile biletele care au aparut''. Intre timp, social-democratii s-au razgandit si au spus ca nu vor initia in Parlament constituirea unei comisii de ancheta pentru faptele presedintelui Traian Basescu, dar vor vota favorabil daca aceasta propunere va veni ( PC a anuntat ca va face propunerea) din partea altor grupuri parlamentare. PSD considera ca o comisie parlamentara de ancheta nu-si are rostul, deoarece sunt de ajuns elementele invocate in cererea de suspendare ce va fi analizata in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor.
Inceputul scandalului
La inceputul lunii ianuarie, pe fondul scandalului biletelului trimis de Tariceanu presedintelui Basescu (premierul ii spunea sefului statului, in biletul prezentat, ca ii trimite un document redactat de Petromidia si ii cerea ca, daca are ocazia, sa vorbeasca la Parchet despre acesta: "Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?"), PSD anunta ca vor declansa procedura de suspendare a presedintelui, pe care il acuza de ''repetate incalcari ale Constitutiei''. In data de 26 ianuarie, social-democratii declarau ca au finalizat procesul de strangere de semnaturi de la parlamentari. In conformitate cu prevederile Constitutiei, pentru demararea procedurii de suspendare a presedintelui este nevoie de semnaturile a cel putin o treime dintre cei 469 de parlamentari. In 12 februarie PSD a finalizat documental prin care cere suspendarea si anunta ca il va depune la Parlament si il va trimite la Curtea Constitutionala.
Acuzele PSD
Liderul Mircea Geoana a precizat ca documentul contine peste 25 de capete de acuzare la adresa lui Traian Basescu si se constituie intr-un adevarat rechizitoriu. Intre faptele enumerate de seful PSD se numara deturnarea si denaturarea sensului alegerilor din 2004, incalcare si blocarea a doua sesiuni ale Parlamentului prin incercarea de schimbare a presedintilor celor doua Camere, incalcarea rolului constitutional al presedintelui in raport cu Guvernul si alte institutii ale statului, in principal prin solicitarea de actiuni deliberate catre premier pentru a-si depune demisia si a provoca alegeri anticipate, incalcarea pricipilui separatiei puterilor in stat, cu referire la puterea judecatoreasca, incalcarea articolului 64 din Constitutie referitor la organizarea Parlamentului.
In data de 6 februarie Camera Deputatilor a aprobat o serie de modificari la legea referendumului. Acestea prevedeau ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, si nu a cetatenilor inscrisi pe listele electorale. O alta prevedere era ca organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor. La vot, in favoarea simplificarii procedurii de demitere s-au pronuntat, pe langa social-democrati, conservatori, si deputatii PRM SI PNL. PD si PLD au votat impotriva. Dealtfel, democratii au atacat la Curtea Constitutionala legea de modificare a legii referendumului, argumentand ca motivatiile care au stat la baza modificarii actului normativ sunt neconstitutionale. Pe 21 februarie, Curtea Constitutionala a admis sesizarea PD.
In urma acestei decizii, Mircea Geoana a declarat ca partidul sau nu renunta, totusi, la suspedarea presedintelui. Cu ocazia consultarilor initiate de Tariceanu cu partidele parlamentare, pe tema strategiei post-aderare, Geoana a cerut amanarea pentru toamna lui 2007 a alegerilor pentru Parlamentul European, programate pe 13 mai. Aceasta solicitare a fost sprijinita de liderii PC si PRM. Opozitia si-a motivat atitudinea prin faptul ca va continua procedurile de suspendare a presedintelui Basescu.
Cu o saptamana in urma, premierul Tariceanu a cerut liderilor din Opozitie sa amane procedura de suspedare a sefului statului.
Suspendarea
Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca "presedintele statului poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultatea Curtii Constitutionale, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care acesta incalca prevederile Constitutiei". In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.
Conform articolului 98 din Constitutie, daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
Conform Legii referendumului, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul pesoanelor inscrise pe listele electorale.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Departament Politica Interna:
''Cel mai probabil maine parlamentarii vor face circ iar decizia finala ar putea fi constituirea unei comisii de ancheta a eventualelor incalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu''.