Ziua Logo
  Nr. 3846 de sambata, 3 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ascultati declaratia mamei lui Adrian Ganceanu, a reprezentantului Crucii Rosii si vedeti imagini din baza militara
Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak
 31 ianuarie, 16:39 
Claudia Vintan, purtator de cuvant MAE
Dupa ce televiziunile au vuit astazi in legatura cu stirea retinerii a doi romani in Irak, abia in jurul pranzului, oficiali ai Ministerului roman al Afacerilor Externe au gasit de cuviinta sa iasa public si sa anunte cronologia incidentului. In timp ce autoritatile sustin ca au informat familiile celor in cauza despre situatia lor, mama unuia dintre muncitori spune ca a aflat de soarta fiului sau de la Crucea Rosie. Pe de alta parte, reprezentanta Crucii Rosii din Romania explica faptul ca institutia indrituita sa faca anuntul nu poate fi decat Comitetul International de Cruce Rosie de la Geneva. Indiferent de cine are dreptate, ramane de neinteles de ce autoritatile n-au facut publica situatia lui Adrian Ganceanu si Nelu Ilie. Sa presupunem ca, intr-adevar, au facut-o la rugamintea celor doi. Ramane un mister ce interventii s-au intreprins pe langa institutiile abilitate pentru a-i apara pe conationalii nostri. Fie ei doar un tamplar si un electrician.
In jurul orelor 13.00, oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au organizat o conferinta de presa pe tema situatiei a doi romani retinuti in Irak sub acuzatia de culegere de informatii. Autoritatile romane au dat asigurari ca "vor continua urgentarea procedurilor pentru clarificarea situatiei celor doi". Adrian Ganceanu si Nelu Ilie, plecati sa munceasca in Irak, au fost retinuti pe 31 octombrie anul trecut pentru ca ar fi filmat si fotografiat, fara autorizatie, o baza ce se afla in custodia armatei americane, a titrat in editia sa de astazi cotidianul "Evenimentul Zilei". Desi stiau de situatia romanilor inca din luna noiembrie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti sustin ca au ales sa respecte dorinta celor in cauza, care au cerut discretie.
Autoritatile au pastrat "discretia" asupra cazului, la cererea familiei
Autoritatile romane au fost informate in legatura cu acest caz la scurt timp dupa producerea incidentului, insa au ales sa il tina departe de ochii presei. Consulul Romaniei in Irak, Cristian Voicu, a declarat, astazi, citat de NewsIn, ca Ambasada romana a contactat familiile celor doi romani arestati in Irak imediat ce a aflat despre ei, la inceputul lunii noiembrie, dar a precizat ca cei doi si-au exprimat dorinta de a fi pastrata discretia.
Purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a precizat ca romanii se afla in conditii normale de detentie, pe motiv ca "au incalcat un regulament de ordine interna" si ca cei doi nu au probleme de sanatate. Vintan a mai afirmat ca se va continua "urgentarea procedurilor pentru clarificarea situatiei celor doi", adaugand ca modul in care sunt tratati in detentie conationalii nostri nu se afla sub incidenta Articolului 78 al Conventiei de la Geneva (articolul in cauza se refera la prizonierii de razboi - n.red.).
Vintan a declarat ca autoritatile au retinut caseta video respectiva drept proba, dar ca inca nu i-au pus pe romani sub acuzare. Ea mai mai afirmat ca, deocamdata, nu se pune problema asigurarii asistentei legale si ca exista posibilitatea ca demersul sa nu se incheie cu un proces.
Fotografi fara voie
Tamplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, erau angajatii unei firme americane aflate intr-o fabrica dintr-o baza militara. Cei doi lucrau la intretinerea instalatiilor de imbuteliere a apei plate destinate soldatilor americani.
Ganceanu si Ilie ar fi filmat si fotografiat, fara autorizatie, in timp ce se plimbau printr-o unitate militara, in conditiile in care acest lucru este interzis in zona oricarei unitati de acest gen. Acuzati ca ar fi cules informatii cu caracter secret, cei doi au fost retinuti pe 31 octombrie anul trecut, de soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei la Ar Ramadi, langa Bagdad. Ei au fost apoi transferati intr-o baza a armatei SUA.
Cititi mai multe in editia de maine a ZIUA!
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Autoritatile au acoperit toata aceasta poveste si, avand in vedere faptul ca MAE incearca in continuare sa dezinformeze opinia publica, data fiind contradictiile intre declaratiile mamei lui Adrian Ganceanu si ale purtatorului de cuvant al MAE, cred ca afirmatia conform careia au pastrat discretia la cererea familiilor este o noua dezinformare. Nu mi se pare normal ca un militar american care a ucis un roman sa se afle in libertate, iar doi civili romani sa fie intr-o inchisoare militara americana, fara ca autoritatile romane sa faca ceva pentru protejarea lor"
Cristina STEFAN  
 Afisari: 134  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-03
 17:51 
Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national  2007-01-31
3 comentarii
 15:50 
Romani deshumati la Tighina  2007-01-31
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cacealmaua prezidentiala (4145 afisari)
 Razboiul impotriva Iranului a si inceput (3780 afisari)
 Primul cap (3021 afisari)
 Sa cada! (2366 afisari)
 Licurici la licurici nu scoate ochii (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00792 sec.