Ziua Logo
  Nr. 3846 de sambata, 3 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Romani deshumati la Tighina
 31 ianuarie, 15:50 
Autoritatile nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene au demarat o ampla actiune de distrugere a vechiului cimitir militar din Tighina, relateaza publicatia timpul.md. Potrivit martorilor oculari, crucile sculptate in piatra sunt scoase si aruncate pe margine iar buldozerele lucreaza chiar peste mormintele din cimitir. O treime din suprafata cimitirului o constituie mormintele ostasilor romani cazuti la datorie in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.
''Oameni din Tighina (Bender), care au solicitat anonimatul, ne anunta ca autoritatile nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene au purces saptamana trecuta la distrugerea cimitirului vechi din oras'', titreaza sub titlul ''Buldozere in cimitirul militar'' ziaristul Serghei Letov. El relateaza cum ''vechiul cimitir militar din Tighina este distrus in mod barbar, buldozerele farama mormintele, dezgroapa osemintele, iar oase de om stau imprastiate in vazul lumii. Asemenea zvonuri, raspandite de oraseni, au trezit fiori de groaza, ca povestile de cosmar...''.
Fondat inca din 1812, in cimitirul din Tighina au fost inhumate osemintele boierilor de vita veche, consilierilor de stat, atamanilor cazaci si ale altor oraseni cunoscuti. Aici si-au gasit odihna si un numar important de ostasi romani, care si-au pierdut viata luptand contra armatei rosii, din care cauza multi numesc locul ''Cimitirul romanesc''. La fel, aici si-au gasit odihna vesnica soldatii germani, decedati in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Timp de multi ani nimeni n-a avut grija de cimitir. Totusi, autoritatile locale au elaborat un proiect cu privire la construirea unui Memorial pe teritoriul cimitirului, care presupune ridicarea unui paraclis si instalarea placilor comemorative cu numele raposatilor. Oficialitatile din Tighina afirma ca au apelat la arhivele Republicii Moldova, Ucrainei si Rusiei pentru a afla numele si datele bigrafice ale celor decedati si sustin ca intentioneaza sa solicite ajutor si de la guvernele Germaniei, Suediei si Romaniei.
Istoria unei republici nerecunoscute
In 1989, moldovenii din capitala Moldovei, Chisinau, au declarat ca limba oficiala limba moldoveneasca. Intr-o parte a Transnistriei, mai ales in orasul Tiraspol in care procentajul populatiei moldovenesti este mai scazut, s-a dezvoltat o miscare separatista, care la 2 septembrie 1990 a proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana si, cu sprijinul trupelor rusesti, a izbutit in urma confruntarii armate din 1992 sa preia controlul asupra celei mai mari parti a zonei transnistrene a Republicii Moldova, cit si a unei zone din Basarabia in jurul orasului Tighina. Razboiul a durat circa 6 luni, din martie, pana in octombrie, cand Rusia, Ucraina si Romania, sub cupola OSCE au constituit echipe de experti pentru solutionarea conflictului. Trupe de pastrare a pacii, formate din soldati rusi, ucraineni si moldoveni, s-au instalat la granita cu Transnistria pentru a impiedica fortele combatante sa se ciocneasca in teren. In razboiul civil au murit aproximativ 1.500 de persoane.
Dupa semnarea unui acord, rusii au decis sa lase cateva mii de militari in zona pentru a mentine pacea, insa acestia au ajutat in final la consolidarea autoritatilor separatiste. De atunci, guvernul moldovean nu mai are nici o autoritate asupra regiunii transnistrene, in afara de 6 sate din raionul Dubasari. Desi in 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor rusesi din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusa.
In pofida faptului ca din momentul stoparii confruntarilor armate au trecut mai mult de zece ani, s-au dus negocierile si s-au depus eforturile la nivel international, conflictul ramane totusi nesolutionat.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
''Ca si in cazul muncitorilor romani arestati de trei luni in Irak - fara ca macar familiile lor sa stie aceasta - si acum, opinia publica este nevoita sa afle de un asemenea sacrilegiu de la presa si nu de la autoritatile responsabile, respectiv Ministerul Afacerilor Externe.
Gestul rusofonilor din Transnistria nu trebuie sa ne mire; se inscrie in seria de provocari concertate la adresa Romaniei euro-atlantice, dirijate de strategii fostei URSS. Ne uimeste insa incontinuu, de doi ani de zile, indolenta si nesimtirea responsabililor Romaniei si aroganta lor la adresa natiunii pe care se presupune ca o reprezinta si a istoriei tarii pe care ar trebui sa o apere''.
Adrian Enculescu  
 Afisari: 137  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
BULDOZERELE FILORUSE PESTE ISTORIA ROMANIEI,   de sorge
ce te uimeste neamule?   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-03
 17:51 
Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national  2007-01-31
3 comentarii
 16:39 
Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak  2007-01-31
 Top afisari / comentarii 
 Cacealmaua prezidentiala (4145 afisari)
 Razboiul impotriva Iranului a si inceput (3780 afisari)
 Primul cap (3021 afisari)
 Sa cada! (2366 afisari)
 Licurici la licurici nu scoate ochii (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.