Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern
 24 ianuarie, 16:23 
Piata Unirii din Iasi (foto: Mediafax)
Presedintele Basescu a participat in aceasta dimineata, la Iasi, la sarbatorirea a 148 de ani de la Unirea Principatelor Romane, alaturi de platformisti, in frunte cu Theodor Stolojan. Premierul Tariceanu a renuntat sa faca deplasarea, motivand ca are de condus, la Bucuresti, sedinta de Guvern pe a carei ordine de zi a fost discutarea pachetelor de legi privind salarizarea bugetarilor. "Nu exista un interes mai redus pentru sarbatoarea Unirii, dar agenda Executivului este mai importanta", a afirmat seful Executivului
Tariceanu: "Cred ca agenda noastra la nivelul Guvernului are niste prioritati"
"Am luat decizia sa tinem sedinta de Guvern pentru ca, sigur, sarbatorirea Unirii este un lucru frumos, dar obiectivele pe care ni le-am asumat dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana trebuie indeplinite si daca le indeplinim, aceste lucruri o sa faca Unirea si mai frumoasa, si nu numai Unirea ci si intreaga Romanie (...) Vreau ca sedinta de astazi si ca tot ce facem sa insemne o sansa in plus pe care o oferim Romaniei si romanior de a trai mai bine ca membri ai Uniunii Europene. Deci nu inseamna neparticiparea la festivitatile Unirii, nu este un interes mai redus pentru un astfel de eveniment, dar cred ca agenda noastra la nivelul Guvernului are niste prioritati care impun o abordare foarte riguroasa", a declarat Calin Popescu Tariceanu, justificand absenta sa de la Iasi.
Discursul lui Basescu
In adresarea sa catre cei prezenti in Piata Unirii din Iasi, presedintele Romaniei a facut o analiza in paralel a realitatii politice de acum si cea din urma cu 148 de ani, criticand in mod subtil actualul Guvern. "Daca domnitorul Alexandru Ioan Cuza a facut un Cod Penal si unul Civil, noi avem in prezent nevoie de alte coduri moderne". Seful statului a subliniat ca, asa cum Cuza a pus bazele invatamantului modern in Romania, azi "avem nevoie de modernizarea scolii romanesti pentru ca romanii sa aiba sanse".
In incheiere, Basescu l-a citat pe omul politic Mihail Kogalniceanu, care ii cerea domnitorului Cuza sa faca in asa fel incat respectarea legilor statului sa primeze. "Fa sa dispara arbitrariul, fa ca legea sa fie tare si sa fie respectata", a mai spus Basescu, adaugand ca dupa aceste vorbe se ghideaza si el in prezent, ca presedinte al tarii.
Seful statului a fost intampinat de multimea adunata in centrul orasului. Oamenii s-au imbulzit, in momentul in care a inceput Hora Unirii, incercand sa discute sau macar sa dea mana cu presedintele.
Municipalitatea ieseana a pregatit, special pentru Ziua Unirii, un spectacol cu parade militare, focuri de artificii si concerte. La eveniment au mai luat parte presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, alaturi de ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian. Si platformistii lui Teodor Stolojan au venit la Iasi, "decorati" cu fulare portocalii. Cele doua delegatii au evitat sa se intalneasca, insa. Conform Antena3, "stolojenii" chiar si-au schimbat programul pentru a evita s� se intalneasca cu liberalii.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Inceputul crearii Romaniei moderne - prin Unirea de la 24 ianuarie 1859 - cade de foarte multe ori intr-o retorica festivista fara substanta. Practic aceasta zi constituie un abuz declarativ in numele unor fapte trecute. Directiile principale de dezvoltare a Romaniei actuale sunt uitate: reformarea societatii si romanii de pe celalalt mal al Prutului care inca stau la cozi pentru a intra in tara lor, Romania".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 291  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dar despre unirea de la 1918 ati vorbit ceva?   de Aladin
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-24
 16:22 
Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei
 16:20 
Greva la Bursa de Valori Bucuresti
 16:19 
Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01163 sec.