Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil
 23 ianuarie, 16:00 
Peste 200.000 de voluntari vor lua parte la un studiu european care se va desfasura pe durata a cinci ani, ce are ca scop stabilirea eventualei legaturi intre utilizarea pe termen lung a telefonului mobil si aparitia cancerului la creier, informeaza telegraph.co.uk. Intrebat daca telefonia mobila s-ar putea transforma in "tigara" secolului al XXI-lea, in termeni de afectare a sanatatii, unul dintre initiatorii studiului, profesorul Lawrie Challis, expert mondial in radiatiile emise de telefoanele mobile, a raspuns: "Este total posibil".
Publicatia Times informeaza ca profesorul Lawrie Challis se afla in ultima etapa a negocierilor cu Departamentul pentru Sanatate si industria telefoniei mobile pentru finantarea acestui studiu in valoare de trei milioane de lire sterline.
Anterior, un alt studiu european a stabilit o legatura mica intre riscul de aparitie a tumorilor pe creier si utilizarea telefoanelor mobile pe o perioada care depaseste zece ani.
Challis, presedinte al programului Mobile Telecommunications Health Research, a declarat pentru Times ca aceasta mica asociere ar putea aparea "din intamplare".
Intervievat si de BBC, profesorul a explicat ca toate studiile importante despre factorii care ar putea provoca aparitia cancerului au demonstrat ca abia dupa zece ani se vad efectele negative.
"Ati vazut ce s-a intamplat cu bombele atomice de la Nagasaki, Hiroshima. Nimic timp de zece ani. La fel ca si in cazurile de intoxicare cu azbest (...) Nu pot exclude total asocierea, pentru ca exista indicii in privinta acesteia si pentru ca expertii epidemiologi in care am incredere si care fac acest lucru tot timpul cred ca exista o posibilitate ca aceasta asociere sa fie reala". "Toti stim ca majoritatea tipurilor de cancer are nevoie de aproximativ zece ani pentru a se manifesta si de aceea cred ca este esential sa continuam", a mai spus profesorul.
Pana la evidente stiintifice impotriva ori in favaoarea folosirii telefoanelor mobile, profesorul Challis sfatuieste consumatorii sa fie cat mai prudenti si sa nu expuna copiii mici, intotdeauna mult mai vulnerabili, la radiatiile produse de celulare.
De asemenea, Guvernul britanic ii sfatuieste pe utilizatorii de telefoane mobile - adica mai mult de un miliard de oameni in toata lumea - sa scurteze cat mai mult convorbirile.
REACTII LA CALD
Adrian ENCULESCU, redactor ZIUA online:
"S-au tot facut cercetari in sensul asta. Elementul de noutate in acest studiu ar fi constientizarea necesitatii luarii in calcul a trecerii celor 10 ani. Mi se pare interesanta si ma pune putin pe ganduri reactia Guvernului britanic. Daca as scurta convorbirile, in urma acestei noi avertizari? Poate din momentul in care ar exista certitudini..."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-23
 16:36 
Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile
1 comentariu
 16:01 
Zile grele pentru ANI
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00715 sec.