Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Fauna din Marea Neagra ar putea suferi modificari genetice din pricina incalzirii climaterice
 15 ianuarie, 15:50 
Foto: "Oceanic Club" Constanta
Din cauza incalzirii climaterice, fauna din Marea Neagra va suferi modificari genetice, iar temperaturile ridicate au efect negativ si asupra unor specii de insecte, dar si asupra florei din zonele agricole, releva un studiu al organizatiei "Oceanic Club Constanta", relateaza Realitatea Tv.
Coordonatorul proiectului, biologul Razvan Popescu-Mirceni, a declarat ca sunt monitorizate efectele schimbarilor climatice asupra ecosistemelor marine din regiunea costiera romaneasca si in doua regiuni pilot din zona Dobrogei: Complexul Lagunar Razelm - Sinoe si Muntii Macin.
Cercetatorii preleveaza probe si urmaresc schimbari in evolutia plantelor, dar si modificari comportamentale legate de migratia pasarilor, pesti si alte grupe de nevertebrate. In prima zi, a fost desfasurata o operatiune subacvatica in zona digurilor din apropierea orasului Constanta. Echipa de scafandri "Oceanic-Club" a observat in apa marii prezenta mare a unor celenterate ce se hranesc cu icre si larve, ceea ce provoaca reducerea dramatica a stocurilor de peste.
De asemenea, s-a constatat ca algele s-au dezvoltat ceva mai mult decat este normal pentru luna ianuarie, in special genurile Ulva si Enteromorpha. Biologii au mai observat ca multe din speciile de pesti care traiesc la fundul apei (bentonici) si, care, in mod normal in aceasta perioada migreaza in ape mai adanci, sunt prezente in apele de mica adancime (4-5m), in apropierea tarmului, relateaza Europa FM.
Cercetatorii "Oceanic Club" Constanta (http://www.oceanic.ro) au mers si in sectorul Histria si alte locatii unde a fost observat un numar mare de insecte (in special Diptere si Coleoptere) ajunse la maturitate si foarte active, lucru considerat de specialisti deosebit de grav. In cazul in care temperaturile vor ramane pozitive, specialistii spun ca este foarte probabil ca, de anul viitor, insectele daunatoare sa provoace multe probleme in agricultura.
REACTII LA CALD
Ion BARBU, caricaturist ZIUA:
"Am vazut ce efect a avut Fluturele asupra Agriculturii, si insecta numita Musca in Cultura. Dar lasand gluma la o parte, si revenind la incalzirea globala, trebuie sa marturisesc ca eu sunt in contratimp cu istoria: cum mi-am pus centrala termica, pe gaz, acasa, temperaturile minime n-au depasit ...bunul simt. Dar lasand gluma, a doua oara, la o parte, mutatiile genetice din Marea Neagra le-as muta in Marea Caspica."
 Afisari: 506  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-23
 16:15 
Vizita regala la CNSAS  2007-01-15
 15:58 
Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe: Presedintele Basescu mi-a intins o cursa  2007-01-15
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01057 sec.