Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Romania ingrijoreaza UE prin tendinte moscovite, conform "The Wall Street Journal"
 18 ianuarie, 16:20 
Traian Basescu, Vladimir Putin (colaj ZIUA)
Prestigiosul cotidian "The Wall Street Journal" publica in editia de astazi o analiza extrem de critica la adresa imixtiunii politicului in afacerile din Romania si in sistemul judiciar. Cazul Rompetrol i-a atras atentia analistului John W. Miller care isi construieste articolul - intitulat "Romania ingrijoreaza Uniunea Europeana intr-un caz cu ecouri similare Iukos" - pornind de la cazul a doi tineri investitori americani care au decis, in urma cu zece ani, sa colaboreze cu un proeminent om de afaceri roman. Cei doi se confrunta, in prezent, cu acuzatii de frauda si coruptie.
"Suntem ingrijorati" de evolutia cazului Rompetrol, declara Timo Summa, director al Comisiei Europene pentru extindere.
Intrebat despre acest subiect, presedintele Basescu a refuzat sa dea declaratii publicatiei americane. In contextul luptei anticoruptie din Romania, ziarul titreaza ca exista suspiciuni ca decizia de a redeschide cazul Rompetrol ar fi fost motivata de considerente politice pentru ca Dinu Patriciu l-ar fi sprijinit pe rivalul lui Basescu in alegerile din 2004.
REACTII LA CALD
Gabi MOROIANU, redactor Departament Economic:
"<<The Wall Street Journal, Europe>> publica astazi, pe prima pagina, un articol, continuat, amplu, in interiorul publicatiei. Autorii articolului subliniaza, inca de la inceput, practic, esenta a ceea ce se intampla astazi in Romania: unii oameni sunt nemultumiti ca altii fac bani! Pentru ca, iata ce scrie autorul articolului: Pe durata dificilei sale tranzitii de la comunism la capitalism, incepute in anii 1990, Romania adesea a vandut active degradate, aflate in proprietatea statului, pentru sume infime. Astazi, se dezvolta o reactie ostila la aceasta situatie, pe masura ce investitorii, multi dintre ei occidentali, incaseaza profitul in urma acestor afaceri". Si, poate cel mai important, in al doilea paragraf al articolului, scrie: "Un caz in mod particular - implicand fosta companie de stat Rompetrol - a divizat tara cu privire la rolul politicii in afaceri si sistemul juridic si a ridicat intrebari asupra onestitatii demersului anticoruptie al Guvernului". Ceea ce s-ar putea "traduce" prin aceea ca unii romani, dupa 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, inca n-au inteles ca esenta capitalismului inseamna afaceri si profit. Iar "cireasa de pe tort" este cea privitoare la "onestitatea demersului anticoruptie". Exemplul prezentat de Wall Street Journal privitor la "onestitatea demersului anticoruptie" este cel referitor la Rompetrol."
ZIUA va prezinta articolul integral in editia de maine!
 Afisari: 231  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-20
 16:40 
Comisia Europeana avertizeaza ca nu este momentul pentru tulburari pe scena politica romaneasca  2007-01-18
 16:30 
Documentele de langa "biletel"  2007-01-18
 16:07 
O noapte la muzeu (Night at the Museum )  2007-01-18
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01238 sec.