Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ping-pong cu legile sigurantei
 16 ianuarie, 16:40 
Radu Stroe (ZIUA foto)
Radu Stroe a facut public continutul documentului primit de la Traian Basescu in momentul investirii sale in functia de secretar general al Guvernului. Potrivit stenogramei, prezentata in cadrul unei emisiuni la RealitateaTV, Stroe se oferea sa pastreze caracterul secret al proiectelor legilor sigurantei. La randul sau, presedintele Basescu se pronunta pentru adoptarea pachetului de legi prin asumarea raspunderii guvernamentale, ocolind astfel Parlamentul, iar social-democratul George Maior, acum directorul SRI, il indemna pe presedinte sa faca diferenta intre eventualele critici ale PSD pe legile amintite si pozitia sa. Stroe a mai anuntat ca CSAT a retrimis Executivului legile sigurantei, fara sa le dea avizul.
Redam integral continutul documentului, asa cum a fost el prezentat la RealitateaTV:
George Cristian Maior: Deci, ele nu mai ... devin nesecrete ...
Radu Stroe: Le tinem secrete la comisie.
Traian Basescu: Mai, secrete pentru comisie, nu sunt ... E adevarat ca ... Atat cat puteti, nu va bateti joc de ele si cu asta basta. Is niste proiecte de legi pe care le discutati. Atat cat puteti ...
Radu Stroe: Se secretizeaza la comisie si se impart la membrii comisiei ...
Traian Basescu: Sedintele comisiilor sunt publice.
Radu Stroe: Numai cele care se stabilesc, domnule Presedinte. Pot sa fie si sedinte secrete.
Traian Basescu: Bun. In masura ... Rugamintea mea la dumneavoastra este, in masura in care puteti, sa nu iasa din ele un balci, daca nu se va putea, asta e ..
George Cristian Maior: Domnule presedinte, eu ma angajez la acest lucru, dar fiind si minoritar aicea si atata cat mai este din Opozitie reprezentata, e reprezentata si implicit de mine aicea, daca cumva apar critici de la PSD, va rog sa nu faceti neaparat corelarea ...
Traian Basescu: Nu, nu, nu, ca trebuie discutat. Oricum trebuie discutate si vreau sa netezim drumul, sa fie un drum putin invers, ca sa stiti ca era si o gandire, le lucram pe toate si mergem pe asumarea raspunderii Guvernului pe tot pachetul de legi. Da-s atat de sensibile, incat e pacat sa nu fie o discutie.
George Cristian Maior: Poate spuneti si la consultarea ... asa o nota cu partidele chestia asta, pentru ca e o chestie de interes national.
Traian Basescu: OK. Poate pana la consultare nu le distribuiti si discut si cu ...
George Cristian Maior: Eu nu le distribui...
Traian Basescu: Da, nimic nu poate fi tinut secret in tara asta. Domnilor parlamentari, cred ca acum ne putem desparti ...
Radu Timofte: Da, putem s-o facem asa.....
Traian Basescu: Ramaneti. Am de la domnul prim-ministru o solicitare de introducere pe ordinea de zi, Analiza legalitatii interceptarii convorbirilor telefonice.
Radu Stroe a sustinut ca a fost obligat sa tina clasificate legile sigurantei si chiar a criticat propunerea lui Basescu ca ele sa fie promulgate prin asumarea raspunderii de catre Executiv, relateaza Rompres. ''Ar fi o crima sa elaborezi un pachet de legi ale securitatii, pe care, in loc sa le dezbati in Parlament, sa le aprobi prin asumarea Guvernului'', a explicat Stroe. In plus, secretarul general al Guvernului a precizat ca cei care au ales fragmentul respectiv din stenograma CSAT i-au facut un mare deserviciu lui Basescu, documentul dovedind ca presedintele a sustinut asumarea responsabilitatii de catre Executiv.
CSAT a retrimis Guvernului legile sigurantei
Conform celor spuse de secretarul general al Guvernului, CSAT nu a avizat legile sigurantei, acestea fiind retrimise Executivului. Stroe sustine ca Basescu incearca astfel sa puna bete in roate initiativei legislative a Guvernului, pentru ca proiectul nu poate ajunge in Parlament fara avizul CSAT: ''Prin urmare, dumnealor trimit Guvernul la plimbare cu acest pachet de legi, il returneaza, nu il pun in discutia CSAT-ului, desi avizul CSAT e un aviz consultativ. Nefacand acest lucru, impiedica sa le trimitem in Parlament'', a declarat Stroe. In locul avizului, CSAT a trimis o foaie cu observatii, in care se sustinea ca legile trebuie sa aiba avizul unor institutii precum SRI, SIE sau SPP insa Radu Stroe a precizat ca ''Executivul urmeaza sa trimita legile spre dezbaterea Parlamentului, considerand ca observatiile formulate de CSAT constituie avizul necesar in acest sens''.
Declaratiile lui Stroe vin la cateva zile dupa ce premierul Tariceanu a amenintat ca daca CSAT nu va aviza legile sigurantei in cel mai scurt timp, documentele vor fi depuse la Parlament de deputatii liberalii, ca initiativa legislativa. Pachetul de legi privind siguranta nationala sunt un obiect de disputa intre presedinte si Executiv.
Dupa ce varianta de proiect formulata de Cotroceni a fost dezbatuta la Palatul Victoria, presedintele Traian Basescu a declarat ca legile sigurantei, in forma Guvernului, sunt mai proaste decat proiectele initiale. Legile sigurantei ar fi trebuit rediscutate in ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, dar nu au fost incluse pe ordinea de zi.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Odiseea legilor sigurantei nationale va continua si anul acesta. Cel mai probabil, controversatul pachet de proiecte va ajunge in dezbaterea Parlamentului, intrucat, in urma dialogului presedintie-guvern, nu s-a ajuns la nici o solutie de compromis dupa aproape un an de zile''.
Adrian Enculescu  
 Afisari: 160  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-20
 16:36 
Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran  2007-01-16
 16:34 
Glob de Aur pentru un film produs in Romania  2007-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00765 sec.