Ziua Logo
  Nr. 3824 de marti, 9 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tariceanu: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei"
 9 ianuarie, 15:51 
Calin POPESCU-TARICEANU (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
"Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei", a promis premierul Calin Popescu Tariceanu in cadrul emisiunii "Oamenii Realitatii", difuzata aseara de postul de televiziune Realitatea TV. In cadrul interviului, Tariceanu s-a aratat increzator ca isi va finaliza cu brio mandatul de premier, in ciuda cererilor inaintate de reprezentantii Partidului Democrat (PD) de a se prezenta in Parlament cu restructurarea Guvernului si asumarea raspunderii pe strategia post-aderare.
Primul ministru a declarat ca nu se teme de discutiile privind restructurarea Guvernului, dar a subliniat ca o astfel de tema trebuie dezbatuta in cadrul coalitiei de guvernamant. "Tema aceasta a restructurarii pe mine nu ma deranjeaza, nu ma sperie. Numai ca am senzatia ca, de multe ori, unii prefera sa vorbeasca si sa lanseze teme decat sa faca", a sustinut seful Executivului.
Tariceanu a subliniat ca ceea ce depindea de functia sa de premier, in sensul restructurarii aparatului guvernamental, s-a realizat, prin reducerea numarului secretarilor de stat si prin desfiintarea cancelariei primului ministru. Premierul a tinut sa afirme ca exista inca ministri restanti la prezentarea planurilor de restructurare a ministerelor si a institutiilor sau societatilor din subordinea acestora.
"Cineva poate isi imagineaza ca eliminand patru ministri sau trei ministri din Guvern facem vreo economie. Nu se intampla absolut nici o economie dar, in schimb, la nivelul ministerelor, exista agentii, autoritati, institute si diferite alte structuri care sunt pendinte de ministere si care au sute si sute si mii de angajati si le-am cerut sa faca un proiect de restructurare la toate ministerele", a spus seful Executivului.
"Vreau sa subliniez un lucru: daca acest Guvern cu structura greoaie a fost capabil sa duca Romania in UE, nu vad de ce nu ar fi capabil sa performeze dupa integrare", a incheiat Tariceanu.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, dupa o sedinta informala a conducerii partidului, ca premierul este dator sa se prezinte in Parlament cu o schema de restructurare a Guvernului, care sa includa eliminarea functiilor de vicepremier si ministru delegat. El a subliniat ca restructurarea presupune un vot al Parlamentului si ca PNL nu ar trebui sa se teama de aceasta eventualitate. "Sper ca toate partidele sa inteleaga ca trebuie sa intram in Europa cu un guvern restructurat", a mai spus Boc.
Raspuns pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei
Ministrul Justitiei, Monica MACOVEI (foto: Bogdan STAMATIN)
In cadrul aceluiasi interviu de la Realitatea TV, primul-ministru a mai precizat ca responsabilitatea promovarii legilor dintr-un domeniu revine ministrului de resort. El s-a oprit asupra aspectului privind promovarea pachetului anti-coruptie, care revine ministrului Justitiei. Premierul a subliniat ca a sprijinit proiectele ministrului Monica Macovei, dand ca exemple proiectele care vizau declararea averilor demnitarilor sau strategia anti-coruptie.
In acelasi timp, Tariceanu a tinut sa adauge ca ministrul Justitiei "nu trebuie sa-si imagineze ca orice proiect legislativ pe care il propune este obligatoriu perfect si nu mai suporta nici-un fel de imbunatatiri".
Referitor la afirmatia ministrului Justitiei, facuta in cadrul unui interviu acordat publicatiei EUObserver, potrivit careia Tariceanu ar fi blocat unele masuri anticoruptie, primul-ministru a aratat ca, din contra, raportul Comisiei Europene a fost unul favorabil in privinta luptei anticoruptie.
"Cred ca cei de la Comisia Europeana nu sunt atat de naivi incat sa fie dusi de nas de nu stiu ce declaratii", a replicat Calin Popescu-Tariceanu.
Seful Executivului a comentat si declaratia Monicai Macovei care afirma, in cadrul aceluiasi interviu, ca nici un membru al Guvernului si nici un membru al Parlamentului "nu o iubeste", precizand ca "probabil doamna Macovei are o problema cu foarte multa lume".
Pentru mai multe amanunte, accesati site-ul ZIUA, la articolul http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-09&id=213873
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Departament Politica Interna:
"Tariceanu a fost incoltit din toate partile de apropiatii presedintelui. O prima "runda" s-a consumat intre el si Monica Macovei, cu aceasta din urma acuzandu-l ca nu a sprijinit in Guvern legile Agentiei Nationale de Integrare. Cea de-a doua "runda" a avut-o cu fostul consilier prezidential, Theodor Stolojan, care a indicat PD drept partidul indreptatit sa desemneze un candidat pentru functia de premier, in cazul unei restructurari guvernamentale".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-09
 16:05 
Miron Cozma, eliberat
 16:02 
Adrian Nastase si Dan Iosif neaga implicarea in Dosarul "Aurul dacilor"
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jos taxele! (7744 afisari)
 Monica Macovei il ataca de la Bruxelles pe premierul Tariceanu si Guvernul sau (2222 afisari)
 Mostenirea Goga, ravnita de Guvernul maghiar (2191 afisari)
 Petrolistul diavolului (2153 afisari)
 Credinte obligatorii si adevaruri impuse de stat (1939 afisari)
 Miron Cozma, eliberat (281 afisari)
 Adrian Nastase si Dan Iosif neaga implicarea in Dosarul "Aurul dacilor" (94 afisari)
 Tariceanu: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei" (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00760 sec.