Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice
 20 decembrie, 16:10 
Ultimele 10 pagini ale unui Raport intocmait de FBI in urma supravegherii lui John Lennon au fost facute publice dupa o disputa legala care s-a intins pe o perioada indelungata. Documentele contin detalii noi privind legaturile lui fostului component al legendarei trupe The Beatles cu grupurile pacifiste, de stanga, din Londra anilor '70.
Istoricul Jon Wiener a declarat pentru LA Times, preluat de BBC, ca aceste ultime detalii indica refuzul lui Lennon de a finanta o librarie la propunerea stangistilor britanici. Jon Wiener se straduieste, de 25 de ani, sa obtina aceste documente in pofida temerilor FBI ca ele ar conduce la compromiterea serviiilor de securitate ale unei alte tari. In 1972, Lennon a condus o campanie pacifista protestand, in celebra scena din propriul pat, alaturi de sotia lui, Yoko Ono, fata de razboiul din Vietnam. Acest protest l-a transformat intr-o tinta pentru autoritatile americane care au inceput sa stranga informatii privitoare la fostul Beatles, ascultandu-i conversatiile. Noile documente contin inclusiv inregistrarea unui interviu aparut in publicatia de stanga "Red Mole" si, totodata, sprijinul sau pentru Cambodgia in urma atacurilor SUA in aceasta tara. Ultimele documente din raportul FBI concluzioneaza in egala masura ca Lennon "pare sa fi rezistat incercarilor oricarui grup de a-l coopta ori influenta". Jon Wiener a cerut documentele pentru prima data in 1981, la cateva luni dupa ce s-a decis sa scrie o carte despre Lennon, in urma uciderii acestuia.
Unele file din Raport fusesera facute publice, dar pe celelalte FBI le considerase ca facand exceptie de la legile libertatii de exprimare. In concluzie, Wiener a dat in judecata Guvernul SUA si a primit, in 1997, un numar de file din dosar, in urma unei intelegeri cu FBI.
Avocatii Departamentului de Justitie au continuat sa pastreze secrete ultimile 10 pagini ale Raportului pana in momentul in care un judecator federal a decis desecretizarea acestora.
FBI s-a opus pana in ultima clipa insistand ca publicarea acestor informatii ar putea conduce la represalii de tip diplomatic, politic ori economic impotriva Statelor Unite.
"Ma indoiesc de faptul ca Guvernul condus de Tony Blair va lansa un atac militar impotriva SUA pentru a se razbuna pe publicarea acestor documente", a declarat Jon Wiener. "Astazi se vede cat se poate de clar cat de absurde au fost pretentiile FBI, inca de la inceput, de a pastra secrete file din acest Raport timp de 25 de ani".
Din filele facute publice anterior reiesea ca FBI i-a acordat o atentie speciala lui John Lennon, cu precadere intre anii 1971-1972.
REACTII LA CALD
Romeo PLATICA, secretar de redactie: "Mi se pare corect ca serviciile secrete ale unui stat sa supravegheze diferitii activisti pentru pace (dovedindu-se clar ca printre acestia puteau fi infiltrati agenti de influenta comunisti, iar miscarea pacifista din '70 nu e deloc straina de manevrele Uniunii Sovietice...). Ce e absurd in povestea asta e greutatea cu care FBI-ul s-a miscat pentru a desecretiza acest dosar de urmarire si, desigur, argumentele date, care se dovedesc, ca intotdeauna in cazuri similare, puerile".
A.Gh.  
 Afisari: 176  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:37 
Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului
1 comentariu
 16:11 
CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00760 sec.