Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni
 14 decembrie, 16:15 
Vladimir PUTIN
Patru din cinci lideri politici sau membri ai administratiei locale din Rusia au facut sau fac chiar si in prezent parte din serviciile secrete, se arata intr-un studiu recent, citat de bbc.com. Studiul mentioneaza, in premiera, expansiunea masiva a influentei serviciilor secrete ruse (KGB si FSB) in politica si afacerile ruse din ultimii ani. Multi dintre acesti oficiali au fost instalati in functii in timpul mandatului actualului presedinte, Vladimir Putin.
Aceasta stare de fapt a dat liber speculatiilor conform carora influenta acestor servicii secrete s-ar putea extinde necontrolat, amenintand democratia din aceasta tara.
De altfel, presedintele Vladimir Putin nu a ascuns niciodata trecutul sau ca agent KGB, titreaza Reuters. "Cercetarile noastre arata ca 78 % din elita rusa are antecendente (in serviciile de securitate sau militare -n.red.) ca siloviki (denumire sub care sunt cunoscuti membrii fostelor servicii de securitate si militare - n.red.) ", a declarat Olga Kristanovskaia, academicianul care a realizat prezenta cercetare despre elita rusa de dupa anul 1989.
Putin a lucrat ca locotenent-colonel in KGB in timpul Razboiului Rece. Pe vremea guvernarii sale, numarul de siloviki a crescut dramatic, iar influenta lor s-a raspandit in afara Guvernului. "In Uniunea Sovietica exista un Birou Politic care nu apartinea KGB, fiind o frana, o balanta pentru acesta", a declarat Kristanovskaia. "Si acum exista un <<politburo>>, dar este format exclusiv din siloviki, asa ca nu mai exista nici o frana pentru KGB", a adaugat ea.
Conform cercetarii efectuate de Kristanovskaia, printre cei mai cunoscuti siloviki se numara ministrul Apararii, Seghei Ivanov, seful Statului Major Igor Secin, directorul FSB Nikolai Patrusev si directorul Departamentului de combatere a traficului de droguri, Viktor Cerkesov, consemneaza Reuters.
Studiul a stabilit ca patru din cinci membri ai administratiei prezidentiale, membri ai Guvernului, deputati din ambele Camere ale Parlamentului, conducatori regionali sau staff-ul celor mai importante corporatii de stat din Rusia fie au lucrat pentru KGB, ori lucreaza si in prezent pentru una sau mai multe dintre organizatiile derivate din aceasta. Intr-un cuvant, peste trei sferturi din elita politica a Rusiei are antecendente in serviciile de securitate sau in cele militare.
"Am fost foarte socata cand am analizat comitetele de conducere ale marilor companii si mi-am dat seama ca multe persoane ale caror nume sunt complet necunoscute, care nu sunt persoane publice, sunt in mod evident membri ai serviciilor secrete", a precizat Kristanovskaia, citata de Reuters.
Pentru acest studiu, centrul sau de la Moscova a analizat 1.061 de oficiali de rang inalt de la Kremlin, din Guvern, companii de varf, regiuni si Parlament, cautand "goluri" in CV-urile lor care sa indice un trecut de membru al serviciilor de securitate sau o cariera militara. "Oamenii care au lucrat in KGB erau recrutati fie din armata fie din universitati si erau trimisi la studii in institute speciale. In CV-urile celor care au frecventat astfel de institute exista de obicei ceea ce se cheama "un gol" si el inseamna ca probabil acestia au studiat la astfel de institute", a explicat Hristanovskaia.
Expertii straini sunt de parere ca printre persoanele cu un trecut legat de KGB figureaza premierul Mihail Fradkov, directorul adjunct al Gazprom, Valeri Golubiev, directorul Rosoboronexport, Serghei Semezov, si presedintele Aeroflot, Viktor Ivanov. In perioada presedintelui Boris Eltin, serviciile de securitate din Rusia isi pierdusera mare parte din influenta. KGB era "impartit" in parti mai mici, bugetele fusesera reduse si mii de angajati intrasera in somaj, insa Putin a luat masuri pentru refacerea puterii si prestigiului KGB, conform NewsIn.
Cititi mai mult in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Politica Externa: "Nu mai este o surpriza ca politica si economia Rusiei sunt dominate de fosti oameni ai KGB-ului, tinand cont ca Putin insusi a activat in fostele servicii de securitate ruse. Analiza Reuters nu face decat sa reconfirme ceea ce s-a scris pana acum in numeroase publicatii straine si chiar din Romania. Ca in mai toate fostele ex-comuniste, si in Rusia cu greu au putut fi trasi pe linie moarta oamenii fostei Securitati, acestia ajungand sa detina posturi cheie cam peste tot."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:19 
Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase  2006-12-14
 16:11 
Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat  2006-12-14
 16:09 
Drumul spre Guantamo  2006-12-14
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01056 sec.