Ziua Logo
  Nr. 3803 de luni, 11 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar
 11 decembrie, 16:01 
Luminita Gheorghiu
Luminita Gheorghiu a primit de la Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles (LAFCA) distinctia de "cea mai buna actrita in rol secundar" pentru rolul asistentei Mioara Avram din "Moartea domnului Lazarescu", premiu pentru care a concurat cu Jennifer Hudson din "Dreamgirls", potrivit site-ului asociatiei, citat de NewsIn. Clint Eastood si "Borat" se afla printre castigatori.
Luminita Gheorghiu, cunoscuta initial pentru rolul Catrinei Moromete din pelicula lui Stere Gulea "Morometii", a primit pentru prestatia din filmul regizat de Cristi Puiu atat premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la TIFF 2005, dar si premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur, Belgia. "Moartea domnului Lazarescu" a fost nominalizat si la alte doua categorii ale premiilor LAFCA: cel mai bun actor (pentru Ion Fiscuteanu), si cel mai bun film strain.
Filmul cu cele mai multe distinctii din partea criticilor din LA este pelicula britanica "The Queen", care a castigat la categoriile "cea mai buna actrita" (Helen Mirren), "cel mai bun scenariu" (Peter Morgan) si "cel mai bun actor in rol secundar" (Michael Sheen).
"Letters from Iwo Jima", o pelicula in limba japoneza, in regia lui Clint Eastwood, a fost votat "cel mai bun film al anului 2006 la cea de-a 32 editie a premiilor LAFCA, categorie la care a concurat cu "The Queen". Cel mai bun regizor a fost desemnat realizatorul productiei "United 93", Paul Greengrass, iar pe locul doi s-a clasat Clint Eastwood.
La categoria "cel mai bun actor" au fost doi castigatori: Sacha Baron Cohen din pelicula "Borat" si Forest Whitaker din "The Last King of Scotland".
"The Lives of Others", regizat de Florian Henckel von Donnersmarck, a castigat, in fata peliculei "Volver" in regia lui Pedro Almodovar, premiul pentru "cel mai bun film strain".
Premiul pentru "cel mai bun documentar" a fost oferit productiei "An Inconvenient Truth", regizata de Davis Guggenheim.
Premiul pentru intreaga cariera i-a fost oferit lui Robert Mulligan, actor, regizor si producator. Mulligan a regizat, printre altele, "Sa ucizi o pasare cantatoare", "Inima Clarei"(1988) sau "Omul din luna"(1991).
Premiile vor fi inmanate castigatorilor intr-o ceremonie de gala ce va avea loc pe 14 ianuarie la Park Hyatt Hotel din Los Angeles.
Distinctiile acordate de LAFCA, fondata in 1975, sunt considerate printre cele mai importante din sezonul premiilor din SUA, ce va culmina cu decernarea Oscarurilor, in februarie.
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura: "Premiul obtinut de Luminita Gheorghiu inseamna nu atat faptul ca cinematografia romaneasca devine cunoscuta si peste ocean, cat recunoasterea unui talent autentic intr-o lume in care "talentele" se fabrica intr-un ritm ametitor."
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-11
 16:17 
Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti
2 comentarii
 16:08 
Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel
 Top afisari / comentarii 
 Un Fluture penal (5906 afisari)
 Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul (4111 afisari)
 Daca nu Basescu, atunci cine? (3015 afisari)
 Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece (2878 afisari)
 Confesiunile unui spargator (2804 afisari)
 Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti (362 afisari)
 Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel (88 afisari)
 Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00630 sec.