Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract
 5 decembrie, 16:14 
Tomma Abts
Yoko Ono i-a inmanat aseara, la Tate Britain, premiul Turner, in valoare de 25.000 lire sterline pictoritei Tomma Abts, de origine germana, stabilita de 12 ani la Londra. Tomma Abts era favorita. In egala masura o optiune safe, agreata de comunitatea artistica britanica, dar si un soi de declaratie oficiala: prima femeie care castiga Turner-ul (acordat artistilor contemporani reprezentativi pentru scena britanica) dupa Gillian Wearing in 1997, si prima artista - pictorita de dupa Chris Ofili in 1998. In discursurile tinute, ele au declarat Londra ca fiind centru al artei contemporane, mai ceva ca New York ori ca Berlin.
"In 1966 traiam la New York si am primit invitatia de a veni in Anglia", a declarat Yoko Ono cu ocazia decernarii premiului. "Asa mi s-au deschis portile unei lumi noi, care mi-a schimbat viata. Daca atunci New York-ul era centrul lumii artistice, acum simt ca este Londra".
Artista premiata a declarat ca i se pare "very nice" sa castige acest premiu, dar ca nu stie inca cum va cheltui toti acesti bani. A adaugat ca se simte mult mai acasa "aici", "in Londra"ca artist, decat la Berlin.
Valoarea fondului pentru premiile din acest an a fost de aproximativ 40.000 de lire sterline. Marele castigator a primit suma de 25.000 de lire sterline, iar ceilalti nominalizati pe lista scurta, cate 4.000 de lire sterline. Premiul Turner este acordat anual, incepand cu anul 1984.
Ceilalti nominalizati au fost: Phil Collins, care a prezentat making of-ul unui film numit "The Return of the Real", in care oferea oamenilor, a caror viata fusese ruinata de reality-show-uri, posibilitatea de a-si spune povestea, fara a face montaj dupa; Rebecca Warren, sculptor, ale carei lucrari cu tenta sexuala explicita sunt puternic inspirate de Rodin si Giacometti, si Mark Titchner, care realizeaza instalatii si panouri, punand in discutie sistemele de construire a credintei/adevarului, de la religie, la stiinta.
Tomma Abts, pro si contra
Picturile Tommei Abts nu semana cu nimic din peisajul artei contemporane britanice, declara Adrian Searle pentru "The Guardian". Panzele de 48cm x 38cm sunt "linistite, aparent modeste produse ale interiorului", lucruri rar intalnite cu ocazia expozitiilor organizate de muzeul Tate pentru premiul Turner. "Elaborate obsesiv, lucrarile ei scapa realitatii si corporalitatii prin iluzii mai mult decat optice propunand un hibrid de relief real si umbra pictata, de suprafata concreta si spatii mentale imposibile".
Detractorii ideii de premiu Turner, dar cu atat mai mult ai castigatoarei de anul acesta, considera lucrarile premiate ca fiind "prostioare", "diagrame fara sens, pe langa care tapetul tipic anilor '50 pare profund". Ei au cerut demisia prsedintelui juriului Sir Nicholas Serota, alimentati fiind si de indiscretia lui Lynn Barber, una dintre membrele juriului pentru premiul Turner, care a incalcat omerta si a povestit inca din octombrie in "Observer" despre experienta traumatizanta avuta in cadrul acestui board, de pe urma careia resimte mare lipsa de entuziasm privind arta contemporana, dezamagire si deziluzie si mai mult decat orice sentimentul neplacut ca decizia castigatorului premiului Turner pe 2006 se ia cu totul peste capul ei.
REACTII LA CALD:
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura: "Premiul pe care Tomma Abts l-a primit anul acesta si micile controverse pe care acesta le-a starnit arata tocmai refuzul artistului si al crticului de arta de a se supune modelor si modelelor. Artista si-a respectat alegerile personale, chiar daca nu se supun asa-ziselor "cerinte" ale secolului al XXI-lea, iar juriul a preferat sa premieze mai degraba acordul cu sinele...".
A. Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-05
 16:33 
Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului
2 comentarii
 16:32 
Seara lui Mos Nicolae
 16:15 
PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.