Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Parintele Calciu Dumitreasa va fi inmormantat in tara
 22 noiembrie, 16:12 
Parintele Calciu Dumitreasa in redactia ZIUA (ZIUA foto)
Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, unul dintre disidentii cei mai inversunati ai perioadei comuniste, exilat in SUA dupa 21 de ani de detentie politica, a murit ieri seara, dupa o grea suferinta, informeaza Biserica Ortodoxa. Parintele a trecut la cele vesnice intr-un spital din Washington, in ziua Intrarii in biserica a Maicii Domnului. ZIUA va ofera Testamentul Parintelui si un fisier audio cu fragmente din "Cuvant pentru tineri".
"Decesul i-a fost pricinuit de un cancer galopant la pancreas si ficat. A fost lucid si n-a incetat sa se roage pina in ultima clipa. Miine (azi-n.r.) ar fi implinit 81 de ani. Urmeaza sa fie adus in tara, cel mai probabil simbata, si sa fie depus pentru o zi la biserica Radu Voda, a Seminarului ortodox din Bucuresti. Va fi inmormantat, asa cum si-a dorit, la Manastirea Petru Voda din Neamt. Programul detaliat va va fi comunicat curind", a declarat Claudiu Tarziu, presedintele Asociatiei ROST, al carei presedinte de onoare a fost parintele Calciu Dumitreasa.
Comunicatul BOR precizeaza ca parintele Calciu Dumitreasa, "aflat luna trecuta intr-o vizita in Romania, s-a aflat intr-o grea suferinta", iar "Prea Fericitul Parinte Teoctist i-a facut o vizita in timp ce se afla pe patul de suferinta de la spitalul Militar Central".
"Iubiti-va unii pe altii cum si Iisus ne-a iubit pe noi, ca sa se vada dintru aceasta ca suntem fii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fiti jertfelinici! Straduiti-va pentru zidirea bisericii! Rugati-va si milostiti-va de cei in nevoi!", acesta este ultimul cuvant lasat de parintele Calciu enoriasilor lui, dar si tuturor credinciosilor, in Testamentul Sfintiei Sale.
Parintele Gheorghe Calciu - Dumitreasa (n. 1927), fost detinut politic intre anii 1948 - 1964 si intre 1979 - 1984, a absolvit Facultatea de Filologie si Facultatea de Teologie Ortodoxa, dupa ce a fost eliberat. A fost profesor la Seminarul Ortodox din Bucuresti in anii '70 si slujitor al Bisericii seminarului. In Postul Mare al anului 1979 a rostit sapte predici, numite cuvinte catre tineri, prin care a criticat regimul comunist si in special daramarea bisericilor din Bucuresti. A fost din nou arestat si inchis. Eliberat din inchisoare la presiunile internationale, determinate in principal de Comitetul pentru Apararea Parintelui Calciu, prezidat de Mircea Eliade, si de Comitetul Intelectuali pentru Europa Libera, prezidat de Eugen Ionescu, dar si de interventiile unor lideri ca Margaret Thacher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, in 1984 a fost silit sa emigreze in SUA, tara ce ii acordase cetatenia de onoare. Parintele Gh. Calciu a slujit la Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Cruce" din Alexandria, Washington D.C. Este fondator al Romfest - Intrunirea Romanilor de Pretutindeni si presedinte al Consiliului International. In aceasta calitate, a luptat contra comunismului, organizind o parte a exilului romanesc. Din 2002, a fost presedinte de onoare al Asociatiei Rost - editor al revistei omonime.
Pe site-ul bisericii Sfanta Cruce (www.sfantacruce.org), prefatatorul si ingrijitorul volumului "Razboiul intru Cuvant'', Razvan Codrescu, subliniaza: ''Toata viata acestui om de dupa tragicul episod pitestean a fost una de marturisire si de jertfa. El a masurat, in sufletul si carnea sa, distanta dintre iad si rai. Poate ca nimeni nu a mai reusit dupa Pitesti o victorie morala atat de pilduitoare si de nedezmintita. Pentru ca exista un caz Gheorghe Calciu, se poate afirma ca experimentul Pitesti a esuat''.
Rugamintea familiei este ca foto ce va apare in presa cu Parintele Gheorghe Calciu sa fie aceasta
In Testamentul Sfintiei Sale, intocmit pe 12 noiembrie 2006 la Spitalul Militar Bucuresti, pe care il puteti citi atasat, parintele Calciu isi exprima dorinta de a fi ingropat in Romania, in cimitirul Manastirii Petru Voda. Din comunicatul de presa trimis de familia Parintelui Calciu, aflam ca serviciul religios va avea loc la Biserica Sfanta Cruce, din Alexandria Virginia, urmand a se anunta momentul in care trupul parintelui va fi adus la biserica. ''In curand, va fi facut public si programul de inmormantare din Romania'', se mai specifica in comunicat.
In 2003, parintele Calciu a vizitat redactia ZIUA. Cu aceasta ocazie, el ne-a acordat un interviu, in exclusivitate, atingand mai multe subiecte: de la bucuria credintei si manuscrisele sale confiscate de Securitate, pana la subiectul Basarabia, dosarul sau de Securitate sau existenta ori in-existenta unei Opozitii in Romania. Acest interviu se gaseste la adresa: http://www.ziua.ro/display.php?data=2003-04-26&id=116341
Parintele Calciu s-a raportat, in toate demersurile sale de angajament public, cu precadere la tineri. Puteti citi un fragment din "Nou cuvant pentru tineri", aparut in ZIUA din 30 aprilie 2005 cu titlul: ''Ca un "pui de leu" Hristos se ridica stralucitor'' la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2005-04-30&id=175231
De asemenea, gasiti atasat un fisier audio cu un fragment din ''Cuvant pentru tineri'', preluat de pe siteul: www.sfaturiortodoxe.ro.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
''Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca am avut norocul sa-l intalnesc in aceasta viata pe prea bunul parinte Gheorghe Calciu. Nu pot sa uit ziua cand ma indreptam spre parohia Sfintiei Sale - Biserica Sfanta Cruce, ridicata prin eforturile sale in mijlocul comunitatii romanesti din Washington. Aveam ameteli, greata; un rau visceral ma sfasia interior. Cu mare greutate am reusit totusi sa ajung la biserica. Am intrat si parintele m-a vazut imediat cu ochii sai albastri lumininosi. A venit, din fata altarului, printre randurile de credinciosi, pana la mine. M-a atins pe frunte, binecuvantandu-ma. Instantaneu am devenit un alt om. Durerile dracesti disparusera; parca pluteam.
Parintele Gheorghe Calciu este simbolul luptei anticomuniste a Romaniei ocupate. Parintele este printre putinii opozanti care au fost inchisi si dupa amnistia detinutilor politici din 1964, dupa ce si-a sustinut faimoasele Cuvinte catre tineri, din pridvorul bisericii sale din Rahova plina ochi de credinciosi. A fost eliberat in 1984 la presiunile <<Doamnei de fier>> , Margaret Thatcher, ale <<presedintelui de teflon>> al SUA, Ronald Reagan si ale <<atletului lui Hristos>>, Papa Ioan Paul al II-lea.
Am apucat sa-l vad zilele trecute, la Spitalul Militar din Capitala, inainte de a pleca inapoi, in SUA, la familia sa. I-am adus de la Brasov distinctia muncitorilor brasoveni anticomunisti care l-au desemnat drept presedinte de onoare al Asociatiei 15 Noiembrie -1987. Era radios, cu o aura imensa deasupra sa! In ciuda bolii care ii afecta organismul, spiritul sau ne-a transmis din puterea luptei sale pentru Dragoste si Adevar. Civic Media dedica aceasta noua campanie a societatii civile, dedicata salvarii Icoanelor din scoli, memoriei Parintelui Calciu, care, stim, acum sta la taclale cu Mantuitorul. Dumnezeu sa-l odihneasca impreuna cu marea familie a sfintilor romani!''
A. Gh.  
 Afisari: 141  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-29
 16:13 
Gheorghe Flutur, ministru pana diseara  2006-11-22
2 comentarii
 16:13 
Steaua merge mai departe in Cupa UEFA  2006-11-22
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01269 sec.