Ziua Logo
  Nr. 3792 de marti, 28 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Audieri pe banda rulanta in "dosarul Privatizarii"
 28 noiembrie, 16:32 
Mihai Radu Donciu (foto: Lucian CURELARIU)
Audierile in cazul scurgerilor de informatii au continuat si astazi, sase dintre invinuitii in "dosarul Privatizarii" perindandu-se la sediul Parchetului instantei supreme, ceilalti doi nefiind in Romania. Radu Mihai Donciu, consilerul recent suspendat din functie al ministrului Comunicatiilor a fost audiat timp de patru ore de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor (DIICOT). Acuzat de tradare prin divulgare de informatii cu caracter secret, acesta s-a declarat nevinovat la iesirea din sediul Parchetului General.
Consultantul bulgar Stamen Stancev a fost audiat si astazi de procurorii Parchetului instantei supreme, el fiind pus oficial sub acuzare pentru spionaj, intr-un dosar in care mai sunt invinuite alte sapte persoane. El a declarat ca ieri procurori�i-au�restituit mai multe acte. La scurt timp dupa Stancev, si-a facut aparitia si cetateanul turc Mustafa Oral.
Si fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Dorinel Mucea, s-a prezentat azi la sediul Parchetului. In jurul orei 15.00, si Vadim Benyatov Don, cetatean american de nationalitate rusa,�a venit la audieri. El este acuzat de spionaj si constituire de grup infractional care a actionat in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic si concurentei neloiale, fapte in legatura cu fundamentarea ofertei finale imbunatatite pentru adjudecarea companiei Electrica Muntenia Sud. "Este prima tara in care lucrez si am fost acuzat de spionaj economic", a declarat rusul la iesirea din sediul Parchetului, unde a stat doar vreo 20 de minute.
Radu Donciu: Nu sunt vinovat, de asta sunt aici, sa-mi probez nevinovatia
Acuzat de tradare prin trasmitere de secrete, de aderare la un grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala, fostul consilier ministerial Mihai Radu Donciu este audiat, pentru a doua oara, in dosarul privatizarilor, relateaza NewsIn.
La intrarea in sediul Parchetului Donciu a declarat ca nu este vinovat si ca a venit tocmai pentru a-si proba nevinovatia dar a refuzat sa faca orice declaratie pe tema relatiilor sale cu Stamen Stancev, creierul retelei de spionaj.
Potrivit anchetatorilor, Mihai Donciu ar fi abuzat de functia de consilier la ministrului Comunicatiilor si de calitatea de membru in comisia de selectare prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la societatea Romtelecom Bucuresti. Informatiile cu privire la ofertele depuse de competitori, obtinute de Donciu, ar fi ajuns in cele din urma la reprezentantul permanent in Romania al Credit Suisse First Boston, Mircea Calin Flore.
Fostul consilier a fost unul dintre primii audiati in acest caz de procurorii DIICOT, acesta primind interdictie de a parasi Capitala. De altfel, rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu in acest caz subliniaza faptul ca activitatea retelei din care facea parte Donciu a pus in pericol siguranta statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti.
Tot astazi urmeaza sa fie audiat si Vadim Benyatov Don, angajat al firmei Credit Suisse First Boston Europe Londra, ca responsabil pentru problemele privind pietele de energie emergenta sau in curs de formare. Acesta este acuzat de spionaj si constituire de grup infractional care a actionat in scopul divulgarii secretului economic si concurentei neloiale la fundamentarea ofertei finale pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, printr-o scurgere de informatii. Acesta ar trebui sa ia parte astazi la desigilarea obiectelor ridicate din locuinta sa la perchezitia de saptamana trecuta.
Vadim Benyatov Don a contestat, de altfel, alaturi de Stamen Stanchev, interdictia procurorilor de a parasi Capitala timp de o luna. Curtea de Apel Bucuresti va discuta pe 30 noiembrie contestatia lui Benyatov si pe 5 decembrie pe cea a lui Stanchev.
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Depatament Investigatii: ''Decizia procurorilor Parchetului General de a-i chema la audieri in acelasi timp pe cei sase invinuiti in dosarul "Privatizarii" este extrem de ciudata. Si asta pentru ca, in mod normal, audierile se fac in baza unei "programari". Iar faptul ca cei sase invinuiti din dosar au fost chemati in acelasi timp la Parchetul Instantei Supreme, ca dupa 20 de minute sa li se spuna ca trebuie sa revina mai pe seara este bizar''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-28
 16:57 
''Arma energetica'', in vizorul NATO
 16:48 
Moartea lui Alexandr Litvinenko lasa urme
 16:07 
Pamela Anderson divorteaza si de al doilea sot
 Top afisari / comentarii 
 Si-a lasat fiica gravida a doua oara (4678 afisari)
 43 de parlamentari partasi la tradare (4486 afisari)
 Femeile cu cele mai frumoase picioare (4024 afisari)
 Calai in roba (3516 afisari)
 160 de avertizari SRI la privatizarea Petrom (3420 afisari)
 Pamela Anderson divorteaza si de al doilea sot (371 afisari)
 ''Arma energetica'', in vizorul NATO (319 afisari)
 Moartea lui Alexandr Litvinenko lasa urme (182 afisari)
 Audieri pe banda rulanta in "dosarul Privatizarii" (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00659 sec.