Ziua Logo
  Nr. 3791 de luni, 27 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Alergatura dupa functii in PSD, pe ultima suta de metri
 27 noiembrie, 16:32 
Mircea GEOANA, presedintele PSD (foto: Cristina NICHITUS)
Pregatiri intense si forfota in interiorul Partidului Social Democrat - candidatii la sefia partidului se grabesc sa-si depuna candidaturile, iar viitorii presedinti duc lupte interne pentru a obtine sau mentine posturile mult ravnite. Conducerea partidului s-a reunit, astazi, in cadrul Biroului Permanent National (BPN). Liderii social-democrati au incearcat sa puna la punct cele din urma detalii ale Congresului PSD, programat sa aiba loc peste numai doua saptamani. Liderul PSD, Mircea Geoana, a refuzat sa comenteze "zvonurile din presa despre o candidatur� a lui Ion Iliescu", adaugand ca �i-a reiterat oferta ca acesta sa detina "o functie de presedinte de onoare, care s� fie neonorifica", in cadrul Comitetului presedintilor.
Mister in legatura cu functia "seniorului" Iliescu
"Nu comentam zvonuri din presa, oricine doreste... sa candideze! Este libera competitia in partid. Domnul Ion Iliescu nu ne-a anuntat in Biroul Permanent de aceasta intentie, nici Sorin Oprescu nu a facut-o", a afirmat Mircea Geoana referitor la eventualitatea unei posibile candidaturi a lui Ion Iliescu la presedintia partidului.
Liderul social democratilor a adaugat ca si-a reinnoit oferta de a-i acorda fostului sef de stat o functie de presedinte onorific, care s� nu fie doar "onorifica". "Eu sunt convins ca domnia sa va decide cel mai bun lucru. Acest lucru reprezinta si intentia noastra (acordarea unei functii onorifice, n.red.), un lucru pe care l-am simtit si la conferintele judetene, aceasta idee de a avea in statutul nostru o functie neonorifica de presedinte de onoare, sa faca parte din acest comitet al presedintilor pe care intentionam sa-l infiintam. Ar reprezenta continuarea acestei actiuni politice a dansului", a adaugat Geoana, citat de NewsIn.
Fostul lider al PSD, Ion Iliescu, a refuzat sa comenteze propunerea dezvaluita presei de Geoana sau sa raspunda la intrebarile referitoare la presupusa sa intentie de a se implica in cursa pentru desemnarea presedintelui PSD. "Nu va dau declaratii", a declarat sec Iliescu.
Comitetul presedintilor, care ar putea fi creat prin modificarea Statutului PSD la Congresul extraordinar, ar urma sa fie format din membrii conducerii centrale a partidului si presedintii organizatiilor judetene.
Pana acum, si-au anuntat candidatura la functia de presedinte al PSD in cadrul alegerilor care vor avea loc la Congresul extraordinar din 10 decembrie, Mircea Geoana, presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, si senatorul Antonie Iorgovan.
Pentru Mircea Geoana si-au exprimat sustinerea, in mod public, o mare parte a filialelor partidului. In replica, presedintele PSD Prahova, Marian Saniuta, a afirmat ca aceste declaratii de sustinere anterioare Congresului PSD amintesc de metoda comunista in care judetele isi exprimau, in corpore, sustinerea fata de secretarul general al PCR, Nicolae Ceausescu. Un cotidian central specula astazi ca asa-numita "Republica de la Ploiesti" ar pregati candidatura surpriza a lui Ion Iliescu la conducerea PSD, printre "republicani" numarandu-se Marian Saniuta, Ion Vasile, Constantin Nicolescu si Sorin Oprescu. "Republica" s-ar vrea o replica la "grupul de la Cluj", cel ce l-a impus pe ultima suta de metri pe Mircea Geoana la congresul din 2005 in detrimentul lui Iliescu.
Vicepresedintia, un scaun disputat
Conform surselor din partid, citate de Realitatea TV, anumiti membri PSD sustin ca vicepresedintii ar trebui sa fie alesi din filialele locale si sa reprezinte cele opt regiuni de dezvoltare, urmand ca alti patru vicepresedinti sa aiba in subordine domenii de mare interes, cum ar fi politicile sociale sau cele economice. "Opt vicepresedinti vor reprezenta regiunile de dezvoltare si pentru cei pe domenii de activitate urmeaz� sa decidem", a sustinut Ioan Rus, vicepre�edinte PSD.
Propunerea a starnit nemultumirea unei alte parti a conducerii social democrate, ingrijorate de perspectiva de a-si pierde functiile detinute in prezent.
"Vom vedea care este opinia membrilor nostri. Nu vreau ca in partidul nostru doar un grup de lideri, oricat de distinsi ar fi, sa decida pentru sutele de mii de membri ai PSD", a declarat in legatura cu acest aspect Mircea Geoana, presedintele PSD.
Cititi pe larg maine in ZIUA!
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Politica Interna: "Parerea mea este ca Ion Iliescu nu va candida la sefia PSD si ca nu va risca sa sufere un al doilea esec in fata lui Geoana, pe care el insusi l-a numit un "prostanac". In acelasi timp, nu cred ca va accepta un rol decorativ, cel de presedinte onorific. Cel mult, ma astept ca Iliescu sa-si declare sustinerea pentru doctorul sau, Sorin Oprescu, sau pentru avocatul Antonie Iorgovan."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 181  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-27
 17:04 
Noi audieri in Dosarul tradare si spionaj
1 comentariu
 16:53 
Borat lanseaza un single de Craciun
 16:06 
"Codul lui Da Vinci", partea a doua
 Top afisari / comentarii 
 Arma secreta a KGB a devenit mai letala (4109 afisari)
 Urechea din cer (3733 afisari)
 Balbaieli la nivel foarte inalt (3231 afisari)
 Balul miliardarilor (3174 afisari)
 Avocatul diavolului (3074 afisari)
 Noi audieri in Dosarul tradare si spionaj (373 afisari)
 "Codul lui Da Vinci", partea a doua (194 afisari)
 Alergatura dupa functii in PSD, pe ultima suta de metri (181 afisari)
 Borat lanseaza un single de Craciun (117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00836 sec.