Ziua Logo
  Nr. 3786 de marti, 21 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
OMV da pomana la saraci
 21 noiembrie, 16:12 
foto: MEDIAFAX
Dupa ce ieri presedintele Traian Basescu a avut o intalnire cu presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, astazi a fost randul premierului sa discute cu Wolfgang Ruttenstorfer. Scopul discutiilor este gasirea unei solutii de compromis prin care populatia sa resimta cat mai putin efectele "negocierii defectuoase" ale contractului de privatizare a companiei. "Crearea unui Fond de ajutorare pentru populatie, la care sa contribuie Petrom, este una dintre variantele de diminuare a efectelor asupra populatiei a cresterii gazelor naturale", a declarat premierul Tariceanu la sfarsitul intrevederii.
Intalnirea Tariceanu - Ruttenstorfer
"Am convenit de principiu astazi sa gasim o formula prin care sa evitam, in viitoarea perioada, pana la finele lui 2008, cresterea pretului datorita necesitatii alinierii preturilor la cele mondiale, sa evitam cresterea preturilor la consumatorul casnic, la gospodariile populatiei (...) sa gasim formula prin care aceste preturi sa nu mai urce", a mai spus Tariceanu.
Premierul a mentionat o serie de variante aplicabile in vederea evitarii cresterii pretului gazelor. Una dintre acestea ar fi, in opinia sa, crearea unui fond de ajutorare sociala, unde OMV va putea contribui financiar, pentru a atenua variatiile de preturi. Primul ministru a subliniat ca, de obicei, contributia financiara, in aceste cazuri, nu se raporteaza la profitul companiei. Pentru negocierile cu Petrom a fost mandatat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSI), iar din partea Guvernului ministrul Economiei si cel al Finantelor. In ceea ce prive�te consumatorii industriali, Tariceanu a declarat ca acestia vor achizitiona combustibiliul la pretul pietei.
Un alt subiect abordat de premier cu pre�edintele OMV l-a constituit securitatea energetica a Romaniei. "Un element important de securitate energetica este asigurarea surselor de aprovizionare cu gaze, petrol si existenta surselor alternative, deci evitarea dependentei de un singur furnizor", a spus Tariceanu.
In acest sens, premierul a discutat cu Ruttenstorfer despre proiectele care ar putea contribui, pe viitor, la o anumita independenta energetica. Dintre acestea, seful Executivului a mentionat conducta de gaze Nabuco si conducta de transport titei Constanta - Trieste. "Petrom are un program de investii extrem de consistent, un miliard de euro anul viitor si un miliard de euro in 2008. Aceste programe de investitii va trebui sa le coordonam in functie de interesele Romaniei", a incheiat Tariceanu.
Basescu a convocat maine o sedinta a CSAT-ului
Intalnirea de astazi dintre Tariceanu si presedintele grupului OMV se succede celei avute ieri de acesta din urma cu seful statului, Traian Basescu. Conform unui comunicat al administratiei prezidentiale, citat de NewsIn, in cadrul acestei intrevederi, reprezentantii OMV si-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul in vederea gasirii unor solutii pentru diminuarea efectelor sociale ca urmare a majorarii preturilor la energie. Pentru mai multe informatii, accesati site-ul ZIUA: www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-18&id=211422
In acelasi context, tot ieri, seful statului a avut o intalnire la Palatul Victoria cu premierul pentru a pune la punct agenda sedintei Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT) programata pentru maine. La intalnire a participat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Seful statului i-a cerut saptamana trecuta ministrului Economiei ca procedurile de privatizare a companiilor din domeniul energetic, in special Romgaz, sa nu fie accelerate, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate, avand in vedere cresterea preturilor la energie, inregistrata in ultima perioada. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA: www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-21&id=211557
CSAT se va intruni in cursul zilei de maine pentru a discuta contractul de privatizare a companiei Petrom si pentru a analiza efectele pe care le-au avut privatizarile din domeniul energetic asupra securitatii energetice. Conform NewsIn, agenda CSAT va include si prezentarea unui raport al ministrului Economiei privind vanzarea Petrom.
ULTIMA ORA: Prezent la conferinta de presa a Partidului Conservator, ministrul Economiei, Codrut Seres, a spus ca nu este de datoria sa sa faca publice numele celor care au incercat sa faca presiuni asupra sa pentru a favoriza anumite firme in contractele de achizitie de energie electrica. "Mi se cere cu ostentatie sa dau drumul la nume, la lista, dar argumentatiile sunt la mana ziaristilor, eu nu pot produce probe", a explicat Seres. Ca ministru, stiu multe, dar organele abilitate, mai ales serviciile secrete, trebuie sa faca investigatiile, a concluzionat Seres.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Gabriela MOROIANU, redactor Departamentul Economic:
"Sunt foarte bucuroasa ca domnul prim-ministru a reusit sa smulga de la presedintele OMV-ului promisiunea de infiintare a unui fond alimentat si din banii Petrom, bani care vor fi folositi pentru a scadea presiunea pe facturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale consumate. Ma intreb, avand in vedere ca si acestia sunt consumatori casnici, daca de aceste subventii vor beneficia si afaceristii din Top 300."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 190  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-21
 16:11 
Tariceanu si Stolojan au vorbit dar nu s-au auzit
 16:06 
Kramer din "Seinfeld", rasist
 Top afisari / comentarii 
 Suntul politic (5772 afisari)
 Lacrimi de iubire in Parlamentul European (5709 afisari)
 Miruna MUNTEANU: Talentatul domn Cioroianu si presa hapsana (4144 afisari)
 Asaltul final (3193 afisari)
 Liviu Turcu: Vadim este sprijinit de oameni din fosta Securitate (2945 afisari)
 OMV da pomana la saraci (190 afisari)
 Kramer din "Seinfeld", rasist (91 afisari)
 Tariceanu si Stolojan au vorbit dar nu s-au auzit (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00782 sec.