Ziua Logo
  Nr. 3786 de marti, 21 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tariceanu si Stolojan au vorbit dar nu s-au auzit
 21 noiembrie, 16:11 
foto: ROMPRES
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, s-a intalnit, azi, cu initiatorii si sustinatorii platformei liberale. La finalul discutiilor, care au durat peste doua ore, liderul PNL a declarat ca discutia a fost ''cam sterila'', singurul rezultat concret fiind acela ca ''au discutat''. El a explicat ca a fost vorba doar despre ''o batalie pentru functii si pentru putere". Theodor Stolojan, initiatorul platformei, s-a aratat deranjat de declaratiile lui Tariceanu, afimand ca spusele acestuia sunt ''agresive si nu respecta spiritul discutiilor din interior''.
Tariceanu are un buget de aprobat, nu discutii de discutat
Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca dezbaterea pe marginea platformei Stolojan-Stoica este una ''de tip politicianist, care nu va duce in nici un punct. In loc sa stam cu fata spre cetatean, stam si facem politica intre noi. Avem buget, avem de aprobat cea mai importanta lege care va defini viitorul Romaniei ca tara europeana si, din acest punct de vedere, am o dezamagire. Ne consumam energiile in loc sa ne ocupam de problemele serioase ale tarii''.
El a afirmat ca in cursul dezbaterii a observat ca exista ''rezerve serioase'' din partea grupului platformistilor de a accepta statutul PNL ''asa cum este astazi si care nu poate fi schimbat decat la un eventual congres''. Liderul liberalilor a precizat ca este disponibil in ceea ce priveste organizarea unui astfel de congres in care se poate discuta atat schimbarea de statut cat si alegerea unei noi conduceri. ''Cei cu care am discutat insa nu au aratat o asemenea disponibilitate. Banuiesc ca au temeri legate de posibilitatea de a se alege la un viitor congres pe functiile pe care ei le doresc'', a spus Tariceanu.
Liderul liberal considera ca totul se rezuma la o lupta pentru functii si putere: ''Nu trebuie sa fim naivi, este o batalie pentru functii si pentru putere. Nu am primit nici un raspuns despre cum vad dansii viitorul PNL, au fost extrem de ambigui''. Tariceanu a precizat ca reprezentantii platformei liberale au doua optiuni: pastrarea identitatii liberale sau crearea unei forte de centru-dreapta. ''Este obligatoriu ca grupul Stolojan-Stoica sa-si precizeze pozitia'', a afirmat Tariceanu.
Presedintele PNL a sustinut ca cei din gruparea Stolojan doresc sa mearga inainte cu platforma lor politica, intarindu-i banuielile ca intre agenda reala si cea publica a acestora este o diferenta enorma. ''In realitate se doreste altceva, iar eu, ca presedinte, nu voi accepta ca PNL sa dispara''.
Calin Popescu-Tariceanu nu a exclus posibilitatea continuarii discutiilor, care insa trebuie sa asigure ''unitatea partidului''. El a reiterat faptul ca reprimirea celor exclusi din partid se poate face doar in conditiile in care ''fiecare intelege sa consimta la prevederile statutare. Statut separat sau derogari pentru anumite persoane sau grupuri nu se pot face'', a subliniat Tariceanu.
El a mentionat ca nu i-a facut lui Theodor Stolojan nici o oferta pentru a reveni la conducerea PNL, pentru ca ''nu Tariceanu ofera pozitii de conducere''.
Stolojan si sustinatorii vor anularea excluderilor din PNL
Initiatorii platformei liberale doresc in continuare anularea tuturor excluderilor din partid ale celor care ''au indraznit sa aiba un alt punct de vedere decat Tariceanu si cei din jurul sau'' precum si anularea declaratiei politice potrivit careia cei care adera la platforma se situeaza in afara partidului liberal. Stolojan a precizat ca acestea sunt ''cerintele minime'' pentru a putea continua dialogul si pentru a contribui la recastigarea credibilitatii PNL. El a mentionat ca doreste si crearea posibilitatii de a dezbate platforma liberala in cadrul organizatiilor.
''Totodata, dansii au exprimat o serie de cerinte, cum ar fi respectarea Statutului PNL, iar aici avem o intelegere diferita in ceea ce inseamna respectarea acestuia'', a mai spus Stolojan.
Initiatorul platformei a declarat ca, pentru a participa la un eventual congres, este necesar ca acesta sa fie ''onest, iar delegatii sa nu fie adusi cu autobuzele de catre unii sustinatori ai lui Tariceanu''.
El a precizat ca a urmarit declaratia facuta de Tariceanu la finalul intalnirii si a preciat ca acestea este "agresiva" si "nu respecta spritiul discutiilor din interior". Referitor la propunerea facuta de conducerea PNL de a organiza un congres, Stolojan a afirmat ca ''vom analiza si vom da un raspuns, insa vreau sa va spun ca nu functiile ne intereseaza in PNL, ci soarta partidului'', a sustinut fostul lider liberal.
El a adaugat ca platforma liberala arata ca drumul pe care merge astazi PNL nu este cel corect, dar ca initiatorii acesteia nu se gandesc nici o clipa la disparitia PNL.
Calin Popescu-Tariceanu a fost insotit la dezbatere de Paul Pacurariu, Relu Fenechiu, Romeo Stavarache, Dan Motreanu. Printre cei care l-au insotit pe Theodor Stolojan s-au numarat Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru.
Conducerea PNL in sedinta
Comitetul Executiv al PNL s-a reunit in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, principala tema de discutie fiind intalnirea lui Tariceanu cu platformistii, precum si situatia lui Gheorghe Flutur, majoritatea liderilor liberali solicitand demisia acestuia din Guvern.
Presedintele Comisiei de Etica a PNL, Adrian Iorgulescu, este cel mai inversunat sustinator al ideii ca Gheorghe Flutur ar trebui sa paraseasca definitiv formatiunea liberala.
O alta tema care va fi abordata va fi cererea secretarului general al PNL, Dan Motreanu, care a solicitat demisia liderilor de organizatii PNL care s-au alaturat demersului lui Gheorghe Flutur.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect cititi si www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-21&id=211558
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, redactor sef Departament Politica Interna:
''Reconcilierea gruparilor Tariceanu-Stolojan este departe de a se realiza, intalnirea de astazi confirmand acest fapt. Cele doua tabere nu au reusit sa ajunga la o intelegere ba dimpotriva, s-au acuzat reciproc. Liderul liberal a acuzat gruparea Stolojan ca face jocurile Cotrocenilor si ale Partidului Democrat. In replica, dizidentii i-au reprosat lui Tariceanu politica pumnului in gura si faptul ca si-a promovat prietenii in functiile de conducere. Platformistii au incercat sa-i smulga lui Tariceanu primisiunea de a nu-l demite pe ministrul Flutur in schimbul votului parlamentarilor liberali rebeli la buget''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-21
 16:12 
OMV da pomana la saraci
 16:06 
Kramer din "Seinfeld", rasist
 Top afisari / comentarii 
 Suntul politic (5772 afisari)
 Lacrimi de iubire in Parlamentul European (5709 afisari)
 Miruna MUNTEANU: Talentatul domn Cioroianu si presa hapsana (4144 afisari)
 Asaltul final (3193 afisari)
 Liviu Turcu: Vadim este sprijinit de oameni din fosta Securitate (2945 afisari)
 OMV da pomana la saraci (190 afisari)
 Kramer din "Seinfeld", rasist (91 afisari)
 Tariceanu si Stolojan au vorbit dar nu s-au auzit (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00860 sec.