Ziua Logo
  Nr. 3785 de luni, 20 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Paul Goma, romanul fara cetatentie
 20 noiembrie, 16:29 
foto: Mircea PAUN
Un grup de tineri basarabeni a pichetat astazi sediul Palatului Cotroceni pentru ca lui Paul Goma sa i se redea cetatenia romana. De asemenea, ei mai solicita ca si romanii din Basarabia si Bucovina de Nord sa obtina mai usor cetatenia.
''Astazi se implinesc 29 de ani de la plecarea in exil (la Paris) a scriitorului Paul Goma. Deoarece nici pana astazi Goma nu a fost repus in drepturi de cetatean roman, vom picheta Presedintia Romaniei. O actiune similara se face si la Iasi, incepand cu ora 14.30, in fata Prefecturii. De asemenea, vrem sa stim cine dintre demnitarii romani care s-au pronuntat in subiectul redobandirii cetateniei romane de catre basarabeni minte si cine spune adevarul. Ne-am hotarat sa iesim in strada'', anuntau intr-un comunicat trimis redactiei tinerii basarabeni. Mai multe detalii la www.curaj.net.
Tinerii basarabeni, grupati in ONG Hyde Park, au pichetat astazi Palatul Cotroceni, manifestandu-si revolta fata de nedreptatea la care e supus Paul Goma, pe de o parte, si cerand imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord. Ei sunt nemultumiti de faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a respins, saptamana trecuta, o initiativa legislativa care viza imbunatatirea acestui proces, in ciuda faptului ca fusese avizata de Consiliul Legislativ al Senatului.
Deoarece protestul nu a fost autorizat, jandarmii s-au grabit sa-si faca simtita prezenta.
Pentru a semnala autoritatilor romane nedreptatea facuta, Goma a trimis trei scrisori presedintelui Traian Basescu (gasiti continutul acestora la http://paulgoma.free.fr/index.php). Recent, si un grup de intelectuali a trimis o petitie in acest sens mai multor instante de decizie, interne si internationale, adunand cateva sute de semnaturi (detalii la http://new.petitiononline.com/GomNobel/petition.html).
Argumentul lui Basescu de pana acum a fost urmatorul: pentru ca Paul Goma sa fie repus in drepturile cetatenesti fara a depune cerere, e nevoie de abrogarea legii in virtutea careia i-a fost retrasa cetatenia de catre Ceausescu. Aceasta ar conduce la repunerea in drepturile de cetateni ai Romaniei a tuturor celor carora le-a fost retrasa cetatenia in virtutea aceleiasi legi si care nu neaparat isi doresc recapatarea cetateniei romane. Pe de alta parte, Paul Goma insista sa pledeze, in toate scrisorile adresate presedintelui, ca, asa cum nu a facut cerere pentru retragerea cetateniei (si aceasta s-a intamplat in urma unui abuz), nu vede de ce ar face acum cerere pentru a capata ceva ce i se cuvine. Astfel, Goma asteapta ''restituirea - fara a face vreo cerere - a drepturilor ce i-au fost luate de Ceausescu in 1977''.
''Nu voi cere niciodata sa primesc cetatenia pe care doar Dumnezeu mi-o poate lua (iertare: a mai fost unul: Ceausescu - veti fi auzit ce-a patit...), eu, ca si membrii familiei mele, fiind romani prin nastere'', declara acesta in cea de-a treia scrisoare adresata lui Basescu. ''Tot eu sa fac cerere? Atunci cand guvernantii comunisti mi-au luat cetatenia a fost cumva... la cererea mea? O cerere tapana, "conform legii", corect timbrata? Nu am cersit un favor (pentru care sa fac cerere), ci am anuntat ca este timpul - 17 ani! - sa mi se restituie drepturile civile, morale, materiale pe care Statul Roman mi le-a furat in 1977-'78''.
Realitatea, insa, ramane urmatoarea: statul roman refuza in continuare reacordarea cetateniei unui puternic opozant al regimului comunist, care era cat pe ce sa fie membru al Comisiei Tismaneanu. (Detalii despre conflictul cu Tismaneanu la www.ziua.ro/display.php?data=2006-10-17&id=209242).
Pentru mai multe detalii, cititi editia ziarului ZIUA de maine.
REACTII LA CALD:
Victor RONCEA, redactor-sef, Departamentul Politica Externa:
''Paul Goma trebuie repus neintarziat in drepturile sale, chiar daca acest lucru se petrece in al treisprezecelea ceas. Este o rusine pentru autoritatile statului roman ca nu au gasit de cuviinta sa actioneze pana acum pentru repunerea in dreptul sau natural la cetatenie, furat de comunisti. Goma ramane un simbol anticomunist, oricat de multi dusmani - produse expirate ale tuturor regimurilor - ar avea inca in Romania. Cand spunem '56, '68, '77 - date aprinse ca facliile in bezna Europei ocupate de sovietici - ne gandim la Goma si lupta sa neincetata cu bolsevismul, sub toate formele sale''.
A. Gh.  
 Afisari: 467  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari organizatorilor   de Turism-Cultural
Goma-Efremovici?   de Cornel - Oradea
DE CE chestia cu Goma nu ma impresioneaza ? Si are gust de chewing-gum mestecat de prea multe ori ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
PAUL GOMA UN LETOPISETZ IN VIATA   de GICA CONTRA
Rusine, rusine, tuturor guvernantilor de pana acum   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-20
 16:05 
Garnitura Rapidului a ajuns din urma Steaua
 16:02 
Politist executat de un politist
 Top afisari / comentarii 
 Sub amenintarea rachetelor (3039 afisari)
 Satenii din Glod aparati de avocati straini (2878 afisari)
 Reforma morala a securistului Turcu (2590 afisari)
 Teapa cartelei unice (2426 afisari)
 Victor RONCEA: Romania lui Potemkinescu si anti-crestinii ei (2419 afisari)
 Paul Goma, romanul fara cetatentie (467 afisari)
 Politist executat de un politist (94 afisari)
 Garnitura Rapidului a ajuns din urma Steaua (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00957 sec.