Ziua Logo
  Nr. 2247 de vineri, 2 noiembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Colectia de arta a Familiei Regale nu a parasit tara in 1948

Tablourile Coroanei

Regele Mihai este in drept sa-si recupereze pinacoteca * Carol I a lasat cu limba de moarte intreaga sa colectie de arta plastica urmasului la tron, cu clauza ca nici un tablou sa nu paraseasca tara

Colectia de tablouri ce a apartinut Familiei Regale din Romania a fost confiscata in intregime de catre autoritatile comuniste, la cateva luni dupa plecarea Regelui Mihai din tara. Regimul comunist din Romania, instalat de sovietici imediat dupa razboi, a avut grija, prin Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta, sa puna mana pe toate valorile de arta ce au apartinut Familiei Regale. In sprijinul acestei idei, Gheorghe Popescu, nepotul avocatului dr. Ioan (Bibi) Popescu, ultimul administrator al averii regale, a declarat pentru ZIUA: "Majestatea Sa, Regele Mihai, nu a fost lasat sa scoata nici un tablou valoros din cele cateva sute cate numara colectia; tablouri care se gaseau pana in 1947 la castelele de la Savarsin, Peles, Pelisor sau la rezidentele din Bucuresti. Contrar tuturor afirmatiilor vehiculate in ultimul timp, cum ca Regele ar fi plecat cu toate tablourile incarcate in nu stiu cate vagoane, Majestatea Sa e invinuita pe nedrept. Colectia totusi a ramas in tara. Comisia care s-a ocupat de plecarea Regelui a lasat sa duca cu el doar ceea ce s-a dispus. Adica cateva lucruri personale".

Povestea despre "vagoanele cu tablouri" - o diversiune comunista

"Cand a plecat Regele Mihai, in 1948, la trenul pus la dispozitie i s-au atasat in plus cinci vagoane goale, pentru a deruta lumea, chiar cu acest zvon, cum ca Regele si-ar fi luat toata averea cu el", a precizat Gh. Popescu. Inainte de plecarea in exil, Majestatea Sa a lasat un document scris administratorului averilor Coroanei, avocatul Ioan Popescu, mandatandu-l sa se ocupe in continuare de averea lasata in tara de catre Familia Regala. Adica, bunuri imobile si mobile, parcul de masini ale Regelui Mihai, tablourile din colectia de familie si multe altele.

O viata in slujba Coroanei Romaniei

Avocatul Bibi Popescu a ajuns in serviciul administrativ al Coroanei inca de pe vremea Regelui Ferdinand. Terminase dreptul la Cluj si avea o mare pasiune: vanatoarea si a fost remarcat de catre oficialii Coroanei, dupa ce castigase titlul de mare maestru de vanatoare la un Congres desfasurat la Berlin. "A fost un om in care am avut mare incredere. Un om deosebit", dupa cum i-a declarat personal, insusi Regele Mihai, in urma cu doua luni, la Savarsin, lui Gheorghe Popescu, nepotul fostului adiministrator al bunurilor regale. Cu acea ocazie, dupa cum ne-a precizat chiar Gh. Popescu, el i-a inmanat Regelui un teanc de acte si fotografii despre Casa Regala, despre averea Coroanei si altele, lasate mostenire de catre unchiul sau. A fost o mare bucurie pentru Regele Mihai. "Le-am tinut multa vreme ingropate intr-o padure de langa Reghin, de frica Securitatii; stiind foarte bine ce i s-a intamplat unchiului meu, inchis pentru simplul fapt ca a fost administratorul averii regale", a mentionat Gh. Popescu. Tot el a tinut sa precizeze ca administratia regala a averii Coroanei a mai functionat vreo doua luni dupa expulzarea Regelui Mihai. Dupa care, Comisia speciala numita de guvernul Petru Groza a inceput "sa nationalizeze" domeniile Coroanei si averea Familiei Regale.

Memoriu pentru culturalizarea Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta

Astfel, dupa cum declara, in 1967, chiar un activist din Capitala, de la Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta, tov. Vasile Ursescu, acesta a primit de la numitul Ioan Popescu, domiciliat in Reghin, Str. Vanatorilor 35, un tabel intins pe 27 de file, scrise la masina, ce reprezinta denumirile a peste 280 de tablouri care au apartinut Casei Regale, tablouri preluate de o comisie speciala a guvernului comunist, dupa plecarea Regelui Mihai. Cu aceeasi adresa, Ioan Popescu a trimis si un memoriu, in care explica toata istoria tablourilor regale, precum si cum au fost pregatite, inca din 1943, spre a fi mutate din rezidentele de la Bucuresti, Peles, Pelisor, la castelul Savarsin, in cazul unui bombardament german al Luftwaffe asupra Bucurestiului. Mai era pusa in discutie si solutia ca piesele cele mai valoroase sa fie trimise in Italia sau in Elvetia, dupa cum hotarase Regina-mama Elena. Pentru realizarea acestor operatiuni, de impachetare, restaurare si de inventeriere a tablourilor, a fost adus pictorul Vermeheren, din Italia, pe care Regina-mama il cunostea de la Florenta.

Chiar si "tov. Levente" va constatat ca pinacoteca era intacta

Regele Carol I a lasat mostenire intreaga pinacoteca personala aceluia care se va afla pe tronul tarii, avand totusi o clauza testamentara: ca tablourile sa nu fie scoase din tara. Astfel, pentru a respecta testamentul primul rege al Romaniei, Ioan Popescu a propus Regelui Mihai ca tablourile sa fie adapostite in padurea Troias, de langa castelul de la Savarsin. Fapt implinit. Dupa evenimentele din 23 august 1944, tablourile au fost scoase de la adapostul secret, iar, dupa plecarea Regelui Mihai, la 3 ianuarie 1948, comisia care s-a ocupat cu preluarea tablourilor Casei Regale a constatat ca nu lipseste nici unul. Mai mult, Ioan Popescu marturisea in memoriul sau ca, "in trenul special, cu care a plecat Regele si pe care l-am insotit pana la Savarsin, n-a fost imbarcat nici un tablou, fapt care cred ca a fost verificat si de oamenii tov. ministru Levente, atunci director al serviciului economic, insarcinati cu controlul trenului pana la frontiera". Imediat dupa parasirea tarii a suitei regale, comisiile de inventariere au intrat in rezidentele regale si au inceput sa clasifice toate bunurile care au apartinut regelui. Avocatul Ioan Popescu a murit in 1981, dupa o viata, sub comunisti, dusa in saracie si la mila padurarilor din Reghin, care il mai ajutau cu ce puteau. El declara ca nu a fost niciodata descarcat de misiunea incredintata de Rege, de a mandata averea personala a monarhului, dupa plecarea fortata a acestuia. In ziua plecarii suitei regale, regina-mama Elena i-a predat lui I. Popescu toate actele cu inventarul tablourilor ascunse in padurea Troias de la Savarsin, in timpul razboiului. O parte din aceste acte, dupa mai bine de 50 de ani, i-au fost returnate Regelui Mihai de catre nepotul lui Ioan Popescu, astazi pensionarul clujean Gheorghe Popescu.

Daniel SARBU ZIUA de Ardeal

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Protectorul" Taracila (225 afisari)
 Cultura de cannabis cu vanzare la Sibiu (47 afisari)
 Semnal de alarma pentru CSS Orsova (23 afisari)
 Schimbari la Politia Sibiu (20 afisari)
 Omerta pe dosarul SINTOFARM (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01136 sec.