Ziua Logo
  Nr. 2113 de miercuri, 30 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cale libera pentru favoritul actualei puteri, Nicolae Cochinescu

Presedintele Curtii Constitutionale a demisionat

Lucian Mihai a invocat motive personale * El a tinut sa precizeze ca asupra sa nu s-au exercitat presiuni politice * Totusi, imediat dupa alegerile din 2000, Mihai a fost subiectul unor dezvaluiri de presa * Cunoscut ca un apropiat al lui Emil Constantinescu, Mihai a facut opinie separata atunci cand Curtea a declarat constitutionala candidatura lui Ion Iliescu * Mandatul de judecator al lui Lucian Mihai expira in 2007

Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, si-a anuntat, ieri, demisia din functia de judecator al Curtii Constitutionale si cea de presedinte al acestei instante, cu precizarea ca demisia va intra in efect incepand cu 7 iunie. Lucian Mihai a explicat ca, desi a hotarat mai demult sa demisioneze, a intarziat deliberat anuntarea demisiei si intrarea ei in vigoare din dorinta ca gestul sau "sa nu constituie un factor de influentare asupra desfasurarii procedurilor constitutionale de desemnare a candidatilor si de numirea celor trei noi judecatori", cate unul numit de Presedintie, Camera Deputatilor si, respectiv, Senat, care ii vor inlocui pe judecatorii Ioan Muraru, Florin Bucur Vasilescu si Romul Petru Vonica, ale caror mandate inceteaza de la 7 iunie. In prezent, procedurile pe care nu dorea sa le influenteze s-au incheiat, odata cu numirea celor trei judecatori - Ioan Vida, ales de Camera Deputatilor, Petre Ninosu, desemnat de presedintele Romaniei si Nicolae Cochinescu, ales de Senat, ei urmand sa-si preia locurile la Curtea Constitutionala incepand cu 7 iunie.

In al doilea rand, a explicat Mihai, prin intrarea in efect a demisiei sale din 7 iunie, va fi posibil ca noul presedinte al Curtii Constitutionale sa fie ales din plenul innoit cu cei trei judecatori mentionati, dar si cu judecatorul care il va inlocui pe Mihai, daca acesta va fi desemnat de Ion Iliescu in timp util pentru a depune juramantul impreuna cu ceilalti trei. In acest sens, Lucian Mihai l-a anuntat pe presedintele Ion Iliescu de demisia sa inca din 22 mai, pentru "a crea autoritatii publice a presedintelui Romaniei posibilitatea ca, exercitandu-si atributiile constitutionale, sa poata reflecta asupra selectiei si numirii unui nou judecator al Curtii Constitutionale, care sa preia mandatul meu, ce expira la 13 iulie 2007, adica peste mai mult de sase ani".

Favorit este fostul procuror general al Romaniei

Succesorul lui Lucian Mihai la conducerea Curtii Constitutionale va fi Nicolae Cochinescu, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit surselor citate, chiar daca se invoca neimplicarea politica in alegerea presedintelui Curtii Constitutionale, vointa actualei guvernari este aceea de a fi numit Nicolae Cochinescu in locul lui Lucian Mihai. Nicolae Cochinescu a fost Procuror General al Romaniei timp de un an, intre august 1996 si septembrie 1997, cand a fost inlocuit cu Sorin Moisescu. La scurt timp, Cochinescu a solicitat Baroului Bucuresti sa fie acceptat in avocatura, cerere care i-a fost admisa. Printr-un decret prezidential, la 1 aprilie 2000 lui Nicolae Cochinescu i-a fost acceptata iesirea din magistratura, ceea ce i-a putut permite sa profeseze ca avocat.

Oficial, demisie din motive personale si profesionale

"Am luat aceasta decizie din motive de natura personala si profesionala. Pe intreg parcursul mandatului meu nu s-au exercitat presiuni de catre forte politice sau de alte persoane. M-am consultat numai cu familia. Nu ascund faptul ca decizia mea a fost luata din ratiuni de natura economica", a mai afirmat Lucian Mihai. Salariul sau se ridica in acest moment la 18 milioane de lei, egal cu cel al presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, cu al presedintelui Curtii Supreme si al premierului Adrian Nastase. Functia de presedinte al Curtii Constitutionale reprezinta a cincea demnitate in cadrul statului roman, iar demnitatea de judecator al Curtii este mai inalta decat aceea de ministru. Mihai a mai spus ca, in ultimii cinci ani, nu a mai publicat nici o carte.

Numit de Constantinescu

Lucian Mihai a fost numit ca judecator al Curtii Constitutionale in 1998, prin decret, de catre presedintele Emil Constantinescu, mandatul sau de judecator expirand in 13 iulie 2007. La 14 iulie 1998, plenul Curtii Constitutionale, in sedinta secreta, l-a votat ca presedinte al Curtii pe Lucian Mihai, pe un mandat de trei ani, mandat ce ar expira la 14 iulie anul acesta.

Mihai a anuntat ca, incepand cu data de 7 iunie 2001, va reveni la activitatile sale profesionale de cadru didactic al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, de avocat in cadrul Baroului Bucuresti si de arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

La finalul conferintei de presa, Lucian Mihai a declarat, referindu-se la afirmatiile facute in mass-media, legate de un apartament pe care il primise ca locuinta de serviciu, ca a dat in judecata Primaria municipiului Bucuresti inca din februarie, judecatorii recunoscand drepturile sale de demnitar. El a precizat, insa, ca nu are de gand sa puna in executare hotararea instantei si ca acest episod a fost solutionat potrivit legilor tarii.

Razvan MATEESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vor fi acordate premiile Concursului National de Jurnalism Civic pentru Profesionisti (31 afisari)
 Apsa de Jos (II) (26 afisari)
 Cununie in lipsa si fara martori (24 afisari)
 STIRI (19 afisari)
 Agresorul judecatorului Florica Pena este cautat de Politie si de clanul Gemenii (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.