Ziua Logo
  Nr. 1740 de miercuri, 8 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dupa trei luni de verificari, unul din cei mai mari producatori de tigari din lume demareaza o campanie protectionista pentru minori

Philip Morris Romania a lansat programul educational

"Decizia e a mea" Specialisti de anvergura din Romania vor explica elevilor bucuresteni ce riscuri comporta fumatul * Din 2001 programul se va extinde in scolile din tara

Philip Morris Romania a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, lansarea programului educational intitulat "Decizia e a mea". Peter Imre, directorul pentru Romania al companiei, sustine ca programul se concentreaza asupra formarii, in randul elevilor, a unei atitudini prin care acestia sa perceapa riscurile fumatului si sa-si poata infrana curiozitatea de a incerca sa fumeze sau sa consume alcool. Conducerea Ministerului Educatiei Nationale, reprezentata prin Dakmara Georgescu, consilier al ministrului Educatiei Natioanale, a remarcat importanta acestui program in conditiile noi impuse de reforma sistemului educational. Compania intentioneaza ca proiectul sa se extinda, incepand cu anul scolar 2000-2001, in majoritatea scolilor bucurestene. Programul a fost demarat initial anul trecut, in luna noiembrie, cu sprijinul Ministerului Educatiei, in 16 scoli din Bucuresti si Otopeni. Proiectul este unul romanesc, primul de acest gen realizat in Romania, conceput de experti romani de anvergura, bazat pe o cercetare ampla si riguroasa a realitatii cu care ne confruntam.

Minorii vor beneficia de un program educational de combatere a fumatului

Programul "Decizia e a mea" demarat de Compania Philip Morris Romania si Ministerul Educatiei Nationale (MEN), se centreaza pe combaterea fumatului in randul minorilor si se va adresa elevilor din unitatile de invatamant ale Capitalei. "Programul se concentreaza asupra dezvoltarii capacitatii elevilor de a se implica intr-o mai buna cunoastere a lor insile si a celor din jurul lor, a abilitatii de a-si rezolva singuri conflictele interioare si de a rezolva problemele cu care se confrunta", a afirmat Peter Imre. In cadrul scolilor in care va fi promovat acest proiect, elevii vor purta discutii cu profesorii si cu parintii pe tema formarii personalitatii adolescentilor si a tentatiilor care apar la aceasta varsta. La dezbateri vor fi invitati si specialisti din diverse domenii care pot furniza informatii pe aceste teme (psihologie, pedagogie, medicina etc). Subiectele de discutie vor fi centrate pe problema combaterii fumatului, dar vor sugera si dezbateri pe marginea unor probleme de actualitate cu care tinerii se confrunta in zilele noastre, precum consumul de alcool sau de doguri.

Promotorii programului sustin ca temele de discutie vor fi centrate pe trei mari subiecte: lumea mea, valori si atitudini referitoare la propria persoana, moduri de a privi la propria interioritate; lumea din jurul meu, comunicarea cu ceilalti si respectul fata de acestia, abilitatea de a intelege situatiile sociale, simbolurile si normele sociale; riscurile potentiale, capcanele pe care realitatea sociala ti le ofera si relevanta riscurilor la care se pot expune tinerii in constructia lor identitara de adolescenti.

"Programul "Decizia e a mea" implica desfasurarea mai multor activitati educationale si chiar jocuri interactive, pentru ca elevii sa inteleaga implicatiile negative pe care le poate avea fumatul asupra sanatatii. La aceste discutii vor participa si psihologi, care ii vor invata pe copii sa infrunte constient tentatia de a deprinde comportamente daunatoare", a precizat Dakmara Georgescu, consilier al ministrului Educatiei, prezenta la conferinta de presa organizata ieri.

Un loc central in program il ocupa formarea abilitatii de a analiza si prelucra individualizat informatia sociala si modelarea capacitatii de reflexie asupra propriei persoane, prin raportare la mediul care o inconjoara.

Astfel de programe functioneaza in 26 de tari

Peter Imre a mai precizat ca, desi pentru inceput programul va fi aplicat in scolile din Capitala, Compania are in vedere extinderea acestuia si in unitati de invatamant din alte orase ale tarii. Astfel de programe se deruleaza, in prezent, in peste 26 de tari, printre care Australia, Statele Unite sau Rusia. Initiatorii proiectului sustin ca actiunea se inscrie in politica globala dupa care se ghideaza compania, politica aplicata la aceleasi standarde in toate cele peste 180 de tari si piete in care opereaza si se bazeaza pe principiul responsabilitatii.

Guvernul Romaniei a emis, in urma cu un an, o Ordonanta prin care este interzisa vanzarea de tigari persoanelor care nu au implinit 18 ani. Cu toate acestea, statisticile Ministerului Sanatatii releva faptul ca in ultima perioada a crescut semnificativ numarul de fumatori in randul minorilor.

Mihaela JITEA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Scandalul "P&G" declanseaza un nou razboi in lumea interlopa (148 afisari)
 FPS trece la lichidarea datornicilor (43 afisari)
 Ministerul Finantelor include inca 80 de societati in Operatiunea "Datorii contra Actiuni" (42 afisari)
 Schimbari la varf in Politie (33 afisari)
 Ahmet Metin a fost capturat de Politie (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00882 sec.