Ziua Logo
  Nr. 1617 de miercuri, 20 octombrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Politicienii fac si desfac pe propria raspundere. Gheorghe Ceausescu il ataca pe Dan Berindei in "Scandalul Manualului"

Afirmatia indecenta a unui academician

Manualul de istorie pentru clasa a XII-a publicat de Editura Sigma a declansat inimaginabile patimi, devenind un caz national, subiect de diatribe si controverse pe toate canalele de televiziune si in toate ziarele. Foarte multi, citind superficial si trunchiat manualul, asta in cazul in care sunt de buna credinta, si-au simtit atinse grav pretinsele lor sentimente patriotice si au clamat spre toate punctele cardinale ca patria este in pericol, ca miturile ei constitutive sunt amenintate iar distrugerea lor ar echivala cu distrugerea natiei! Disputa a iesit din sferele discutiei academice si a fost politizata din plin inca din primele momente. Cat de bolnava este societatea romaneasca se vede si din faptul ca PDSR a dat un comunicat prin care infiereaza cu manie proletara un biet manual alternativ, perfectibil evident, dar care in nici un caz nu este antinational, cum se pretinde (n-am auzit pana acum din partea PDSR o discutie despre modul in care s-a scris istoria romaneasca in anii comunismului, incepand cu manualul lui Roller!) Nu cumva ceea ce ii deranjeaza pe pretinsii patrioti sunt paginile in care se vorbeste despre bestialitatile savarsite de comunisti si de rezistenta anticomunista?

N-am de gand sa ma inscriu in aceasta disputa. Mi-am spus parerea despre ea intr-un articol publicat in "Cronica Romana", intitulat "Nevoia de Maiorescu". Vreau sa atrag atentia insa asupra unei singure chestiuni.

La una dintre dezbateri a participat si Dan Berindei, membru al Academiei Romane, presedintele sectiei de istorie. Academicianul s-a pronuntat categoric impotriva manualului spunand ca si el doreste sa ne integram in Europa, dar ca romani! Cu alte cuvinte, manualul este antiromanesc si o expresie a deznationalizarii! In fata acestei afirmatii iresponsabile repet intrebarea pe care i-am mai pus-o mai demult distinsului academician (e drept ca n-a raspuns): oare crede domnia sa ca a contribuit personal la integrarea in demnitate a Romaniei in Europa aparand atat in tara, cat si in strainatate, programul lui Ceausescu de distrugere a satelor sau cand a elogiat intr-o conferinta tinuta la Strasbourg, ulterior publicata, bestialitatile fara margini savarsite de mineri in iunie 1990? Nu ma astept nici de data asta la un raspuns, cum nu ma astept nici la o minima decenta din partea persoanelor care au colaborat strans cu sectia de propaganda a CC al PCR. Dar cei care au contribuit la propaganda regimului comunist n-au calitatea morala sa vorbeasca despre demnitate nationala si patriotism.

De altminteri, Academia Romana este o institutie care ar trebui reformata pentru a-si redobandi prestigiul extraordinar de care s-a bucurat pana in momentul distrugerii ei de catre bolsevici. Am aflat cu stupoare ca actualul presedinte al Academiei este ostil fostilor detinuti politici! Or, ar trebui sa se stie ca detinutii politici au fost si membri ai Academiei (Gheorghe Bratianu, Ioan Nistor, C.C. Giurescu etc.) si ca oameni de cultura importanti care ar merita din plin sa fie membri ai Academiei au fost detinuti politici (Nicolae Balota, Adrian Marino etc).

Toate acestea arata cat de departe suntem de normalitate si cata nevoie avem de Maiorescu pentru a reveni la spiritul european si la decenta.

Gheorghe CEAUSESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic (228 afisari)
 Amenintare cu bomba la Liceul "Dimitrie Motoc" (109 afisari)
 "Lista speranTei" a fost aprobata (65 afisari)
 Rocar ramane in Berceni (28 afisari)
 Mircea Petescu va vorbi doar in fata instantei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00900 sec.