Ziua Logo
  Nr. 1511 de marti, 15 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Arhivele Securitatii au refulat

Sorin ROSCA STANESCU

Senatorul Ticu Dumitrescu, un om care a indurat ani grei de temnita politica, pentru ca fiecare dintre noi sa fim astazi ceva mai liberi, este un superb invins. Legea pentru care s-a zbatut atatia ani a fost facuta zdrente de colegii sai din Parlament. Din Legea dosarelor de securitate a iesit altceva. Ticu Dumitrescu nu-i mai recunoaste paternitatea. Cei care au facut parte din politia politica in regimul Dej, Ceausescu si Iliescu au castigat. Nimeni nu va cerceta trecutul, deseori abominabil, criminal al ofiterilor de securitate. Fie ca sunt activi, fie ca sunt acoperiti, acestia s-au pus la adapost. Fara nici o exceptie. Si colaboratorii lor. Informatorii securitatii lui Ceausescu, conform Legii dosarelor, asa cum se prefigureaza, nu pot fi cercetati de nimeni la dosar daca indeplinesc urmatoarea conditie: sa se reactiveze.

Un preot care si-a turnat enoriasii, unul care i-a turnat pe taranii care s-au opus colectivizarii fortate, absolut oricine a fost turnator, daca devine actual turnator cade sub incidenta secretului de stat. O superba umbrela de vreme rea. La dosarul lui accesul este si va fi interzis. El poate deveni sau ramane parlamentar sau demnitar. Sau director de ziar, sau redactor sef, sau ce mama Dracului doreste sa ramana sau sa devina. Politia politica va fi, in curand, oficializata.

Ticu Dumitrescu, unul dintre cei mai verticali oameni dupa regretatul Corneliu Coposu, este, astfel, batjocorit. Odata cu milioanele de romani care au suferit si vor mai avea de suferit de pe urma politiei politice.

Cu o singura si mare exceptie, dosarele de securitate raman ferecate. Legea sigurantei nationale le apara cu strasnicie. Exceptia se numeste Mihai Pelin. El a avut si are acces la dosare. A fost si este istoricul oficial al politiei politice. Omul a carui singura si importanta misiune este cosmetizarea securitatii. Infatisarea acestei institutii sub forma de inger pazitor al drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului roman. Drept un instrument patriotic, national, un garant al unitatii de nezdruncinat a statului. In acest scop Mihai Pelin a lansat, recent, pe piata, o noua facatura. Se numeste "Operatiunile Melita si Eterul. Istoria Europei Libere prin documente de securitate". Mihai Pelin si-a legat cariera de Securitate. Sub Virgil Magureanu, a fost coada de topor a acestuia. A avut acces la dosarele secrete ale securitatii pe care le-a preluat, le-a prelucrat si le-a facut publice in mod selectiv. Din sutele de tone de documente, a ales franturi pe care le-a pus cap la cap, cum s-a priceput si cum i s-a indicat sau sugerat, si a elaborat mai multe volume ale unei lucrari care se voia o monumentala monografie a politiei politice romane. A intitulat-o, sugestiv si pompos, "Cartea alba a securitatii". Dupa ce Virgil Magureanu a lecturat-o, dupa ce i-a mai tras cate o cenzura prin punctele esentiale, pseudo-istoricul a gasit si un editor pentru "opera" sa, in persoana lui Ion Cristoiu. Pe piata a aparut astfel, un nerusinat fals. Absolut toate actiunile criminale ale Securitatii au fost fie ignorate, fie prezentate trunchiat. Pentru ca diversiunea sa fie totala au fost nominalizate nenumarate personalitati publice urmarite de securitate. Un amestec grotesc de dizidenti adevarati cu falsi dizidenti. Cu turnatori, plasati de securitate pe langa protestatari pentru a-i supraveghea pe acestia. Fireste, de multe ori, turnatorii se turnau intre ei, la gramada cu victimele, astfel incat, publicarea de catre Pelin, fara vreo specificare a notelor informative, atat asupra victimelor cat si asupra turnatorilor turnati, a avut drept rezultat o diversiune aproape perfecta. In absenta accesului public la dosare, daca suntem nevoiti sa ne rezumam la informatiile furnizate de Pelin, nu numai ca securitatea apare ca o zana, dar, nimeni, absolut nimeni, nu mai poate face distinctie intre victima si calau.

In 1997, Magureanu, aflat inca la conducerea SRI, m-a confundat cu Mihai Pelin. A incercat sa imi vare pe gat un dosar cu documente "acuzatoare" la adresa generalului Ion Mihai Pacepa. Erau rapoarte si declaratii extrase cu migala, cu mare grija, dintre zecile de mii de file, stranse in ancheta care a urmat plecarii acestuia in America. Aparent, se constituiau in probe de natura sa demonstreze ca Pacepa a ucis oameni, ca a furat banii Securitatii, ca a lucrat pentru organizatii straine de spionaj si asa mai departe. In realitate, desi documentele erau autentice, sustrase de Magureanu din fondul secret, prin incalcarea grosolana a Legii sigurantei nationale, ele nu reprezentau decat o simpla maculatura buna de aruncat la cos. Sau buna pentru o diversiune.

Nu m-am lasat prostit si am depus chiar o plangere penala impotriva lui Magureanu. Noroc ca exista "istoricul" Mihai Pelin. Omul de casa al directorului SRI a raspuns, cu promptitudine, atat chemarii cat si asteptarilor. Astfel, a aparut pe piata o voluminoasa carte cu un titlu super comercial: "Din culisele spionajului romanesc".

Aceasta penultima lucrare a lui Mihai Pelin a avut, ca si "Cartea alba a Securitatii" un tiraj modest. Opinia publica a prins repede de veste ca, istoria reala a securitatii a fost atat de cosmetizata de Pelin incat, institutia nu mai putea fi identificata. In schimb, un tiraj record a atins "Autopsia", cartea replica pe care am scris-o impreuna cu Cornel Dumitrescu si prin care am demontat aceasta inscenare securista. Ca sa nu mai vorbesc de "Cartea neagra a securitatii" scrisa de Ion Mihai Pacepa care, inca de la primul volum a devenit best-seller-ul anului 1998 si probabil acelasi succes va avea si volumul doi in 1999.

Si iata ca Mihai Pelin contraataca. La comanda aceleiasi politii politice, utilizand acelasi fond secret, el publica un volum de aproape 600 de pagini despre Europa Libera. O lucrare aparent exhaustiva. Cu pretentie de istorie. Ii las pe cititori, putini cati vor fi, si cati vor rezista sa lectureze aceasta diversiune pana la capat, sa aprecieze cum de a fost posibil ca cineva sa aiba pretentia ca scrie o istorie a Europei Libere fara a vorbi de atentate. Pelin, in tentativa lui iresponsabil de nebuneasca de a cosmetiza Securitatea, nu descrie atentatele impotriva lui Emil Georgescu, culminand cu asasinarea acestuia, nu-i numeste si nu-i descrie pe autori; omite sa se refere la brutalizarea de neimaginat a Monicai Lovinescu si la autorii acestui act; omite sa vorbeasca despre nenumaratele acte de violenta savarsite impotriva acestor jurnalisti care, decenii la rand, au fost principala sursa de informatii a cetateanului roman; refuza sa faca vreo referire la coletele cu bombe, la cumplitele amenintari la adresa persoanei lor si la teroarea la care Securitatea le supunea familiile ramase in tara.

Dar ceea ce este cu adevarat uluitor e ca, Mihai Pelin, istoricul oficial al politiei politice, refuza sa recunoasca atentatul cu bomba impotriva Europei Libere, pus la cale de Securitate si soldat, la München, printr-un mare numar de raniti. Cazul este de notorietate internationala. Atentatul a fost organizat de Carlos - Sacalul, cel mai mare terorist al tuturor timpurilor, la cererea si in beneficiul Securitatii romane. "Contractul" a fost incheiat cu generalul Plesita care traieste bine-mersi, si primeste carti, cu dedicatie, de la Mihai Pelin. Falsul istoric indrazneste chiar mai mult: in introducere, la pagina 9, afirma raspicat ca Securitatea ar fi refuzat sa execute ordinele lui Ceausescu si ca l-ar fi pacalit pe acesta, protejand Europa Libera. Curat murdar. Un fel de Radio Erevan intr-un volum semnat Mihai Pelin.

Pentru Parchetul Militar, care are toate motivele sa se sesizeze din oficiu, exista si un element pozitiv al acestei diversiuni. In paginile 582, 583 si 584, Mihai Pelin isi indica sursele. Sunt sute de dosare, insumand mii de documente din "Arhivele Serviciului Roman de Informatii". Pentru Mihai Pelin si numai pentru Mihai Pelin, Legea Ticu exista. Chiar inainte de a fi fost facuta zdrente si promulgata.

Incalcarea Legii sigurantei nationale este flagranta. Prin Mihai Pelin, arhivele Securitatii au refulat. In timp ce cititorii trebuie sa faca un minimum de efort pentru a descoperi ca se afla in prezenta unei diversiuni, procurorii nu trebuie decat sa deschida cartea la ultimele pagini pentru a obtine proba unei infractiuni.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 MUNPOSAN 94 - un pilon in asistenta medicala particulara (118 afisari)
 Arhivele Securitatii au refulat (61 afisari)
 Uniunea Europeana stabileste maine cat de multa dioxina putem inghiti (48 afisari)
 Batranii din azile "mananca" de 11.850 de lei pe zi (34 afisari)
 La Piatra Arsa, Mihai Casandrescu a fost retrogradat administrator (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00398 sec.