Ziua Logo
  Nr. 1510 de luni, 14 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Primaria Capitalei e croita pe ciupercaria de en-gros-uri

SC Ruxandra Trading SRL construieste ilegal un complex comercial pe terenul Imprimeriei "Coresi"

Lucrarile sunt executate de doi ani fara autorizatie de constructie

Primaria Capitalei trebuie sa rezolve un caz similar angrourilor "Universal G&D" si "Europa". Fara a detine autorizatiile necesare, SC Ruxandra Trading SRL isi construieste un complex comercial in Strada Tipografilor nr. 33, Sectorul 1.

Terenul, cu o suprafata de 9.550 metri patrati, i-a fost atribuit acestei societati comerciale de catre Directia Administrarii Fondului Imobiliar (DAFI), prin contractul de inchiriere nr. 18/28.09.1996. Directia Generala de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (DGUAT) i-a eliberat firmei, la data de 26.09.1996, o autorizatie pentru lucrari de organizare de santier, care prevedea imprejmuirea terenului si amplasarea a sapte baraci. Numai ca SC Ruxandra Trading SRL a inceput lucrarile de organizare a santierului inaintea eliberarii autorizatiei, amplasand pe teren doua constructii din beton armat prefabricat, de dimensiuni 3m x 5,5m x 2,6m. In aceste conditii, Directia de Control si Disciplina in Constructii (DCDC) i-a aplicat o sanctiune contraventionala, prin Procesul-verbal nr. 3648/15.07.1996 si a dispus dezafectarea celor doua constructii pana la data de 22.07.1996. SC Ruxandra Trading SRL a continuat insa lucrarile de constructie.

La data de 28.10.1996, Departamentul de Inspectie al Primariei Capitalei a primit o plangere din partea Regiei Autonome a Imprimeriilor, cu privire la executia lucrarilor de santier pe terenul situat la intersectia Strazii Tipografilor cu Bd. Tipografiei. Petenta a inaintat primariei actele doveditoare prin care terenul in cauza a fost atribuit R.A. a Imprimeriilor - Imprimeria "Coresi" Bucuresti, pentru construirea Combinatului Tipografic "Casa Scanteii". Iata care sunt documentele: Decretul Ministerului Agriculturii nr. 157/1948; Hotararea nr. 642/02.06.1950, a Consiliului de Ministri, de infiintare a Combinatului Poligrafic "Casa Scanteii"; Hotararea nr. 971/21.06.1954, a Cosiliului de Ministri al R.P.R., prin care Combinatul Poligrafic "Casa Scanteii" a trecut sub indrumarea si controlul Ministerului Culturii; Planul de Situatie al zonei apartinand Imprimeriei "Coresi". Departamentul de Inspectie al primariei a analizat legalitatea eliberarii autorizatiei de organizare de santier, eliberata de catre DGUAT firmei SC Ruxandra Trading SRL si s-a constatat ca aceasta a fost emisa in baza unei documentatii incomplete. Astfel, din dosarul depus de firma pentru obtinerea autorizatiei lipseau: actul de detinere legala a terenului, obtinut prin licitatie, act impus prin Certificatul de Urbanim si prin avizul Comisiei Tehnice de Urbanism; planul topografic cu dimensiunile terenului inchiriat; avizul Agentiei pentru protectia mediului. Acest lucru a fost adus la cunostinta DGUAT, solicitandu-i-se, de catre Departamentul de Inspectie al primariei, retragerea autorizatiei de organizare de santier firmei "Ruxandra Trading". Prin adresa nr. 36546/06.12.1996, DGUAT a anuntat primaria ca a sistat valabilitatea autorizatiei. Trebuie mentionat faptul ca SC Ruxandra Trading SRL a inceput, intre timp, lucrarile de constructie pentru obiectivul de baza, centrul comercial - standuri pentru comert si birouri -, desi nu are autorizatie de constructie si in ciuda faptului ca a fost anuntata ca i s-a anulat autorizatia pentru organizarea de santier.

SC Ruxandra Trading SRL a actionat in judecata Primaria Capitalei, iar Curtea de Apel Bucuresti-Sectia Contencios Administrativ i-a dat castig de cauza prin Sentinta civila nr. 836/14.09.1998. Insa la Judecatoria Sectorului 1 sunt inca pe rol dosarele nr. 22408/1998 si nr. 21297/1998, in care Primaria Capitalei solicita evacuarea SC Ruxandra Trading SRL de pe teren si plata chiriei. Pana la solutionarea acestor dosare, firma isi continua insa, nestingherita, lucrarile de constructie la complexul comercial. In urma controlului efectuat de inspectorii primariei, la data de 27.05.1999, s-a constatat ca SC Ruxandra Trading SRL executa fara autorizatie de constructie o cladire pe o suprafata de 3.022 metri patrati, formata din trei corpuri. Firma a fost amendata cu suma de 20 milioane lei, a fost somata sa opreasca executarea lucrarilor de constructie si sa intre in legalitate pana la data de 25.09.1999.

Primarul general al Capitalei, Viorel Lis, a primit, pe 10 iunie a.c., o plangere impotriva Procesului verbal de constatare a contraventiei, prin care SC Ruxandra Trading SRL a fost amendata de inspectorii primariei si solicita anularea lui. Patronii firmei considera ca sunt sanctionati pentru o "vina a primarului general al Capitalei, care, desi obligat prin sentinta judecatoreasca nr. 836/14.09.1998, ramasa definitiva, refuza eliberarea autorizatiei de constructie".

Petre Constantinescu, directorul Departamentului de Inspectie al primariei, ne-a declarat ca, in cazul in care SC Ruxandra Trading SRL nu va intra in legalitate pana la expirarea termenului amintit, lucrarile executate vor fi desfiintate. "Eu procedez legal, amendand societatea pentru lucrarile executate fara autorizatie, potrivit art. 23 lit. a din Legea 50/1991 republicata. Tot legea ma obliga sa dispun desfiintarea constructiei daca patronii nu intra in legalitate", ne-a mai spus directorul Constantinescu.

Magda SEVERIN

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 GICA POPESCU A ADUNAT EUROPA (76 afisari)
 Discoteca Enigma a deschis sezonul la Mamaia cu o prezentare de lenjerie intima (49 afisari)
 MUNPOSAN 94 un pilon in asistenta medicala particulara (46 afisari)
 Prostituatele basarabence si-au indexat preturile cu cresterea dolarului (44 afisari)
 Finul senatorului PD Vasile Bran a luat credite de 8,4 miliarde de lei garantand cu fabrica de zahar Bod a statului roman (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00365 sec.