Ziua Logo
  Nr. 1510 de luni, 14 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Europenii au absentat de la alegerile europene

Aproximativ 50% din cetatenii cu drept de vot din 11 tari europene au preferat sa nu-si exercite dreptul la vot, ieri, cand fusesera chemati la urne pentru a stabili configuratia viitorului Parlament European. Pentru desemnarea celor 626 de deputati s-a organizat un scrutin universal direct, nominalizarea castigatorilor urmand sa survina imediat dupa numararea voturilor singurului tur electoral. Populatia altor patru state membre ale Uniunii - Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Irlanda - a votat, deja, joi si vineri. In Marea Britanie si Olanda nivelul absenteismului a atins, deja, un nivel record, in jur de 70%. Eclipsata de razboiul din Iugoslavia, campania electorala europeana a lasat indiferenti pe multi europeni, remarca Mediafax, preluand un comentariu AFP. Parlamentul European, cu sediul la Strasbourg, in Franta, are cea mai larga autoritate decizionala la nivel european, stabilita de Tratatul de la Amsterdam, aproband bugetul european (226 de euro pe locuitor, anual) si avand drept de control asupra Comisiei Europene. Sondajele efectuate la iesirea din urne au fost deja date publicitatii in Olanda, unde Partidul Crestin-Democrat pare sa fi iesit invingator, si in Danemarca, unde liberalii (principala forta de opozitie si partidul cu orientarea cea mai pro-europeana) sunt considerati drept castigatori ai alegerilor care s-au tinut joi.

Aceste alegeri sunt un prim test pentru stanga europeana, care se afla la putere in 13 din cele 15 state membre ale UE si este majoritara in Parlamentul in exercitiu la ora actuala, sondajele indicand, insa, un posibil recul, mai ales in Marea Britanie si Germania. In Parlamentul actual, Partidul Socialistilor Europeni (PSE) constituie grupul cel mai important, cu 114 locuri din 626, inaintea Democrat-Crestinilor si a Partidului Popular European, care au 201 de eurodeputati. In afara de caracterul sau simbolic, pozitia de grup majoritar permite revendicarea presedintiei Parlamentului European.

(D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 GICA POPESCU A ADUNAT EUROPA (76 afisari)
 Discoteca Enigma a deschis sezonul la Mamaia cu o prezentare de lenjerie intima (49 afisari)
 MUNPOSAN 94 un pilon in asistenta medicala particulara (46 afisari)
 Prostituatele basarabence si-au indexat preturile cu cresterea dolarului (44 afisari)
 Finul senatorului PD Vasile Bran a luat credite de 8,4 miliarde de lei garantand cu fabrica de zahar Bod a statului roman (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.