Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Regizarea tragediei de la Pearl Harbour

In ultimele decenii mai multe carti aparute in SUA au adus dovezi incontestabile ca presedintele F.D. Roosevelt - in cunostinta de cauza asupra iminentului atac japonez contra flotei americane de la Pearl Harbour - nu a informat din timp comandamentul din Pacific. Roosevelt spera ca dezastrul flotei americane sa incline decisiv balanta (in Statele Unite) in favoarea intrarii Americii in razboi. Exact cum manipulase anterior si "Afacerea Lusitania", in Primul Razboi Mondial.

O problema delicata

Henry Stimson, secretar de stat la Aparare in 1941, scria in jurnalul sau, dupa intalnirea cu presedintele F.D. Roosevelt: "Aveam in fata o problema delicata de ingradire diplomatica, dar facuta in asa fel incat Japonia sa reactioneze prima (...) Intrebarea este cum am putea sa-i manevram pe japonezi, astfel incat sa-i aducem in pozitia sa traga ei primul glont" (vezi Robert A. Theobald, "The Final Secret of Pearl Harbour", Old Greenwich, Devinadair, p. 76). Dupa embargoul comercial contra Japoniei, presedintele american a inchis Canalul Panama navelor japoneze. Pe 26 noiembrie 1941, cu exact unsprezece zile inainte de Pearl Harbour, Roosevelt a trimis Japoniei celebrul Ultimatum si a confiscat averile japonezilor din America. In "New American" din 8 decembrie 1986 s-a scris pe larg despre dubla infamie de la Pearl Harbour. In cadrul operatiunii "Magic", "The Office of Naval Intelligence" (Serviciul de Informatii al Marinei americane) sparsese codul diplomatic japonez. Astfel ca toate mesajele expediate in 1941 din Japonia catre ambasadele sale erau imediat decriptate si expediate la Departamentul de Stat si la Casa Alba, personal presedintelui F.D. Roosevelt. Ambasadorul american la Tokyo, Joseph Grew, la randul sau, avertizase asupra iminentei atacului japonez de la Pearl Harbour nu numai pe presedintele Roosevelt, dar si pe Edgar Hoover (director FBI), pe congresmanul Martin Dies si pe senatorul Guy Gillette. Capitanul Johan Raneft, atasatul naval al Olandei la Washington, nota ca ofiterii din "Office of Naval Intelligence" i-au spus, inca din 6 decembrie 1941, ca navele japoneze se gaseau la doar 400 de mile nord-vest de Honolulu.

O pozitie vulnerabila

In acelasi timp, presedintele Roosevelt l-a inlocuit pe amiralul Richardson cu amiralul Kimmel, dupa ce primul protestase oficial contra ordinului prezidential de stationare a flotei americane la Pearl Harbour, o pozitie extrem de vulnerabila. Roosevelt si generalul Marshall au desfiintat in mare parte apararea aeriana a insulei, cu putin timp inaintea atacului japonez. Lasand doar o treime din avioane, strict pentru supraveghere. Pesemne ca sa-si salveze reputatia, Marshall a trimis, totusi, tarziu, un avertisment la Pearl Harbour. Dar acesta a ajuns la cateva ore bune dupa atacul japonez, soldat cu 2000 de americani morti si 18 nave militare scufundate ori avariate.

Dupa atac, Roosevelt a numit o comisie de ancheta, care sa investigheze cauzele dezastrului, comisie condusa de judecatorul Curtii Supreme, Owen Roberts, un bun prieten al sau. Totul a fost pus in carca amiralului Kimmel si a generalului Short, blamati pentru neglijenta de intreaga America. Abia in 1944 cei doi nefericiti au reusit sa furnizeze probele care sa infirme verdictul Comisiei Roberts. Kimmel a fost achitat, iar Short a primit o pedeapsa usoara. Presedintele F.D. Roosevelt s-a opus cu indarjire prezentarii probelor furnizate de cei doi opiniei publice americane. Pretextul: puneau in primejdie securitatea nationala pe timp de razboi. Memorandumurile incriminatorii din arhivele Departamentului de Razboi si Navigatie au fost distruse. Concluziile Curtii Martiale au fost "ingropate" intr-un raport guvernamental de 40 de volume. Americanii au aflat adevarul despre Pearl Harbour mult mai tarziu.

John Toland, autorul volumului de dezvaluiri "Infamia" a primit, in schimb, Premiul Pulitzer in anul 1982. Presedintele F.D. Roosevelt nu a fost niciodata tras la raspundere, fie si post-mortem, pentru tradarea Americii atat la Pearl Harbour, cat si in cazul "Lusitaniei".

Vladimir ALEXE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01144 sec.