Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ionut Costea face bani pentru familia Geoana

Fratele Mihaelei, cumnatul lui Mircea, platit de stat cu peste 20.000 de euro pe luna, nu este strain de marile tunuri financiare date in Romania

Ionut Mircea Costea, presedintele EXIMBANK, fratele Mihaelei Geoana si cumnat al presedintelui PSD, s-a descurcat sub orice guvernare. Desi e de meserie inginer silvic, el a fost de gasit intotdeauna in sistemul financiar-bancar, de la Ministerul Finantelor, la defuncta Banca Agricola sau EXIMBANK, cea care se ocupa de exporturile Romaniei. A fost in Consiliile de Administratie de la Transelectrica, Romgaz, dar si reprezentant al Fondului "Proprietatea" in Consiliul de Supraveghere al Petrom. S-a "ingrijit" chiar si de recuperarea creantelor pe care Ceausescu le avea din tarile lumii a treia. Acum are sarcina de a face rost de bani pentru PSD, via EXIMBANK, presa dezvaluind cum Costea si alti doi pesedisti fac presiuni asupra directorilor din banca pentru a acorda credite unor firme insolvabile, pe criterii politice. Pentru aceste "merite" cumnatul lui Geoana este recompensat din buzunarul nostru cu un salariu lunar de 89.062 lei, prima de vacanta, prima de Craciun, prima de 1 iunie, prima de ziua bancii, al 13-lea salariu, prima egala cu trei salarii pentru (culmea tupeului!) "indeplinirea corespunzatoare a atributiilor", plus decontarea tuturor cheltuielilor facute in timpul serviciului. Ce l-a recomandat pe Costea pentru un asemenea post? Prodigioasa sa activitate din care enumeram cateva fapte: afacerea TRANSCHEM, de 160 de milioane de dolari, din care statul a dat banii si a ramas si fara sistem national de irigatii; acordarea unui imprumut de 3,5 milioane de dolari firmei falimentare CIBELLA din banii Bancii Agricole, datorie preluata la buget; cesionarea creantelor Romaniei catre Angola, de 18,5 milioane dolari, firmei "Argirom International" contra unui procent de doar 15%. Desi Mircea Geoana urla peste tot despre saracia romanilor si inechitatea sociala, la el acasa, in vila pusa la dispozitie de la RAAPPS, n-are curajul sa ridice problema salariilor nesimtite ale unor bugetari.

Ionut Mircea Costea - presedintele EXIMBANK, fratele Mihaelei Geoana

si cumnat al presedintelui PSD - a traversat toate guvernarile obtinand functii importante de fiecare data.

Pozitiile ochite de Costea au fost intotdeauna in sistemul financiar-bancar, fie la Ministerul Finantelor, la defuncta Banca Agricola sau la EXIMBANK. El a fost numit si in Consiliile de Administratie de la Transelectrica, Romgaz, dar si reprezentant al Fondului Proprietatea in Consiliul de Supraveghere al Petrom. Traseul este surprinzator, avand in vedere ca Ionut Costea este inginer silvic la baza. Dupa cum se stie, numele lui Ionut Costea a fost implicat in mai multe scandaluri economico-financiare, din care azi prezentam cateva.

Pe vremea CDR, Ionut Costea a fost numit secretar de stat la Ministerul Finantelor. Din aceasta pozitie a inceput sa-si intinda plasa. A primit responsabilitati privind relatia cu organismele financiare internationale si creditele si creantele Romaniei. In aceasta calitate, a devenit si presedintele Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior. Acest comitet oferea garantia statului pentru credite luate de firme romanesti din strainatate. De asemenea, Costea avea un cuvant greu de spus privind soarta creantelor Romaniei, mai exact banii imprumutati de Ceausescu tarilor din lumea a treia care nu au mai vrut sau nu au mai putut sa-si achite datoriile fata de tara noastra.

Unul dintre cele mai mari tunuri care s-au dat in Romania a fost afacerea Transchem, pentru care Ionut Costea a fost convocat, in prezent, la Comisia Parlamentara care investigheaza dezastrul irigatiilor romanesti.

Escrocheria, comisa cu un an inainte si in Ucraina, consta in aceea ca statul trebuia sa garanteze un imprumut de 160 milioane de dolari de la o banca din SUA, iar firma americana Transchem trebuia sa aduca utilaje si seminte, plata creditului urmand sa se faca din vanzarea recoltelor. La fel ca peste Nistru, frauda a functionat, iar de afacere s-a ales praful. Banca americana a executat garantia statului roman care s-a indreptat apoi spre Societatea Nationala de Imbunatatiri funciare (SNIF), executata in consecinta de AVAB. De atunci, SNIF este decapitalizata si nu mai poate asigura irigatiile in Romania. Alaturi de Mircea Ionut Costea a mai fost implicat si Alfred Moses, fostul ambasador al SUA in Romania. Printr-o derogare de la lege, Comitetul Interministerial, condus de fratele Mihaelei Geoana, a fost autorizat de o HG sa garanteze creditul din partea statului. Sforarii au inlaturat din afacere giganti agricoli americani si i-au preferat pe cei de la Transchem, care aveau experienta zero in agricultura, specialitatea lor fiind "consultanta".

Banii lui Ceausescu

Nicolae Ceausescu se visa un lider al lumii a treia si din acest motiv Romania fie a imprumutat direct tari din aceasta categorie, fie intreprinderile romanesti au efectuat lucrari pe datorie. Dupa Revolutia din 1989, aceste tari au refuzat sa restituie datoriile acumulate. In aceasta situatie, pe la guvernele de la Bucuresti s-au perindat diversi intermediari care s-au oferit sa cumpere pe nimic datoriile tarilor afro-asiatice, in ipoteza ca Romania, decat sa nu se aleaga cu nimic, macar sa obtina ceva maruntis.

Prin natura functiei, cumnatul presedintelui PSD avea in responsabilitate aceste tranzactii. Ghana avea o datorie de 11 milioane dolari fata de Romania. A fost avizata vanzarea creantei romanesti catre o firma off-shore, dintr-un paradis fiscal, IRM International Ltd, inregistrata in Insulele Bermude. Manevra a fost inexplicabila pentru ca, la randul ei, si Romania era datoare Ghanei. Guvernul a aprobat in anul 2000 cesionarea creantei Romaniei catre Angola, de 18,5 milioane dolari firmei "Argirom International" a fostului deputat Iosif Armas. Statul urma sa primeasca 15%, iar firma sa incaseze ce se obtinea peste 15%. Ionut Costea a semnat acordul din partea Ministerului Finantelor. Ulterior, Argirom a pierdut contractul pentru ca nu a putut respecta termenul de trei ani impus de Guvernul Romaniei pentru recuperarea creantei.

Gropar la Banca Agricola

Banca Agricola a fost una dintre cele mai importante banci romanesti. Privatizarea sa prin vanzarea pachetului de actiuni catre Raiffeisen a fost o intamplare fericita. Guvernantii intentionau sa o lichideze dupa modelul defunctei Bancorex, avand in vedere gaurile de sute de milioane de dolari ale Bancii Agricole. Pagubele proveneau din guvernarea Vacaroiu, iar noua putere CDR, pentru a le opri, a decis dublarea conducerii bancii de catre un "Comitet de coordonare a restructurarii Bancii Agricole". Presedintele comitetului a fost numit secretarul de stat de la Finante, Ionut Costea, care, in realitate, detinea intreaga putere in banca. Costea se purta la banca nu ca un reprezentant al statului care trebuia sa vegheze la redresarea acesteia, ci ca un proprietar pe mosia lui. De exemplu, soferul sau figura in acte ca inspector la Sucursala Bucuresti a Bancii Agricole. Pentru ca se afla in proces de restructurare, banca nu avea voie sa mai acorde credite. Cu toate acestea a primit credite firma Cibella, al carei administrator a fost ulterior condamnat. Cibella nici nu se putea califica pentru a primi banii, din cauza ca mai avea datorii neachitate de 50 de miliarde lei vechi, o suma imensa la vremea respectiva. Cu toate acestea, a primit un credit de 3,5 milioane de dolari. Garantia a constat intr-un stoc de conserve de legume si fructe care nu avea nicio valoare din moment ce acelasi stoc era deja gaj pentru alt credit. Cibella nu a mai restituit acest credit. Creditele neachitate au fost preluate la bugetul de stat pentru ca banca sa fie "curata" in vederea privatizarii.

Mihai POPESCU, mihaip@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00525 sec.