Ziua Logo
  Nr. 4645 de luni, 21 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vedere din avionul prezidential

Traian Basescu propune ca una dintre prioritatile viitorului mandat prezidential, evident al Domniei-Sale, sa fie declansarea unei politici de promovare a Romaniei in interiorul UE. "Nu cu clipuri de genul <<romanii sunt cei mai destepti>>, dar, iata, avem intamplarea de la Turism in care trei romani formidabili pe imagini extraordinare apar la Eurosport, CNN. Europenii stiu foarte putine despre noi si au ajuns sa ne caracterizeze dupa incidente care se intampla in Italia, Spania, Marea Britanie sau Franta.

Trebuie sa ii atragem sa ne afle cultura, istoria, obiceiurile, bunatatea". Deziderat exemplar si corect. Numai ca, din nefericire, seamana dureros de tare doar cu un slogan de campanie. N-am avut niciun conducator al Romaniei care, inainte sau dupa Revolutie, sa nu fi realizat, de regula in momentele in care criza domestica se acutiza sau semnalele diplomatice externe despre dezastrul intern incepeau sa fie ingrijoratoare, ca e nevoie de "imagine buna in exterior". Drept care organele competente primeau sarcina sa se ocupe de problema si sa vina cu solutii pentru a fi aprobate de conducerea de partid si de stat si apoi executate intocmai. De unde a si iesit o exemplara propaganda comunista, apoi post-revolutionara, asupra unei Romanii cu doua componente: una idilic-pasunista, alta a tehnologiilor ultraperformante si a oportunitatilor de afaceri. Evident ca existau mereu, vorba domnului presedinte, exemple umane pe care sa le scoatem in fata, devenite ca si in cazul clipului publicitar pentru "Land of Choice" vectori de credibilitate pentru mesajul "vizitati Romania!". Culmea este si ca niciuna dintre imaginile prezentate acolo nu este falsa, asa cum niciuna dintre fotografiile din celebrul album "Eterna si fascinanta Romanie" nu este trucata.

Ele fac parte din peisajul romanesc numai ca, per ansamblu, ele sunt tot atatea imagini caleidoscopice spectaculoase perfect valabile cu o singura conditie: agentiile de turism romanesti sa poata include in oferta si garantia ca poseda capacitatea de teleportare a grupului de vizitatori direct de la aeroport la obiectiv si inapoi. Altfel, din nefericire pentru turismul nostru, "Land of Choice" presupune intrarea brusca a vizitatorilor europeni entuziasmati de apelul prezidential intr-un tip de realitate pe care ei nu-l cunosc si s-ar astepta poate sa-l vada doar daca s-au inscris la un circuit de tip safari sau Dakar pentru testarea performantelor extreme ale vehiculelor de toate categoriile. Brusc, emotionati de frumusetea imaginilor de pe Eurosport, vor pricepe rapid sensul exact al imaginii cu Ilie Nastase aterizand gratios cu o parasuta intr-o gospodarie taraneasca. Vor intelege ca nu era deloc o metafora, ci adevarul pur intr-o tara fara autostrazi si cu sosele supraaglomerate si in cele mai multe cazuri intr-o stare absolut deplorabila, nemaivorbind de rutele judetene sau de cele locale.

Eterna si fascinanta Romanie exista. Numai ca intre ea si vizitatorii ei, din ce in ce mai putini, se interpune inexistenta unei logici nationale nu la nivelul turismului la plesneala, ci al industriei turistice. Care, asa cum se intampla in oricare dintre tarile europene, pentru a fi functionala a fost foarte demult conectata, ca prioritate nationala, cu celelalte sisteme ale economiei nationale. Noi, dupa cum se vede, nu asta ne propunem, ci din nou o imagine externa de vitrina. In contrapondere, cu toate ca s-ar putea sa credeti ca intru in zona abjectului, va rog sa va amintiti cate toalete functionale se afla pe Autostrada Soarelui (unde s-au topit multi bani europeni) sau, din nou cu scuzele de rigoare, cum arata aceleasi facilitati in garile din Romania. Sau, pentru a trece la lucruri mai vesele, cate bancomate nu au fost inca piratate de colegii de generatie ai fiului doamnei magistrat Covei? In comparatie cu asta, tot restul este apa de ploaie electorala de murit de grija electoratului. In rest, din avion, pentru eterna si fascinanta, "sa traiti bine"!

Cristian UNTEANU - bs801401@skynet.be
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalia pentru Insula Serpilor (2890 afisari)
 Vedere din avionul prezidential (2190 afisari)
 Cozmanca a plecat de acasa (1720 afisari)
 Italia loc de pierzanie (1634 afisari)
 Victorie araba antiisraeliana la ONU (1125 afisari)
 A dansat cu un san pe afara, in timpul unei emisiuni tv (VIDEO) (3167 afisari)
 Statuia ostasului sovietic "eliberator" nu are ce sa caute la Bucuresti (2538 afisari)
 UPDATE 11:15 Trenul deraiat in Dolj - atentat terorist pus la cale de un angajat schizofrenic (2257 afisari)
 Anna Friel, goala-goluta in piesa "Breakfast at Tiffany's"! (FOTO) (2203 afisari)
 Snopit in bataie pentru ca isi aprinde o tigara (ATENTIE! IMAGINI VIOLENTE) (1953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00408 sec.