Ziua Logo
  Nr. 4622 de marti, 25 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Conflict diplomatic Suedia-Israel

Cotidianul Aftonbladet a publicat o serie de articole in care a acuzat militarii israelieni ca ucid palestinieni pentru a le comercializa organele

Publicarea de catre "Aftonbladet", cel mai popular cotidian din Suedia, a unui articol cu titlul "Soldatii israelieni ucid palestinieni pentru a le comercializa organele", a provocat un imens scandal mediatic si diplomatic. Autoritatile israeliene protesteaza vehement impotriva caracterului antisemit al articolului, in vreme ce conducerea ziarului suedez pretinde ca protestele israeliene atenteaza la principiul libertatii presei.

Donald Bostrom, autorul articolului, arata ca s-a documentat la fata locului, unde "a stat de vorba cu Khaled din Schem, cu mama lui Raed din Jenin, cu unchiul lui Mahmoud si Nafes din Gaza" care

i-au relatat cazuri in care copiii palestinieni au fost omorati sau raniti si ulterior ucisi pentru a le fi scoase din trup inima, ficatul si alte organe. Ziaristul suedez nu pierde ocazia sa lege aceasta poveste de traficul cu organe umane descoperit recent de politia americana, in care sunt amestecati cativa rabini din Statele Unite. Asemenea invinuiri amintesc de nascocirile antisemite din Evul Mediu cu sacrificari de copii crestini de catre evrei pentru a li se folosi sangele la fabricarea azimei de Paste, a declarat Yigal Palmor, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Israelului. El a cerut autoritatilor suedeze sa ia masuri impotriva acestui atac antisemit.

"Intr-o tara democrata nu e locul ca un ziar sa publice asemenea mizerii antisemite care ar trebui sa rusineze presa suedeza", atrage atentia Palmor.

Acuzatii de antisemitism

Avigdor Lieberman, ministrul de Externe al Israelului, a fost surprins de faptul ca omologul sau suedez Carl Blidt a admonestat-o pe Elisabet Barsiin Bonnier, ambasadoarea Suediei la Tel Aviv, pentru ca aceasta, din proprie initiativa, a criticat aparitia articolului in ziarul "Aftonbladet". Lieberman condamna "tacerea" oficialitatilor suedeze amintind ironic ca si in anii Holocaustului Suedia a "tacut" si nu a oferit ajutorul sau evreilor in suferinta. "Articolul din ziarul suedez este o continuare a infamantelor <<Protocoale ale Batranilor Sionului>> si a altor minciuni antisemite din secolele trecute", a declarat ministrul.

Ehud Barak, ministrul israelian al Apararii, si-a exprimat si el protestul impotriva publicarii articolului incriminat care "denatureaza adevarul". Zahal, a declarat Barak, este educat pentru a fi armata cu cea mai inalta moralitate, si acuzarea ca soldatii israelienii ucid palestinieni pentru a face comert cu organele lor umane este de neconceput".

Opinia publica din Suedia e impartita in ceea ce priveste cererea israeliana ca ziarul "Aftonbladet" sa revina asupra acuzatiilor formulate impotriva soldatilor israelieni.

Tesu SOLOMOVICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mircea Basescu, afaceri cu mafioti (3326 afisari)
 Savu, seful DGIA, abereaza (2519 afisari)
 Beleaua lui Traian (2370 afisari)
 Marele smen (1939 afisari)
 Conflict diplomatic Suedia-Israel (1923 afisari)
 Incredibil: Pui de "extraterestru", prins intr-o capcana de soareci! (VIDEO) (6247 afisari)
 Medic acuzat ca a facut sex cu o pacienta in cabinet, in timp ce sotul ei era in camera de asteptare (3942 afisari)
 La 44 de ani, Linda Evangelista este de nerecunoscut (FOTO) (2738 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Pista INTERPOL Belgia (2164 afisari)
 Autoritatile sarbe vor sa mute tiganii dintr-un cartier al orasului Belgrad in satul romanesc Ovcea (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00474 sec.