Ziua Logo
  Nr. 4566 de sambata, 20 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Plagiatorul Beuran favorit pentru conducerea Spitalului de Urgenta

Mai multe surse ne-au confirmat ieri ca ministrul Ion Bazac il va numi, in curand, pe Mircea Beuran, fostul ministru al Sanatatii, la conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca. Cunoscut in presa ca "ministrul copiuta" sau "Doctor xerox", Mircea Beuran a fost acuzat, pe cand era ministru, ca a plagiat o serie de lucrari medicale pentru a obtine titlul de conferentiar universitar.

In toamna anului 2003, comisia de ancheta condusa de Mircea Cinteza, care a analizat acuzatiile de plagiat aduse ministrului Sanatatii si altor personalitati medicale, a dat verdictul ca Mircea Beuran se face vinovat de furt intelectual in legatura cu o lucrare publicata in Statele Unite. Comisia a declarat ca "Ghidul medicului de garda", primul volum al lucrarii "Medicul rezident", aparut la "Editura Scripta" in 1997, era un plagiat ordinar al lucrarii "On call - Principles and protocols", editat de Saunders Company, in SUA, in 1989. In consecinta, comisia a propus Senatului Universitatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran. "Propunem sanctionarea conferentiarului doctor Mircea Beuran, cu desfacerea disciplinara a contractului de munca in cadrul universitatii. Membrii comisiei considera ca res-ponsabilitatea pentru plagierea dintr-o lucrare similara in limba englezaa volumului I - <<Ghidul medicului de garda>> revine in primul rand coordonatorilor, respectiv conferentiar doctor Mircea Beuran si doctor Gerald Popa", a declarat atunci Mircea Cinteza. Aceeasi comisie a stabilit atunci si ca o a doua carte coordonata de Beuran, "Ghidul de urgente in medicina interna" (volumul 7) reproducea aproape integral volumul "Urgences en Medicine" aparut in Franta, in 1992, la Editura Doin. Pentru acest din urma caz, Beuran a declarat ca avea acordul editurii franceze pentru utilizarea modelului grafic si de prezentare. Comisia a constatat ca Beuran nu a tinut cont de recomandarea editurii straine de a nu traduce cuvant cu cuvant textele sau, in cazul unei reproduceri, de a specifica copyright-ul editiei originale.

Reangajat de judecatori

Concediat in octombrie 2003 de senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), Beuran a castigat in instanta procesul pe care l-a intentat UMF si rectorului acestuia, fiind reincadrat. Judecatorii au tinut cont si de faptul ca niciuna dintre cele doua edituri nu a facut plangere penala impotriva lui Beuran in termenul legal de doua luni de la data demascarii plagiatului. Beuran si-a putut pastra si titlul de conferentiar deoarece comisia a stabilit ca titlul nu i-ar fi fost acordat pe baza ghidurilor plagiate.

In ciuda insistentelor noastre, ministrul Ion Bazac nu a dorit sa comenteze in vreun fel posibila numire a lui Beuran in conducerea Spitalului de Urgenta. Nici Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii nu ne-a putut confirma sau infirma numirea lui Beuran.

Catalin ANTOHE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Noua Mica Antanta (2376 afisari)
 Alistar prins cu averi ascunse (1913 afisari)
 Necolaiciuc posibil agent acoperit (1798 afisari)
 Giovanni Becali sparge Dinamo (1684 afisari)
 Felix rapus de verisoare (1589 afisari)
 Clarvazatoarea care a prezis atentatele din SUA, sustinea ca al Treilea Razboi Mondial va incepe in 2010 (6331 afisari)
 Rusia a declasificat informatii despre agentul sovietic care a furnizat Moscovei ziua si ora la care urma sa fie declansata operatiunea Barbarossa  (5030 afisari)
 Cum l-au ingropat, asa l-au gasit! (IMAGINI SOCANTE) (3932 afisari)
 Posesoarea celui mai sexy posterior pozeaza fara chiloti (FOTO) (3386 afisari)
 In chiloti si cu sanii mai mult pe afara, Jordan s-a destrabalat in Ibiza (FOTO) (3096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01381 sec.