Ziua Logo
  Nr. 4533 de miercuri, 13 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Racheta Ariane-5 "zboara" de la Masini Unelte Bacau

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a prezentat, ieri, participarea tarii noastre la fabricarea rachetei purtatoare Ariane-5, cu ajutorul unei tehnologii de inalta performanta. Mare parte dintre componentele rachetei vor fi realizate la fosta Intreprindere de Masini Unelte din Bacau.

Romania detine tehnologia necesara fabricarii si livrarii de componente pentru racheta Ariane-5, clasificata drept cea mai performanta racheta purtatoare din punct de vedere al costurilor si exploatarii. Este vorba despre o masina cu gabarit ridicat, un centru de prelucrare vertical, capabil sa realizeze piese cu diametrul de pana la sase metri, cu o precizie de microni. Ea apartine firmei World Machinery Works din Bacau (WMW), fosta Intreprindere de Masini-Unelte. Parametrii masinii sunt la fel de impresionanti ca si performantele sale: are circa 130 de tone, functioneaza cu 120 de rotatii pe minut si va realiza o mare parte dintre piesele componente ale rachetei Ariane-5. WMW a fost selectata de ATRIUM - cea mai mare companie producatoare de sateliti din Europa - la concurenta cu mai multe firme prestigioase din tari cu traditie in domeniu, precum Italia sau Franta.

Marius Ioan Piso, presedintele ROSA, a declarat ca tara noastra participa in prezent la circa zece misiuni spatiale europene: realizarea de sateliti pentru monitorizarea Terrei, construirea de module care vor fi trimise spre Luna si spre Marte, de vehicule spatiale capabile sa modifice traiectoria unor comete care ar putea ameninta planeta noastra si, incepand de anul viitor, la livrarea de piese componente pentru Ariane-5, cea mai performanta racheta purtatoare, capabila sa plaseze in spatiu intre sase si 21 tone de materiale.

Adrian-Nicolae POPESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papa suparat de un seic (2576 afisari)
 Guvernul pregateste salvarea pensiilor nesimtite (2494 afisari)
 UE: cealalta amenintare (1928 afisari)
 Voronin e sigur ca va gasi un tradator (1637 afisari)
 Milioane pentru Felix (1598 afisari)
 Eminem, destainuire-soc: "Am urinat pe Mariah Carey" (4793 afisari)
 VEZI AICI noile uniforme ale Poliției Naționale și Locale - VIDEO (2304 afisari)
 Dupa fuga lui Ceausescu, URSS credea ca Romania s-a reintors in sfera ei de influenta. Iliescu se jura ca nu (2218 afisari)
 Mickey Rourke, mai libidinos ca niciodata! (FOTO) (2009 afisari)
 Irinel Columbeanu, suparat ca Monica il trimite la femei! (1824 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00468 sec.