Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Scrisoare deschisa a Aliantei Civice catre CDR

AC inteapa partidele din Conventie

Dezbaterile din ultima perioada in jurul statutului si noului protocol al CDR, ca si confruntarile dintre principalele partide, pe de o parte, si dintre acestea si formatiunile civice, pe de alta parte, au intensificat apelurile membrilor CDR pentru intoarcerea Aliantei Civice in Conventie. In aceasta situatie, acum, la mai mult de un an de la momentul autosuspendarii sale, Alianta Civica se vede obligata sa reafirme public motivele care i-au determinat decizia si sa le nuanteze in functie de evolutia ulterioara a lucrurilor.

Autosuspendarea a fost determinata de nemultumirea fata de locul ocupat de CDR pe scena politica

Dintru inceput, Alianta Civica tine sa sublinieze ca hotararea de autosuspendare din aprilie 1998 a fost determinata nu de nemultumirea fata de locul pe care-l detinea in Conventie, ci de nemultumirea fata de locul pe care CDR il detinea in viata politica a tarii. Astfel ca modificarea protocolului in sensul maririi importantei si rolului formatiunilor civice (de altfel, nu peste situatia de dinainte de 1996) nu are legatura nici cu autosuspendarea, nici cu incetarea autosuspendarii. Miza Aliantei Civice nu este alcatuita din interese, ci din idei, iar nemultumirile noastre tin de netransformarea in realitati a unora dintre ideile pe care le-am sustinut si pentru care am girat partidele din CDR, prin prezenta noastra alaturi de ele. Nehotararea partidelor in aplicarea programului politic al CDR, pe care Alianta Civica l-a sustinut cu fervoare si competenta, tine, in opinia noastra, de doua cauze cu urmari la fel de nedorite si cu explicatii la fel de greu de inteles. Prima dintre ele a fost lipsa de coeziune, a doua a fost inconsecventa vointei politice.

Lipsa de coeziune si corelare dintre principalele partide ale Conventiei, care a adus mari prejudicii si in anii de opozitie de pana in 1996, a avut consecinte foarte grave dupa preluarea puterii de catre CDR. Exercitarea puterii nu in mod solidar, ci separat, de catre partidele ei componente a dus la diminuarea rolului acestor partide si la remorcarea lor de catre altele, in cadrul Coalitiei de guvernare. Pentru a preveni si evita aceasta situatie, Alianta Civica a propus inca din 1992 organizarea unui grup parlamentar unic CDR si - in timpul crizei guvernamentale de la sfarsitul anului 1997, inceputul anului 1998 - un secretariat permanent, capabil sa coordoneze organizarea Conventiei: pe verticala, prin structurile din teritoriu ale CDR, si pe orizontala, prin crearea departametului de analiza si strategie, ca si a celui de organizare a CDR bazat pe aceste idei si la doar un an inainte de viitoarele alegeri, nu s-a luat inca nici o decizie, in schimb au inceput sa fie vehiculate din nou propuneri vechi privind prezentarea separata in alegerile locale, menite sa dizolve ultimele urme de coeziune ale CDR si ultimele iluzii ale atat de rabdatorului ei electorat.

Alianta reproseaza partidelor din CDR ceea ce n-au incercat sa faca

Primul semn al lipsei de vointa politica a partidelor din CDR in realizarea ideilor in virtutea carora au ajuns la putere a fost dat inca inainte de alegerile din noiembrie 1996, atunci cand Conventia a fost inregistrata doar ca o alianta de partide, omitandu-se inscrierea formatiunilor civice care, prin intransigenta lor, ar fi putut deranja compromisurile politice. In cei doi ani si jumatate care au urmat, obsesia algoritmului politic a devansat-o cu mult pe cea a respectarii principiilor. In acest sens - si constienta fiind de enormele dificultati pe care reforma structurala a tarii le pune in fata noilor guvernanti - Alianta Civica nu reproseaza partidelor CDR ceea ce n-au reusit sa realizeze, ci ceea nici n-au incercat sa faca sau au facut fara convingere. Pe lista neimplinirilor pot fi inscrise si legile pentru adoptarea carora Alianta Civica a pledat in tot acest timp: Legea accesului la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie politica; Legea lustratiei; Anularea prin lege a condamnarilor politice din perioada 1945-1989, in substanta si consecintele lor; Legile pentru reglementarea dreptului de proprietate si a reparatiilor; O Lege electorala bazata pe un sistem mixt, adaugand listelor de partid liste uninominale; Legea unei reale responsabilitati ministeriale; Legea functionarului public; Legi drastice impotriva coruptiei si reglementari care sa opreasca amestecul dintre politica si afaceri.

Revenirea in Conventie este conditionata de adoptarea legilor fundamentale pentru reformarea societatii

In absenta acestor legi, reforma societatii romanesti este de neconceput, dupa cum raman imposibile reforma clasei politice si eradicarea coruptiei. In absenta acestor legi, Alianta Civica nu are cum sa se mai regaseasca intr-o Coalitie politica pe care o initiase si o sprijinise tocmai in scopul adoptarii lor. Pana atunci nu se poate pune problema revenirii Aliantei in Conventie.

Tocmai pentru ca nu este partid politic, Alianta Civica nu poate avea mai multe discursuri, in functie de apropierea sau departarea de data alegerilor. Ca si pana acum, nu vom obosi sa insistam asupra necesitatii reformei in toate domeniile, asupra conditiilor si mijloacelor care duc la indeplinirea ei, ca si asupra convingerii ca in rastimpul care a mai ramas pana la alegeri, multe dintre acestea pot fi inca realizate.

Chiar nemaifacand parte din Conventia Democratica, Alianta Civica va sprijini punctual persoane si initiative politice, atunci cand ele sunt concordante cu programul sau de actiune si de idei.

In speranta ca aceste ocazii vor fi cat mai numeroase,

COMITETUL NATIONAL DE COORDONARE AL ALIANTEI CIVICE 18 mai 1999

N.R.: Titlul si intertitlurile apartin redactiei.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00784 sec.