Ziua Logo
  Nr. 4385 de luni, 10 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Criza financiara loveste in ATM-uri

Companiile care se ocupa de vanzarea de ATM-uri spun ca la anul piata de profil va scadea cu 15% din cauza crizei financiare

Bancile isi vor domoli expansiunea teritoriala ca urmare a situatiei financiare internationale, iar acest lucru va avea repercusiuni si asupra vanzarilor

de bancomate. Ritmul de dezvoltare a pietei bancomatelor a cunoscut in ultimii doi ani o temperare, dar in 2009 criza financiara va aduce o scadere a vanzarilor de 15%.

In Romania existau la finalul lunii iunie 8.307 automate bancare functionale, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Companiile care se ocupa de importul ATM-urilor sustin ca anul acesta bancile vor cumpara peste 2.600 de unitati, dar anul viitor numarul acestora va fi mai mic. "Bancile incearca sa utilizeze mai bine resursele pe care le au acum la dispozitie si nu vor mai investi la fel de mult in extinderea afacerilor", ne-a declarat Adrian Grigore, director de vanzari la firma Printec, importatorul de automate bancare marca NCR. El sustine ca ritmul de crestere al pietei s-a temperat din ce in ce mai mult in ultimii ani, dar anul viitor va aduce chiar scaderi. Astfel, daca in 2006 cresterea a fost de 40%, in 2007 a fost de 25% si pentru 2008 este anticipata o crestere de 20%. Anul viitor afacerile cu atm-uri vor scadea cu pana la 15%, la nivelul pietei aceasta insemnand 400 de unitati. Cu toate acestea, Grigore nu vede niciun semn de ingrijorare, deoarece piata are potential, chiar daca va trece acum prin momente dificile. Este vorba de dezvoltarea sitsemului de plata cu cardul la comercianti. La data de 30 iunie, in Romania existau 80.336 de pos-uri, iar Adrian Grigore sustine ca la nivel national necesarul este de 200.000 de unitati.

Retailul sustine optimismul pietei

Exista insa si specialisti in domeniu care privesc cu optimism la dezvoltarea pietei. "Daca in continuare retailul se dezvolta, va fi nevoie de carduri, iar pentru 2009 sunt anuntate 18 hipermarketuri noi", sustine Sergiu Cone, director asociat al portalului No Cash. El sustine ca intre expansiunea retelelor de retail si dezvoltarea sistemelor de plata cu cardul exista o stransa legatura. "Incepand din 2003, odata cu dezvoltarea retelelor de hipermarketuri, s-a dezvoltat si tranzactionarea pe card pentru ca oamenii aveau unde sa le foloseasca. Si daca aceasta retea nu se comprima, ci se va dezvolta, automat sumele tranzactionate prin card vor fi mai mari, precum si cardul de utilizare. Doar daca omul isi pierde slujba si nu mai are ce sa tranzactioneze pe card, atunci implicit piata este afectata", spune Sergiu Cone. De asemenea, companiile din domeniu mai pot miza pe inlocuirea bancomatelor vechi din sistem. Aproximativ 5% dintre bancomatele existente pe piata sunt mai vechi de 20 de ani. "Bancile au cumparat automate second hand pentru a ocupa pozitii strategice, iar pe viitor aceste aparate vor fi inlocuite", sustine Adrian Grigore. Pretul unui automat bancar nou porneste de la 10.000 de euro si poate sa depaseasca 20.000 de euro, in functie de configuratia aleasa.

George BANCIULEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Aventurile francmasoneriei pe pamanturile romanesti (3255 afisari)
 Vracii crizei mondiale (2876 afisari)
 Contraatac iranian la Obama (2378 afisari)
 Vom avea prima minicentrala nucleara (1632 afisari)
 Trianonul de la Floresti (1495 afisari)
 La 42 de ani, Cindy Crawford apare intr-un pictorial ce taie respiratia barbatilor (FOTO) (3732 afisari)
 Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta! (3673 afisari)
 Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani (3618 afisari)
 Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE: Un italian si-a cumparat Ferrari, iar un spaniol si-a deschis un bordel (2554 afisari)
 Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00495 sec.