Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz

Obosit de sejurul in Orientul Mijlociu, presedintele Traian Basescu, intr-o Conferinta de Presa tinuta pe aeroport la reintoarcerea sa la Bucuresti, a facut gafa de a nu cita Israelul printre tarile cu care se invecineaza Siria.

Intr-un articol intitulat "Statul pe care presedintele Romaniei l-a uitat", Cellu Rosenberg, un ziarist de la cotidianul telavivean "Haaretz", s-a grabit sa-l ironizeze pe presedintele Romaniei ca habar nu are de geo-politica. Prilej pentru confratele jurnalist sa extrapoleze acest incident minor, de care, stim, ca presedintele Basescu este primul care-l regreta, si sa faca unele aprecieri inexacte. Acuzandu-l pe presedintele Traian Basescu de antisemitism, Cellu Rosenberg crede ca e cazul de a lega omisiunea presedintelui de recenta vandalizare a 200 de monumente din Cimitirul Evreiesc din Sos. Giurgiului (in realitate doar 131!), si, mai grav, de antisemitismul funciar al poporului roman. E citat in acest sens faimoasa si nedreapta sintagma inventata de istoricul Hanna Arendt, dupa care "Romania este tara cea mai antisemita din lume" si se da drept exemplu cifra de 400.000 de evrei "exterminati in anii Holocaustului nu de germani, ci de romani, aliatii lui Hitler". In fuga condeiului, ziaristul include in aceasta cifra si pe cei 135.000 de evrei transilvaneni dusi la Auschwitz nu de romani, ci de fascistii maghiari in perioada ocuparii Ardealului de Nord de catre Ungaria. Exagerarile si inexactitatile gazetarului culmineaza cu imaginea unei Romanii contemporane antisemite: "Daca cineva crede ca s-a produs in sfarsit o schimbare in ultimii ani, daca toti spera ca antisemitismul este practicat doar de badaranii care profaneaza morminte, declaratiile presedintelui Traian Basescu, la conferinta pe aeroportul din Bucuresti, arata ca Romania pastramei si a vinului are si o alta fata: Romania antisemitismului". Articolul sufera si din pricina altor inexactitati.

Tesu SOLOMOVICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00489 sec.