Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Promotii bancare

Nivelul ridicat al dobanzilor se simte si in cazul depozitelor * Analistii sunt de parere ca oferta generoasa a bancilor se va pastra pe toata perioada crizei financiare

Dobanzile promotionale practicate de banci fac din depozitul bancar produsul de economisire cel mai cautat, chiar daca piata ofera si alte modalitati de a pune un ban deoparte. Analistii sustin ca nivelul ridicat al dobanzilor este dictat de evolutiile de pe piata interbancara. De asemenea, criza financiara mondiala constituie un factor important care a dus la majorarea dobanzilor.

In ultima perioada, unele banci au urcat dobanzile la depozite la un nivel greu de imaginat in urma cu cateva luni. Noile oferte ale bancilor sunt tentante. Libra Bank a majorat ieri dobanzile la depozitele in lei, pana la 12,3% pe an, in timp ce randamentele la plasamentele in euro pot ajunge pana la 6,25% pe an. In cazul depozitelor cu dobanda variabila constituite pe un an, aceasta este de 12,3%, iar la cele pe sase luni, de 12,15%. De asemenea, Alpha Bank a majorat dobanzile, in aceasta saptamana, la depozitele la termen si certificatele de depozit in lei cu 0,5 - 1 puncte procentuale pe unele scadente, ajungand pana la 11,25% pe an la depozite si 12,75% pe an la certificate. Banca Transilvania a crescut dobanzile pentru trei tipuri de depozite constituite in lei, cu pana la 3 puncte procentuale, atat pentru populatie, cat si pentru companii. Astfel, pentru depozitele la termen in lei, cu scadenta la 6 luni, banca plateste o dobanda mai mare cu 3 puncte procentuale, de 13% pe an pentru depozitul clasic si de 12,75% pe an, plus dobanda la vedere, pentru depozitul de tip revolving. Dobanda la Depozitul 111 zile a crescut cu 0,75 puncte procentuale, pana la 12,75% pe an.

Pentru clientii care nu vor sa astepte pana la scadenta, unele banci ofera o dobanda uriasa la conturile curente. Banca Millennium ofera la contul curent in lei Cont PLUS o dobanda de 11% si de 5% la contul curent in euro. "Principalele avantaje ale unui cont curent se refera in primul rand la posibilitatea efectuarii diverselor operatiuni pe cont. Contul curent permite oricand accesul la bani, realizarea oricarui tip de plati, transferuri, retrageri", explica reprezentantii bancii.

Dobanzi de criza

Specialistii din domeniu ii linistesc pe cei care nu s-au hotarat ce banca sau produs bancar sa aleaga. "Dobanzile de pe piata se vor mentine pe toata durata crizei financiare", este de parere Dragos Cabat, managing partner la Financial View. De asemenea, cei care sunt decisi sa mai astepte in speranta ca dobanzile vor urca si mai mult este posibil sa se insele. Nivelul dobanzilor este destul de ridicat in raport cu inflatia, iar in perioada urmatoare acestea nu vor mai creste, spune Cabat. Economistul sef al BCR, Lucian Anghel sustine ca dobanzile atractive practicate de banci la depozite au legatura cu cresterea dobanzilor de pe piata interbancara. Depozitele populatiei si ale firmelor au crescut in septembrie cu 32,6% fata de aceeasi luna din anul anterior, pana la 145,38 miliarde lei, cel mai mare avans, de 47,8%, fiind consemnat de depozitele in valuta, potrivit datelor BNR.

George BANCIULEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01422 sec.