Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Marca Traian

Desi in cadere libera, Traian Basescu isi prezerva un potential, periculos pentru adversarii sai, de ingeniozitate si eficacitate politica. Si este decis sa conceapa noi si noi strategii pe care, la timpul cuvenit, sa le scoata din maneca. Acestea pot fi mortale pentru adversari. Iar zilele trecute, o asemenea tentativa "marca Traian Basescu" s-a produs. Fara a face, insa, victime la vedere. Cred ca pentru cititorul avizat al ziarului ZIUA este interesant sa deconspiram un proiect politic, pentru moment esuat.

Demanteland o extrem de recenta operatie prezidentiala, vom intelege mai bine modul in care Traian Basescu isi concepe strategiile si, astfel, vom putea impreuna anticipa evolutiile ulterioare.

Oricat de surprinzator ar parea, conceperea unui proiect politic de alianta PD-L - PSD se poate transforma intr-o actiune de succes a presedintelui Traian Basescu. Si asta chiar dupa ce combinatia PSD-PRM l-a determinat pe acelasi Traian Basescu sa se retraga violent din parteneriat, cel putin de ochii lumii si sa lase conducerea PD-L in ofsaid. Daca in tandemul Basescu-Vadim, presedintele a reusit sa induca, in opinia publica, ideea ca este victima, cel putin in planul imaginii, a unei combinatii puse la cale intre niste anonimi decidenti din grupul parlamentar PD-L si alti decidenti, la fel de anonimi, de la PRM, in noua situatie, cea pe care o descriu acum, initiativa ii apartine. Si, probabil, nu va ezita sa si-o asume. Cu ce s-a ales PD-L, dupa ce tandemul Basescu-Vadim i-a sifonat imaginea? Opinia publica a putut descoperi ca PD-L nu este chiar atat de izolat pe scena politica. Si ca, de fapt, este foarte simplu ca, la nevoie, sa-si gaseasca parteneri. De altfel, cateva zile, au existat lideri ai acestui partid care au clamat, in mod limpede si in direct la ore de varf, aceasta noua aptitudine a PD-L. Abia cand pretul s-a dovedit a fi prea mare, covorul a fost tras in viteza peste gunoi. PRM s-a ales si el cu un mare castig. De imagine.

Dar o alianta PD-L - PSD este cu totul altceva. Ea poate asigura efectiv premizele unei revigorari politice atat pentru PD-L, cat si pentru Traian Basescu. Ea poate fi fundamentul unei guvernari si al unui nou mandat. Asa ca presedintele a incercat. Sa ce? Sa incheie o intelegere cu singura persoana calificata sa bata palma. Respectiv, cu presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta urmand, la randul sau, sa-si convinga echipa. Un proiect seducator pentru ambele partide si castigator pentru Basescu. Dar nu cumva, in cazul PSD, proiectul este pe cat de seducator, pe atat de amagitor?

Care sunt termenii noii intelegeri? Fac precizarea ca prima combinatie de acest fel a esuat atunci cand, contrar unei intelegeri ferme PD-L - PSD, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu a cazut. La mustata. Acum s-a pus la cale, in laboratorul de la Cotroceni, o noua motiune de cenzura. Ce ar urma sa fie validata in Parlament intr-un parteneriat realizat de trei partide: PD-L - PSD - PRM. Odata eliminat Tariceanu, s-ar deschide calea pentru instalarea unui nou Guvern, inainte de alegeri, alcatuit din reprezentanti ai celor trei partide. Teoretic, ar putea fi o garantie pentru alianta de sustinere a viitorului Guvern. Cel de dupa alegeri. Iar alegerile ar trebui, in aceasta ipoteza, sa aiba loc in martie 2009. Basescu personal s-ar alege, din toata tarasenia, si cu certitudinea unui nou mandat.

Dar acest proiect "marca Traian Basescu" ar trebui sa ofere ceva la schimb. Ceva mai mult decat accesul PSD la o guvernare aproape sigura pentru acest partid. La acest capitol, Basescu insa a dat extrem de putin. O simpla garantie din buze pentru Geoana ca timp de doi ani va putea fi prim-ministru. Pacaleala pe fata. De aceea, proiectul cred ca a si fost respins. Cu gratie. Numai ca tot Traian a castigat. A mai demonstrat o data ca PD-L se poate alia. A subminat increderea, si asa fragila, dintre PSD si PNL. L-a vulnerabilizat pe Geoana. Si a mai speriat o data Guvernul. Iar miscarea urmatoare poate fi tentativa Cotroceniului de a reface axa PD-PNL. Noua Alianta DA. Miscarea ar putea fi de geniu. Daca nu va fi ratata.

Sorin ROSCA STANESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00446 sec.