Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Recviem pentru o infanta defuncta

Megapartidul prezidential s-a dus pe apa Sambetei - sau, ma rog, a Duminicii Orbului. Parca pentru a-i face in ciuda dlui Basescu, PNL a castigat mai mult, iar PD-L mai putin decat spera. Chiar si in Bucuresti, dl. Basescu risca sa fie nevoit sa-si renegocieze radical pozitia.

Persist In a crede ca presedintele nu l-a dorit pe dl. Blaga drept succesor, dar, odata ce dl. Blaga i-a fost alocat drept alter ego, faptul ca acesta s-a clasat in urma lui Sorin Oprescu, sub 30%, e ingrijorator, si transmite - dincolo de faptul ca dl. Blaga n-are nici un haz - ca Bucurestiul nu e fieful neconditionat al PD-L (iar Clujul este, cred, mai degraba fieful Nokia decat fieful dlui Boc).

Drept care dl. BAsescu (dl. Blaga aproape nu mai conteaza) da semne clare de anxietate, incercand iar sa uzurpe memoria Pietii Universitatii. "Sa vii sa accepti valorile pe care le impartaseste Ion Iliescu si, pe de alta parte, sa crezi ca esti bun sa fii primarul acelora care au fost batuti pe 13-15 iunie aici, in Bucuresti, asta arata ca nu ai respect pentru valorile pe care bucurestenii le respecta", declara pe 3 iunie dl. Basescu.

Corect. La fel de corect in ce-i priveste pe toti: pe dl. Oprescu, pe dl. Blaga si pe dl. Basescu in persoana. Si presedintele, si liderii PDL incearca prin tot felul de scamatorii verbale sa ne convinga ca doar indignarea anti-minereasca din 1990 i-a facut sa divorteze de Iliescu - in 1992. Poate vom afla curand ca, dupa ce termina ziua de vandut cate un vapor-doua, dl. Basescu venea, pas-pas, in fapt de seara sa-l aplaude pe Liiceanu si sa scandeze "Iliescu pentru noi este Ceausescu doi!". Are si martori - pe dl. Dobre, cel care l-a dat afara in 1990 pe ing. Manucu, singurul care a oprit trenurile speciale cu ortaci; de asta l-a si facut ministru dl. Basescu in 2005 - pe dl. Dobre, nu pe dl. Manucu.

Oricum, imediat dupa asediul din iunie 1990, dnii Blaga si Basescu erau atat de indignati, incat au devenit ministri si prefecti in guvernarea inaugurata de haituirea opozantilor lui Iliescu prin Bucuresti. Dl. Stolojan a ajuns chiar prim-ministru. Asemeni securistilor si militienilor cu brevete de revolutionar, si dnii Basescu, Stolojan sau Blaga merita certificate de opozanti ai mineriadelor. De ce nu atunci si dl. Oprescu, care adauga, se pare, la gloria de plastograf pe cea de turnator in iunie 1990?

Luat de apA, dl. Basescu mai arunca cu un cataroi, din fuga corabiei, si in Emil Constantinescu, pretinzand ca, spre deosebire de D-sa, Constantinescu era "controlat" de Ion Iliescu. Chiar daca dl. Basescu nu are inca varsta venerabila a dlui Iliescu, tot nu-i frumos sa minta. Dl. Iliescu a controlat atat de bine administratia Constantinescu incat, oricat s-a zbatut, nu a putut impiedica apropierea decisiva a Romaniei de NATO si de UE. N-a reusit sa blocheze nici reconcilierea cu maghiarii, nici participarea Romaniei la infrangerea lui Milosevici, nici vizita Papei, nici stoparea recursurilor in anulare si restituirea proprietatilor, nici legea CNSAS, nici cercetarile Parchetului referitoare la afacerile "Costea-afise", "Jimbolia", "Decembrie 1989", "Iunie 1990". Nu a putut impiedica nici condamnarea lui Cozma (drept care a incercat vreme de patru ani sa-l amnistieze). Dl. Iliescu a incercat sa-l suspende pe Emil Constantinescu in 1999, dar degeaba. Nu a reusit sa transforme mineriada de la Costesti - prin procura data PRM - intr-o lovitura de stat. In disperare de cauza, raposatul Dan Iosif (pe care dl. Basescu a gasit cu cale sa-l decoreze post-mortem) a incercat sa puna la cale un asasinat, dar nici asta nu le-a reusit.

AdevArul e ca dlui Iliescu i-a mers cu mult mai usor, o vreme, cu Traian Basescu - si cand acesta a incalcat pactul, a izbutit chiar sa-l suspende. Singurul lucru pe care l-a reusit opozitia anti-CDR din 2000 a fost linsajul de presa al presedintelui Constantinescu. Constat fara surprindere ca dl. Basescu continua zelos aceasta izbutita operatie de intoxicare. Oare de ce?

Zoe PETRE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00465 sec.