Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Varujan Vosganian: "Nu statul scumpeste benzina"

"Avand in vedere nivelul redus al accizelor/taxelor din Romania nu consider ca o scadere a nivelului de taxare/accizare ar duce la reducerea preturilor carburantilor la pompa", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"In Romania, problema nu este legata de comportamentul fiscal al statului, ci de comportamentul companiilor. Cred ca, pentru piata interna de produse petroliere, o parte a solutiei este legata si de inceperea de catre Consiliul Concurentei a unei investigtii in legatura cu nivelul competitiei.

In contextul discutiilor legate de o eventuala fuziune MOL - OMV, Comisia Europeana va realiza si ea o investigatie asupra modului in care functioneaza piata de produse petroliere, inclusiv in Romania", a mai spus Varujan Vosganian.

Romania are rezerve interne importante de petrol si, desi este tara membra a Uniunii Europene (UE), are inca un nivel scazut de taxare/accizare, avand in vedere ca exista o perioada de tranzitie pentru alinierea accizelor la nivelul mediu al UE.

"De exemplu, in Romania, acciza pentru benzina fara plumb este de 33 eurocenti/litru, iar pentru motorina este de 27 eurocenti/litru, in comparatie cu Franta unde acciza este de 61 eurocenti/litru pentru benzina fara plumb, respectiv de 43 eurocenti/litru pentru motorina. TVA - ul in Romania este 19%, in timp ce in Franta se situeaza la nivelul de 19,6%", se arata intr-o pozitie a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) referitoare la posibilitatea reducerii taxarii/accizarii carburantilor.

"Cu toate acestea, preturile carburantilor comercializati pe piata interna sunt ridicate, comparabile cu cele din alte state europene iar, pe fondul unui baril cotat intre 125-135 de dolari, companiile petroliere locale inregistreaza profituri uriase fata de perioada similara a anului trecut", se mai arata in document. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00477 sec.