Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Firmele mici spaima bancilor

Mai putin de 2% din cele 550.000 de firme mici din Romania au accesat un credit * Bancile le considera prea riscante si nu sunt dispuse sa le finanteze activitatea

Foarte putine intreprinderi mici si mijlocii apeleaza la banci pentru a lua un credit, iar cele care apeleaza obtin cu greu unul. Doar 1-2% din cele 550.000 de firme mici si microintreprinderi din Romania au accesat credite pentru finantarea activitatii, iar sistemul bancar nu este pregatit sa-si asume riscul unei astfel de afaceri, potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Din totalul de 620.000 de IMM-uri inregistrate in Romania, circa 89-90% sunt microintreprinderi, iar din acestea doar 1-2% au accesat credite bancare pentru finantarea activitatii. In urmatorii 15 ani, microintreprinderile si firmele mici nu vor fi finantate de banci, iar aceasta problema nu este specifica doar Romaniei. Aceste firme au un risc mai mare", a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, informeaza Mediafax. Astfel, doar intre 5500-11.000 de firme mici si microintreprinderi au accesat un credit bancar.

In acest sens, Saramet a precizat ca firmele din aceasta categorie trebuie sa gaseasca alte surse de finantare, precum societati de venture capital care sa investeasca in capitalul firmelor sau sa finanteze start-up-urile in conditii mai flexibile sau societati care sa acorde credite cu grad ridicat de risc, prea putin dezvoltate in Romania. "Daca nu vom avea cel putin 50 de astfel de societati, atunci nu vom putea sa sustinem finantarea firmelor mici si micro", a adaugat acesta. El a amintit ca nici la nivelul intregului sector al IMM-urilor, finantarea bancara nu are un grad prea mare de penetrare. "Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, doar 14-15% dintre IMM-uri au fost finantate de banci, iar din studiile noastre 17%. Asta inseamna ca 80-90% dintre IMM-uri nu sunt finantate in Romania. In Uniunea Europeana, raportul este invers, 77% din IMM-uri sunt finantate de la banci, 23% din surse proprii", a mai spus Saramet.

Mediul de afaceri e de vina

La randul sau, presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, apreciaza ca situatia nu se datoreaza doar sistemului bancar. "Un factor care limiteaza accesul la credite este si gradul de pregatire al mediului de afaceri. Nu este o lipsa de interes din partea bancilor, dovada fiind faptul ca apar din ce in ce mai multe produse standardizate pentru IMM-uri. Suntem intr-o evolutie exponentiala a interesului bancilor, dar si a firmelor", a spus Oprescu.

Pe de alta parte, Daniela Niculescu, directorul directiei IMM din cadrul Alpha Bank, a precizat ca printre motivele pentru care IMM-urile primesc credite mai greu de la banci se numara cosmetizarea situatiilor financiare, planurile de afaceri neconvingatoare, lipsa lichiditatilor si a garantiilor. "Am avut situatii cand in realitate firmele stateau foarte bine, dar si-au facut situatiile financiare astfel incat sa nu plateasca impozit pe profit sau TVA. Aceste elemente sunt foarte importante, pentru ca in UE firmele au inteles ca trebuie sa plateasca impozite, la noi insa nu. Nu poti sa dai un credit firmelor care au datorii la stat, iar plata datoriilor este si un element de incredere", a spus Niculescu. (F.B.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00462 sec.