Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CC umbla din nou la legile proprietatii

Casuta din padure ramane la stat

Cabanele de vanatoare, sediile de cantoane silvice, pepinierele si alte constructii aflate pe terenurile forestiere revendicate de persoanele indreptatite nu vor mai trece in proprietatea acestora odata cu padurea. Decizia apartine Curtii Constitutionale (CC), care considera ca mai multe dispozitii din legile proprietatii sunt neconforme cu Legea fundamentala. Curtea a calificat drept neconstitutional transferul gratuit al unor proprietati ale statului, precum cantoanele silvice, in proprietate privata, iar legiuitorii se vad obligati sa modifice respectivele norme.

Curtea a admis ieri, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 31 alineatele 3, 4, 7, 8 si 9 din Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Concret, dispozitiile criticate se refera la trecerea in proprietatea persoanelor indreptatite, carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere, a constructiilor amplasate pe respectivele suprafete: sedii de cantoane silvice, cabane de vanatoare, pepiniere, instalatii sau mijloace fixe etc. Curtea considera ca aceste dispozitii incalca articolului 44 (3) din Constitutie, intrucat "reglementeaza un transfer gratuit de proprietate privata a statului catre persoane fizice sau juridice private, in conditiile in care institutia exproprierii se refera la o cauza de utilitate publica".

Fostii graniceri nu mai capata nimic

O alta reglementare gasita neconstitutionala de CC este cea privitoare la improprietarirea asociatiilor fostilor graniceri. Articolul criticat de judecatorii Curtii prevede ca retrocedarea padurilor comunale ce provin din paduri graniceresti se va realiza in cote egale catre formele asociative ale fostilor graniceri si comunelor, pe raza unitatilor administrativ-teritoriale pe care sunt situate terenurile respective. Curtea a apreciat ca aceasta prevedere incalca articolul constitutional privind dreptul de proprietate, intrucat "reglementeaza trecerea silita a unui drept de proprietate din patrimoniul unei persoane juridice in patrimoniul unor forme asociative ale fostilor graniceri de acum 300 de ani, fara ca acestea sa fi fost vreodata titulare ale dreptului de proprietate". Deciziile Curtii sunt definitive si general obligatorii, iar argumentatiile judecatorilor vor fi cunoscute dupa publicarea lor in Monitorul Oficial.

Alba-neagra la Curte

Modificarile aduse Legii 1/2000, gasite acum neconforme de Curte, au fost introduse de actualii guvernanti in 2005, in pachetul legilor privind reforma proprietatii si justitiei. Pachetul a fost atacat la CC de opozitie, inclusiv pe motiv ca ar contine prevederi neconstitutionale in zona referitoare la proprietate. La acea vreme, judecatorii Curtii nu au avut obiectii cu privire la capitolele pentru care au fost sesizati. Astfel, in lumina prevederilor care permiteau "improprietarirea" persoanelor indreptatite la restituirea padurilor si cu alte bunuri aflate pe suprafetele respective, s-au retrocedat peste 800.000 de hectare, cu cantoane si cabane cu tot.

Ovidiu BANCHES
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01347 sec.