Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Milogi la benzina

Petrom sustine ca pretul carburantilor ar fi fost la fel de mare, chiar daca statul ar fi ramas majoritar * Titeiul a depasit si cota de 132 de dolari

Petrom, la fel ca toate celelalte companii private care vand carburanti in Romania, activeaza pe o piata libera, in care preturile sunt stabilite in functie de cerere si oferta, fara a fi influentate de interventii administrative, care echivaleaza cu practici anticoncurentiale, au declarat reprezentantii companiei. De remarcat, pretul petrolului a depasit ieri un nou prag psihologic, de 130 dolari pe baril atingand 132,08 dolari pe baril, alimentat de temerile ca productia va ramane vulnerabila, de ezitarea OPEC de a majora productia de titei si de declinul dolarului.

Reactia Petrom vine dupa ce ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a criticat compania, de cateva ori in ultimele zile, pentru preturile ridicate la carburanti.

Analiza cresterii constante a pretului petrolului si a situatiei din Romania, singura tara din UE cu resurse de titei, aduce in discutie strategia Petrom, care nu poate continua la nesfarsit aceasta strategie, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Eu cred ca Petrom isi va da foarte bine seama ca nu poate continua la nesfarsit cu aceasta strategie de campanie exclusiva, in conditiile in care administreaza intreaga resursa de petrol a tarii. Eu cred ca va intelege acest lucru. Eu le-am lansat un mesaj si sper sa inteleaga pana la urma faptul ca avem petrol care trebuie sa ne asigure o anumita securitate energetica, iar la nivel international sper ca se va cauta printr-o solutie a dialogului o formula care sa evite astfel de socuri pentru economia mondiala", a declarat Vosganian, marti, la Pitesti, transmite Mediafax.

Ministrul afirmase, saptamana trecuta, ca reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor discuta cu producatorii si comerciantii de carburanti in privinta cresterilor de preturi. Atunci Vosganian a lasat sa se inteleaga ca Petrom ar trebui sa practice preturi mai mici, pentru ca grupul OMV, care detine controlul companiei, a beneficiat la privatizarea Petrom de o serie de clauze avantajoase. "Atragem atentia mai ales companiilor care comercializeaz? produse realizate cu materii prime extrase din solul Romaniei. Vom avea discutii cu acestea, mai ales ca in modul in care s-a incheiat contractul de privatizare la Petrom, Romania are cele mai mici redevente din Europa si nu se vede acest lucru in preturi", afirma Vosganian, in 12 mai.

Preturile nu tin cont de proprietar

In replica la afirmatiile ministrului Economiei si Finantelor, Petrom sustine ca indiferent care ar fi fost actionarul majoritar, preturile ar fi fost aceleasi, ele fiind dictate de conjunctura internationala, pe care compania o are in vedere la stabilirea preturilor.

"Indiferent daca actionariatul este de stat sau privat, pretul carburantilor ar fi fost acelasi. Este o conjunctura negativa internationala in ceea ce priveste pretul produselor petroliere. Politica de preturi a Petrom este similara cu cele practicate in tarile Uniunii Europene si reflecta competitia de pe piata. Preturile Petrom au o evolutie dinamica, bazata pe cotatiile internationale ale carburantilor, dar si pe competitia de pe piata", au spus reprezentantii Petrom. De la inceputul acestui an, Petrom a scumpit de noua ori carburantii, cele mai importante modificari fiind operate in luna mai.

Un document guvernamental arata ca pretul de vanzare al benzinei la statiile de distributie din tara este apropiat de nivelurile practicate in statele membre UE, desi Romania beneficiaza inca de o derogare a CE si aplica un nivel redus de accize. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00421 sec.