Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Legea accesului la informatii utile partidului

O agitatie periculoasa a inceput in Parlament. Majoritatea senatorilor cere tuturor institutiilor implicate desecretizarea documentelor legate de fuga din Romania a lui Omar Hayssam. Majoritatea deputatilor a obtinut acces la dosarele instrumentate de Parchet impotriva lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Fuga lui Hayssam a fost anchetata de Parchet, dar omul n-a fugit din senin. Plecarea lui din tara nu poate fi despartita de rapirea jurnalistilor. CSAT a clasificat acest dosar pentru 50 de ani. Si e firesc ca numai acest organism sa-l declasifice. Nu poti sti adevarul despre fuga lui Hayssam, fara sa afli adevarul despre rapirea jurnalistilor. Sigur ca exista persoane indreptatite legal sa cunoasca toate secretele dosarului rapirii, oameni care prin insasi natura activitatii lor au avut sau au contact cu acest caz - agenti ai serviciilor secrete, procurori, membrii CSAT. Senatul, Parlamentul in general, nu are nici in clin, nici in maneca cu ei. Nu Senatul a clasificat informatiile tocmai pentru ca nu e normal sa o faca. Nici in plen, nici prin intermediul unei comisii sau subcomisii. Legislativul a reglementat modalitatile de secretizare a informatiilor, dand CSAT dreptul de a le clasifica dupa cum considera de cuviinta. Acum, acelasi Parlament hotaraste el declasificari. Sare peste CSAT si se adreseaza direct institutiilor statului, indemnandu-le, practic, la incalcarea legii. Procurorii au finalizat rechizitoriul in dosarul fugii lui Hayssam. Procesul va intra pe rol. Senatorii vor sa ancheteze un caz ajuns deja pe masa judecatorilor, substituindu-se in mod nejustificat instantei. Scopul este straveziu. Ei vor sa umble la documentele clasificate, doar-doar vor gasi ceva impotriva lui Basescu. Daca Basescu e vinovat, sa plateasca. Dar nu este normal ca Parlamentul sa comita o ilegalitate pentru a dovedi o alta ilegalitate a unui adversar politic. Iar daca este vorba de declasificari de ce nu cer senatorii acces liber la dosarele unor privatizari evident dubioase facute pe banii nostri sau, mai frumos, de ce nu se bat ei pentru declasificarea tuturor dosarelor securitatii sau ale PCR?

Deputatii si-au dat deja singuri dreptul sa studieze dosarele de coruptie ale lui Nastase si Mitrea. Nu o numai o subcomisie, oricine. Orice deputat poate solicita acces la aceste dosare sub acoperirea unui motiv "intemeiat". Procurorii nu mai pot lua o declaratie unui parlamentar, pana nu cunosc si colegii acestuia dosarul. Colegii de partid, in primul rand, care vor afla totul, dar vor fi atat de onesti incat nu-i vor dezvalui nimic celui anchetat pentru a-i usura apararea sau a compromite dosarul. Nimeni nu va scapa nici o informatie, nimeni nu o va folosi in interes propriu sau de partid. Asta e parlamentarul nostru: discretia intruchipata. La situatia asta s-a ajuns si cu largul concurs al Curtii Constitutionale care vrea sa-i acopere pe toti, dar sfarseste prin a nemultumi, pe rand, pe toata lumea.

Nu e prima oara cand parlamentarii se cred deasupra poporului, deasupra legilor, deasupra celorlalte puteri din stat si isi baga nasul peste tot, fortand limitele democratiei. Lupta politica poate fi imorala, dar nu trebuie permis sa fie si ilegala. Imoralitatea nu este intotdeauna suficienta pentru a-ti atinge rapid scopurile politice. Este necesara si incalcarea sau siluirea regulamentelor, a legilor, a Constitutiei. Ce loc este mai bun pentru batjocorirea legii decat Parlamentul? Contextul politic actual a transformat cele doua camere legislative in instrumente de lupta impotriva lui Basescu si de auto-aparare a parlamentarilor. Alesii nu-i reprezinta pe alegatorii. Se reprezinta doar pe ei si partidele care i-au pus pe liste. Sfideaza cetatenii si legea. Si cum informatia inseamna putere, parlamentarii sunt setosi de informatii folositoare la care nu au acces legal. Dosarele penale, cele de la CNSAS, secretele de stat, conturile bancare, codurile PIN nu-i privesc pe parlamentari. Exista legi, institutii si persoane care se ocupa de aceste lucruri delicate. Nu senatorii si deputatii. Nu poti comanda dosare ca la carciuma: un Nastase potrivit si un Basescu in sange. Si sa nici nu platesti.

Rasvan MOLDOVEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00459 sec.