Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dosarul Zambaccian, nul

Curtea Suprema a restituit procurorilor cauza in care Adrian Nastase a fost acuzat de fapte de coruptie * Anchetatorii vor trebui sa refaca toata urmarirea penala in conformitate cu Legea raspunderii ministeriale

Dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de fapte de coruptie, se va intoarce la DNA pentru refacerea urmaririi penale. Judecatorii Inaltei Curti au respins, ieri, recursul procurorilor declarat in acest caz. Anchetatorii vor trebui sa refaca actele procedurale din dosar, potrivit Legii raspunderii ministeriale. Decizia completului de noua judecatori de ieri este definitiva.

Avocatul sotilor Nastase a cerut magistratilor instantei supreme restituirea dosarului Zambaccian la DNA pentru refacerea intregii urmariri penale in aceasta cauza. Solicitarea a fost facuta in urma deciziei Curtii Constitutionale care a stabilit ca este nevoie de avizul sefului statului pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostilor demnitari. Fostul premier le-a spus judecatorilor ca nu ar fi normal ca, in Romania, Constitutia sa se aplice pentru toata lumea, "mai putin pentru el". Nastase a declarat in fata instantei ca "potrivit DNA, decizia ar fi aplicabila numai pentru viitor, ceea ce inseamna ca legea fundamentala se aplica pentru toti mai putin pentru Adrian Nastase". "Ar fi irational ca o decizie a CCR sa nu se aplice in procesul in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate care a produs acea hotarare", a spus Nastase.

Decizia Curtii

Procesul de coruptie in care a fost inculpat Adrian Nastase este suspendat din 22 martie 2007, dupa ce un complet de trei judecatori al instantei supreme a admis trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala (CC) pentru examinarea exceptiilor de neconstitutionalitate a articolului 23 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala. Articolul in speta arata ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului, pentru infractiuni comise in timpul exercitarii functiei se efectueaza potrivit dreptului comun. Totodata, acelasi articol stipula ca prevederile de ordin procedural nu se aplica fostilor membri ai Guvernului "in nici o situatie". La inceputul lunii iulie 2007, CC a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de fostul premier. In urma acestei decizii, avocatii au sustinut in fata judecatorilor ca nu numai actul de sesizare al instantei este lovit de nulitate, ci toata urmarirea penala, deoarece actele efectuate in timpul anchetei au avut la baza articole legislative declarate neconstitutionale, ceea ce ar putea sa fie identificat drept o cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale. Astfel, in 18 octombrie 2007, un complet de trei judecatori al Curtii Supreme a decis restituirea dosarului Zambaccian la DNA si ridicarea masurilor asiguratorii solicitate de acuzare in acest caz, ca urmare a deciziei CC. DNA a atacat insa decizia cu recurs la completul de noua judecatori al instantei supreme.

DNA s-a opus restituirii

Instanta suprema a stabilit ca hotararile CC se aplica "direct si nemijlocit" in dosarul in care a fost invocata problema de drept care a dus la sesizarea Curtii, iar prin publicarea deciziilor in Monitorul Oficial, ele devin general obligatorii pentru viitor. Procurorul de sedinta in aceasta cauza a sustinut insa ca dosarul nu poate fi restituit la DNA, deoarece deciziile CC nu se aplica decat pentru viitor, nu si in cauza respectiva. La randul sau, seful DNA, Daniel Morar, a sustinut acelasi lucru. Procurorul sef al DNA a mai spus ca decizia Curtii Constitutionale nu ar trebui sa aiba ca efect restituirea dosarelor, lucru ce ar duce la refacerea urmaririi penale, activitate aproape imposibila dupa un an de la inceperea unei anchete.

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de sotia sa Dana, pentru complicitate la luare de mita, santaj si obtinerea de foloase necuvenite. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile ocupate in stat, Adrian Nastase, fost presedinte PSD si fost premier al Romaniei, ar fi savarsit mai multe infractiuni de coruptie, antrenand si alte persoane, infractiuni de pe urma carora ar fi obtinut suma de 1,3 milioane de euro.

Andrei GHICIUSCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00479 sec.