Ziua Logo
  Nr. 4142 de sambata, 26 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CRONICA DE TEATRU

Oscar Wilde si lumea virtuala

Deschizi o carte cu povesti si din ea tasnesc personaje din lumea lui "a fost odata" care incep sa danseze pe muzica electro, paginile se coloreaza de la sine cu imagini din lumea lui "se intampla acum", cuvintele se rostesc cald si poetic, dar la microfon, linii trasate de creioane colorate invizibile se intind pe toata scena, se sterg si se deseneaza din nou. Carmen Vidu propune pentru povestea lui Oscar Wilde, "Privighetoarea si trandafirul", una dintre premierele cele mai recente ale Teatrului National din Bucuresti, o decriptare scenica bine conectata la contemporan.

Digitalizarea povestii

Mai degraba un poem video, spectacolul "Privighetoarea si trandafirul", dupa cunoscuta scriere a lui Oscar Wilde, in montarea tinerei regizoare Carmen Vidu, e o incercare de a gasi un echilibru intre esenta melodramatica a textului si noua forma de sensibilitate a secolului XXI. Intuind ca suferinta unui tanar care nu gaseste in toata lumea un trandafir rosu pe care sa i-l daruiasca iubitei si sa-i castige astfel apropierea unui dans, intr-o seara, la un bal, trebuie altfel istorisita, regizoarea gaseste, cel putin teoretic, solutia potrivita.

Limbajul teatral pe care Carmen Vidu il foloseste pentru a-i vorbi acestei generatii este construit in totalitate pe mesaje multimedia (Ioan Cocan). Si in timp ce copacul si tufa de trandafiri se deseneaza si se sting, inimile indragostitilor pulseza pe ritmuri electro si vibreaza de sange virtual, privighetoarea isi apasa inima pe ghimpe si moare cantand si colorand tot un trandafir virtual, iar decorul de pop-up book se umple de imagini care curg din video-proiectoare, vocea lui Marius Manole, ea singura, pastreaza legatura cu povestea lui Wilde. Lipsit in intregime de tensiune dramatica, spectacolul pare sa isi propuna doar sa spuna o poveste intr-o maniera digitala.

Teatru underground

Construit pe doua planuri, vocea celui ce povesteste si lumea dinauntrul cartii de povesti, cu personaje situate undeva la limita dintre jocuri electronice si marionete, spectacolul aduce in spatiul scenic trei actori care, din pacate, nu construiesc suficiente punti de legatura intre cele doua lumi. Distribuit in rolul povestitorului, Marius Manole umple spatiul cu vocea. Imaginati-va un Oscar Wilde coborat in timpul nostru si soptind, cu incredere in frumusetea povestii, un text dureros de poetic, pe un audiobook. Si incercand sa-si convinga auditoriul si pe sine ca sangele care se scurge din inima privighetoarei in inima trandafirului este cald si viu. Iar de cealalta parte, anuland cu buna stiinta efectul vocii lui Manole, regizoarea distribuie doi actori (Carmen Ungureanu si Eduard Adam) care sa interpreteze printr-o coregrafie stranie (Eduard Gabia), fara cuvinte, intreaga istorie. Dar ceva e rupt si nesincronizat in montarea de la TNB, cele doua planuri negasind cai de comunicare reale, pe alocuri lasand impresia ca cei doi nu spun aceeasi poveste.

Vrand sa anuleze aproape in intregime dramatismul textului lui Wilde (care, oricum, isi traieste solitar existenta si izbucneste adesea necontrolat), Carmen Vidu aluneca din cand in cand in capcana pe care singura o creeaza, osciland ea insasi intre placerea de a se lasa miscata de drama privighetoarei care se jertfeste inutil si dorinta de a anula emotia in intregime. Iar mesajul ajunge la public trunchiat si aluneca pe langa el. E ceva lipsit de forta in propunerea ei scenica, o permanenta ciocnire intre idei si o lipsa de sincronizare intre cele doua planuri. Dar, printre spectacolele Teatrului National, acest tip de montare este bine-venit, aducand un aer proaspat de teatru underground si o poezie aparte.

Monica ANDRONESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura ruseasca in Serbia (2857 afisari)
 Tiparul otravit (2279 afisari)
 Eminescu si geopolitica Marii Negre in iunie 1883 (2072 afisari)
 SRS transferat (2011 afisari)
 Manevra Macovei (1954 afisari)
 Elodia catre Cioaca: "Adevarul poate iese intr-o zi" (2905 afisari)
 Ion din Cornesti, spaima pilotilor de la Otopeni si Baneasa (1969 afisari)
 Lituania vrea sa isi schimbe numele (1903 afisari)
 Daniela Popa, huiduita la scena deschisa (1870 afisari)
 Inalta Curte de Casatie si Justitie, "ocupata" de hackeri (1457 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01363 sec.