Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tariceanu fata cu inflatia

Guvernul promite masuri anti-inflationiste drastice * Premierul a anuntat ca, desi 2008 este un an electoral, nu va permite cresteri salariale mai mari decat productivitatea muncii

Premierul Calin Popescu Tariceanu a "ajuns" la vorba lui Isarescu: cresterea salariilor peste nivelul productivitatii nu face decat sa alimenteze inflatia si nu sa creasca nivelul de trai al romanilor! Astfel, dupa sedinta de Guvern de ieri a anuntat ca, desi 2008 este un an electoral, el nu este adeptul unei astfel de mariri a salariilor.

"In conditiile in care inflatia se masoara cu o singura cifra, nu mai putem vorbi despre cresteri salariale de doua cifre", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de ieri a Guvernului. In opinia sa, acest lucru ar aduce multe voturi, mai ales ca este si un an de campanii electorale si alegeri, insa seful Executivului nu este adeptul unei astfel de atitudini. "Guvernul trebuie sa aiba o atitudine responsabila. Fac apel la sindicate: da, sunt de acord cu majorarile salariale, dar ele trebuie corelate cu factorii economici. Dand cu o mana, s-ar putea sa dam inapoi cu doua maini", a precizat Tariceanu.

In ceea ce priveste preturile la alimente, prim-ministrul considera ca majorarea preturilor la alimentele de baza, mediatizata ca fiind iminenta, reprezinta "incercari de a induce pe piata un climat speculativ" din partea unor persoane interesate, atata vreme cat nu exista o criza de produse alimentare. De altfel, la inceputul sedintei de Guvern, Tariceanu le-a cerut ministrilor Agriculturii, Finantelor si Internelor sa aiba consultari cu patronatele din domeniu pentru a vedea daca vor avea loc majorari si daca ele se justifica. Premierul a aratat ca in Indicele Preturilor de Consum (IPC) alimentele au o pondere insemnata (mai mare ca in alte state UE), de aceea o scumpire a alimentelor antreneaza cresterea inflatiei.

Politica BNR are in vedere si eventuale socuri externe

Conform viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, prezent la Forumul Euromoney de la Viena, banca centrala nu va schimba tinta de inflatie pe 2008, chiar in conditiile in care exista riscul ca aceasta sa nu fie atinsa. "Nu vrem o reducere a inflatiei pe termen scurt, care sa se manifeste printr-o rabufnire a preturilor in urmatorii ani. In urmatoarele doua trimestre, inflatia calculata la 12 luni va ramane pe un trend ascendent, influentata de preturile la alimente si de baza redusa din primele luni ale anului trecut", a mai spus viceguvernatorul BNR. El a adaugat ca masurile de intarire a politicii monetare vor avea in vedere si eventualele socuri externe anticipate de banca centrala pentru acest an. Popa si-a manifestat speranta ca politica fiscala va sustine demersurile bancii centrale, aratand ca in astfel de momente multe state emergente din zona UE au ales chiar sa programeze excedente bugetare.

Desi a lasat sa se inteleaga ca actualul nivel de curs este mai confortabil decat rata de schimb foarte joasa de la mijlocul anului trecut, Popa a evidentiat impactul semnificativ in cresterea preturilor in lunile noiembrie si decembrie si considera ca deprecierea recenta a monedei nationale are un caracter speculativ si nu este cauzata de fundamentele economice. "Fundamentele sunt in linii mari aceleasi ca si la jumatatea anului trecut", a aratat Popa.

In acelasi sens, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca banca centrala nu va ezita sa intervina pe piata valutara in cazul in care tinta de inflatie va fi in pericol, transmite Rompres. "Trebuie sa pornim de la faptul ca deprecierea recenta a leului din ultimele saptamani nu se regaseste si in tarile central-europene, cum ar fi Cehia, Polonia, Ungaria. Asta inseamna ca Romania are o anumita problema si problema care ne diferentiaza fata de acele tari este deficitul extern, deficitul de cont curent, care este, la randul sau, reflectarea unei alte probleme mai de substanta, mai de structura si anume faptul ca, in Romania, cresterea economica se bazeaza in special pe consum, in timp ce in tarile central-europene cresterea se bazeaza si pe consum, dar si pe export", a spus Lazea.

Inflatia de la finele anului 2007 a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de BNR. Banca centrala a stabilit pentru 2008 o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual.

Gabi MOROIANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01280 sec.